De ontwikkeling van de agricultuur en de komst van onze moderne beschaving zorgde ervoor dat de mens veel meer zetmeel en geraffineerde suikers ging eten, koolhydraten dus. Ons lichaam is echter niet in staat om grote hoeveelheden koolhydraten te metaboliseren en te gebruiken voor energie. Dit heeft geleid tot een ware epidemie van diabetes en obesitas.
Het goede nieuws is dat Keto een oplossing biedt.
“Keto is een levensstijl”
Keto Coach Sofie
Keto is geen "hype", het is niet het zoveelste "vermageringsdieet" waarbij je jezelf moet uithongeren.
Wat is de Keto levensstijl?
Een manier van eten en leven, een voedingswijze en leefwijze waarbij met alle aspecten rekening gehouden wordt.
voeding
Uiteraard moet dit in de eerste plaats worden aangepakt, want onze voeding is heel bepalend voor de productie van onze hormonen, wat dan weer in nauwe relatie staat met onze emoties en omgekeerd.
beweging
Actie ondernemen, iets doen, … Ruil (een deel) van je tv uurtjes in voor een wandeling en een deel van je computertijd voor een werkje in de tuin. Kom naar buiten en beweeg!
relaties
Je gezin, je familie, vrienden, dat persoonlijk contact, een knuffel, een goed gesprek, … het kan soms wonderen doen en je kan er enorme kracht uit putten.
mindset
Geloof in jezelf! Vergeet gisteren, leef vandaag. Kijk uit naar morgen! Wat is je doel, wat wil je bereiken,hoe kom je er toe?
bioritme
Jouw persoonlijke biologische klok, je bioritme. Respecteer je dit niet, dan mag je je sowieso aan problemen verwachten.
stress
Geen tijd gehad vandaag, ook geen tijd morgen? Hoe moet ik dit allemaal voor mekaar krijgen? Dit is één van de meest onderschatte delen van de leef- en werkbalans.
Het Keto dieet
Ik noem het liever de Keto levensstijl.
Bij het woord “dieet” denken mensen direct aan “vermageringsdieet”. Gewicht verliezen door jezelf (tijdelijk) uit te hongeren en zo je streefgewicht te halen. Nadien terug eten zoals voorheen met als gevolg dat die verloren kilo’s er gewoon terug aan vliegen en je er zelfs nog een paar bovenop krijgt. Het gekende yo-yo effect. Een viscieuze cirkel van vasten en een vertraagd metabolisme.
Wist je trouwens dat het woord DIEET komt van het Griekse woord ‘díaita’ wat zoveel betekent als leefregel of leefwijze.
Je moet geen calorieën gaan tellen of doelbewust beperken om te genieten van de vele voordelen die deze levenswijze te bieden heeft. Je voedt je lichaam met de nodige nutriënten zodat het in optimale omstandigheden kan functioneren en al zijn taken op efficiënte wijze kan vervullen.
In essentie focust de ketogene levensstijl op echt voedsel vol gezonde vetten, de nodige proteïnen en weinig koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten(suikers) naar het verbranden van vetten (ketonen) voor energie. Dit proces dat we KETOSE noemen, stelt het lichaam in een optimale staat om lichaamsvet te verbranden. Maar dit is zeker niet het enige voordeel!
“Focus op ECHT en ONBEWERKT voedsel”
Keto Coach Sofie
Op basis van een vergelijking van verschillende wetenschappelijke onderzoeken, presteren koolhydraatarme diëten beter dan caloriebeperkte diëten in termen van gewichtsverlies op lange termijn en gezondheidseffecten.
Hoe werkt Keto?
Een traditioneel Westers dieet bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten (meer dan 50%), gemiddeld proteïne en weinig vet.
Een ketogeen dieet bestaat voor slechts 5 % uit koolhydraten, 15 à 30 % proteïne en 65 à 80 % vet. Afhankelijk van de persoon, welke fase van het dieet en het doel ervan, kunnen de waarden variëren.
Koolhydraten (suikers) zijn een energiebron en wanneer we veel suikers eten, zoals bij een traditioneel dieet, stijgt onze bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Ons lichaam produceert dan insuline om deze hoge bloedglucose terug naar een normaal niveau te brengen. Insuline zorgt voor het transport van glucose naar onze cellen om direct te verbranden voor energie.
Slechts een heel klein deel kan als reservebrandstof worden opgeslagen in onze lever en onze spieren, de rest wordt opgeslagen als vet. Insuline is dan ook het ‘vetopslag’ hormoon en als je er teveel van produceert, kom je aan.


Insuline verhindert ook dat ons lichaam zijn vetreserves kan aanspreken voor energie. Dus zolang insuline hoog is, kan ons lichaam geen energie halen uit zijn vetreserve. In tegendeel, het zorgt ervoor dat onze vetcellen steeds groter en groter worden.
Een constant hoge bloedsuiker met als gevolg een constant hoge insulineproductie is niet alleen giftig voor ons lichaam, het leidt tot insulineresistentie, obesitas, diabetes type 2 en vele andere metabole en chronische aandoeningen.
Het goede nieuws is dat koolhydraten niet de enige energiebron zijn die ons lichaam kan gebruiken. Wanneer de inname van koolhydraten zodanig beperkt wordt, zoals bij keto, heeft ons lichaam een natuurlijke en snel beschikbare optie.
Deze optie is Nutritionele Ketose
“Nutritionele ketose is een natuurlijke metabole staat waarbij onze lever vet kan omzetten in vetzuren, meer bepaald ketonen. Ons lichaam kan deze ketonen dan verbranden voor energie. Dat vet zal (indien iemand gewicht/vet wil verliezen) deels komen uit opgeslagen vetreserves van het lichaam, het andere deel komt van vetten in de voeding.”
Buiten het feit dat het van je lichaam een vetverbrander maakt, zorgt het ervoor dat je op een verantwoorde manier, zonder honger te moeten lijden, gewicht kan verliezen. Als bonus krijg je er heel wat andere voordelen bovenop
andere voordelen zijn
- meer energie
- betere slaap
- betere mentale focus
- betere sportprestaties
- beter zicht
- betere vertering
- betere bloed- en cholesterolwaarden
- minder last van migraine
- minder last van huidproblemen
- verlichting bij PDS (prikkelbare darmsyndroom)
- omkeren Diabetes type 2
- betere controle bij Diabetes type 1
- verminderen van onstekingen/inflammatie
- herstellen van de hormoonbalans
- helpt bij PCOS
- betere algehele gezondheid
Bovendien is er aangetoond dat het verschillende gezondheidscondities kan verbeteren zoals diabetes type 2, Alzheimer, Parkinson, epilepsie, …
Hoe start ik met Keto?
Eerst en vooral, begin nooit zomaar aan een dieet voor je de nodige informatie hebt ingewonnen.
Doe je eigen research en geloof niet zomaar alles wat op internet en social media te lezen valt. Ga bij jezelf na waarom je het dieet wil doen en weet dat elke verandering in eetgewoontes een aanpassingsperiode vraagt.
Stel een doel voorop. Dat kan gewichtsverlies, maar ook het verbeteren van een ander gezondheidsprobleem, een (sport)prestatie die je wil verwezenlijken, …
Houd er rekening mee dat het keto dieet geen ‘traditioneel’ dieet is en ondanks het feit dat het dieet steeds populairder wordt, is het voor velen nog onbekend terrein.
Vaak hebben mensen er wel al over gehoord, maar weten ze niet wat het exact is, hoe het werkt en wat voor een impact het kan hebben.
Verwacht je dus aan sceptische blikken van vrienden, collega’s, maar ook familieleden die het dieet niet kennen. Laat je echter niet van de wijs brengen, want al snel zullen de resultaten voor zich spreken en kan je een inspiratiebron worden in hun weg naar een gezondere levensstijl.
Veel mensen vinden steun via een online community zoals een facebook groep. Er zijn er echter heel wat die hun eigen versie(s) van het dieet hanteren, wat voor mensen die niet eerst zelf het nodige opzoekwerk hebben gedaan, heel verwarrend kan zijn.
Er zijn dan ook mensen bij wie de resultaten uitblijven, terwijl ze denken alles goed te doen. Zij haken dan jammer genoeg af omdat ze denken dat het voor hen niet werkt. De hoofdreden dat het ‘niet’ werkt, is meestal verkeerde informatie of verkeerde interpretatie.
Jij bent uniek en jouw lichaam is uniek! Het is niet omdat iets werkt voor je zus, je broer of je vriend(in), dat het ook werkt voor jou.
Als Keto Coach kan ik je niet alleen helpen om te starten, ik behoed je ook voor valkuilen en begeleid je met een persoonlijke aanpak en een plan precies op jouw maat naar DE BESTE VERSIE VAN JEZELF!
Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, volg ketocoachingbelgium op facebook en lees zeker de startgids en artikelen op de blog. Neem ook een kijkje op onze receptenpagina voor inspiratie. Variatie in je voedingspatroon in immers één van de belangrijke factoren.