Keto Coach Sofie

Gecertificeerde keto / low-carb /bantingcoach

Een foodie met een passie voor gezond en lekker koken, gezondheids- en afslankingsconsulente, raw food nutritionist en last but not least, low-carb / keto coach. 
Moeder, inmiddels ook oma, en oprichtster van Ketocoaching Belgium.
En al hebben mijn ouders mijn naam niet bewust gekozen omdat hij afgeleid is van ‘filosofie’, toch zit er veel waarheid in. 
Namelijk de begeerte om nieuwe dingen te ontdekken, te leren en mijn kennis constant te verruimen. 
Je kan er dus van op aan dat ik als jouw coach steeds op de hoogte ben van de laatste nieuwe ontwikkelingen in de low-carb / Keto wetenschap.

Mijn verhaal

Tijdens mijn puberteit, net zoals iedereen neem ik aan, was ik veel bezig met mijn uiterlijk, mijn huid, mijn haar, en uiteraard met mijn gewicht. Ik sportte regelmatig, lette op wat ik at, probeerde tal van diëten uit. Het ene werkte al wat beter dan het andere, maar geen enkel had een blijvend resultaat. Ik denk dat bijna iedereen wel eens één of ander en zelfs vaak meerdere diëten gevolgd heeft, meestal om nadien de kilo’s er gewoon terug te zien aanvliegen. Dik was ik niet, maar mager kon je me ook niet noemen. Je bent gewoon ‘mollig’ zeiden ze dan. En dat bleef ik tot ik eind in de 20 was. 

Ik had altijd al last met het verteren van bepaald voedsel, een opgezette buik en mijn schildklier werkte ook niet zoals dat zou moeten. Soms had ik zo’n krampen dat ik tijdens een etentje met vrienden gewoon naar huis moest. Prikkelbare darm was het verdict van de dokter, moet je leren mee leven. Ik had ook last van ‘volwassenen’ acné. Eigenlijk jeugdpuistjes die gewoon nooit weg zijn gegaan. 

Uiteindelijk was ik zo beu dat ik zelf op zoek ben gegaan naar een verklaring van mijn probleem.

Aangezien ik altijd geïnteresseerd was in gezonde voeding, supplementen, enz…  begon ik dingen op te zoeken, las ervaringen van anderen en ik had wel eens gehoord van het combineren van bepaalde voeding en het elimineren van gluten voor een betere vertering. Ik moest en zou hier meer over te weten komen want ik was er van overtuigd en dat ben ik nu meer dan ooit, dat onze voeding onze gezondheid bepaalt. 

Ik besloot om een opleiding als voedingsconsulente te gaan volgen. Het was een traditionele opleiding, maar gelukkig had ik een lerares (een diëtiste met specialisatie in de behandeling van diabetes) die mee was met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van voeding. Het was nog verre van keto maar er vielen wel woorden zoals ‘beperken van koolhydraten’, de nood aan essentiële vetten en superfoods. Omdat ik zo geïnteresseerd raakte in de invloed die voeding op onze gezondheid heeft, volgde ik ook een opleiding
‘raw food nutritionist’. 
Ondertussen at ik zo gezond mogelijk volgens de principes van de voedselcombinaties en zag ik wel een lichte verbetering van mijn symptomen, maar het was pas toen ik het boek ‘broodbuik’ van Dr. David William in handen kreeg dat alles begon op zijn plaats te vallen. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij het ketodieet. Credits to Maria Emmerich, haar boeken waren een echte openbaring en ik raad ze nog steeds aan.

Ik ging helemaal mee in het low-carb en keto avontuur, mijn ‘jeugd’puistjes verdwenen, mijn vertering ging stukken beter en ik verloor heel wat kilo’s. Teveel kilo’s eigenlijk. 

Ik was dan wel mager, heel mager zelfs, maar ik zag er echt niet gezond uit. Ik was wat ze noemen ‘Skinny Fat’.

Ik sportte dagelijks, had een heel laag vetpercentage, maar had ook geen spieren meer, en dat terwijl ik elke dag sportte tot ik er bijna bij neerviel. Ik begon me steeds zwakker te voelen, was constant moe, mijn haar was futloos, mijn nagels braken af, kortom er was iets dat niet klopte. Ik begon me echt vragen te stellen. Vragen over Keto. 

Was dit dieet wel geschikt voor mij? Misschien werkt dit niet voor mij? Is dit dieet niet weer zo’n hype? 
Waarom ervaar ik niet de vele andere positieve effecten van Keto, zoals meer energie, betere mentale focus, enz…

Waarom werkt dit niet voor mij? Ik snapte het niet, maar Keto had me wel al veel andere positieve gevolgen voor mijn huid en mijn vertering gebracht, dus ik was niet van plan om dit zomaar op te geven en terug te keren naar mijn dieet en problemen van voordien. 
Pas toen ik de vragen anders ging stellen, drong het tot mij door. 

Wat gaat er mis? Doe ik dit wel op de juiste manier? Eet ik wel echt Keto? 
Die vragen dreven mij ertoe om meer opzoekingswerk te doen en er het fijne van te weten te komen. Ik wou weten waar het mis liep, wat deed ik verkeerd? 

Waarom werkt dit voor die anderen wel? 
Ik at heel weinig koolhydraten, of dat dacht ik toch. Ik at geen suiker, geen dessertjes, … maar ik zat nog steeds, net zoals vele mensen, gevangen in het net van de ‘Fear of Fat’, de schrik van vet dus. 
Ik dacht dat ik Keto at, maar eigenlijk was dat niet zo.

Ik at niet genoeg vetten en proteïnen en kreeg veel te weinig calorieën naar binnen. Eigenlijk was mijn lichaam in ’uithongeringsmodus’ en brak het (spier)weefsel af om zichzelf van de noodzakelijke energie te kunnen voorzien, om te overleven dus. 

Mijn Keto dieet was dus eigenlijk geen ‘goed geformuleerd’ keto dieet

Ik verhoogde mijn vetinname, paste mijn eiwitten aan en langzaam maar zeker begon ik resultaat te zien. Mijn ingevallen gezicht werd weer wat voller, mijn haar kreeg weer glans en ik bereikte een gezond gewicht, mijn ideale gewicht.
Ik was dus een aantal kilo bijgekomen op de weegschaal, maar toch paste ik nog steeds in dezelfde kledingmaat, wat dus wou zeggen dat ik spiermassa had bijgekregen en geen lichaamsvet. Ik kreeg meer energie, meer zin in het leven en vooral de passie om mijn ervaringen te delen en anderen te helpen om terug grip te krijgen op hun gezondheid, hun gewicht, hun leven! 

Toen in 2016 het boek van Jonno Proudfoot en Prof. Noakes ‘The Real Meal Revolution’ in het Nederlands vertaald werd, dacht ik ‘eindelijk!’ 
Eindelijk zal er ook hier meer aandacht komen voor de mogelijkheden en de voordelen van ketogeen dieet. Ik wist dan en nu dat ik dit moest gaan doen, ik moest de opleiding van Banting coach volgen en nog meer kennis opdoen om anderen te helpen, om mijn ervaringen te delen en mensen te behoeden voor valkuilen. En zoals mijn naam het zegt, wil ik steeds blijven bijleren en dus heb ik inmiddels ook met succes de opleiding ‘Advanced Ketogenic Nutrition’ van de ANA (American Nutrition Association, o.l.v. ondere andere Jeff Volek & Stephen Phinney) voltooid. 

Mijn droom is om mijn kennis te delen en mensen te helpen en te begeleiden om hun gezondheid terug in handen te nemen door van hun voeding hun medicijn te maken, met een goed geformuleerd ketogeen dieet afgesteld op hun lichaam en rekening houdende met hun persoonlijkheid om zo hun doel te kunnen bereiken. 

Iedereen is anders en heeft andere noden en dus op plan op zijn of haar maat nodig!
Keto is helemaal niet moeilijk als je weet HOE je het GOED doet. 

Wat begon met een boek over voedselcombinaties heeft me uiteindelijk gebracht tot wat ik nu ben, een gecertificeerde keto/low-carb/banting coach met nog veel meer geplande opleidingen, om constant te blijven toevoegen aan mijn ‘keto’ kennis zodat ik deze kan inzetten als coach en jou de beste informatie en begeleiding kan bieden. 

Er zijn ook veel nieuwe studies aan de gang die de vele positieve effecten van de Keto levensstijl en het enorme potentieel van het Keto dieet verder onderzoeken. Uiteraard volg ik deze op de voet zodat ik steeds op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen.

En ik moet zeggen: de vooruitzichten zijn alleszins veelbelovend! 🙂 

Banting coach certificaat Sofie Van Steenberghe
Advanced Ketogenic Nutrition training certificaat ANA Sofie Van Steenberghe

Mijn missie

Mijn kennis en mijn inmiddels meer dan 6 jaar ervaring met het koolhydraatarm en ketogeen dieet delen met iedereen die het horen wil en jou helpen en begeleiden op jouw weg naar een nieuwe, verbeterde, gezondere versie van jezelf.

Scroll naar top