Zelfgemaakte verse tomatensaus – passata

verse huisgemaakte tomatensaus passata
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Homemade suikervrije verse tomatensaus - passata

Daar gaat niets boven!

Je kan de saus gebruiken in al je Italiaans getinte Keto gerechten, maar ook als basissaus voor je Keto Pizza of om toe te voegen aan je soep.

Dit is het basisrecept dat ik al jaren gebruik om langer te genieten van de tomaten uit onze tuin.

Uiteraard is de smaak en de concentratie van de saus ook afhankelijk van de soort tomaten.

Ik gebruik vaak een mengeling van vleestomaten en romatomaten.

Maar ik verwerk er soms ook onze gele tomaten en kerstomaatjes in.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk van de pitjes en vocht uit de tomaat te halen. De pitjes zijn niet zo smakelijk, maar enkele in de saus is geen probleem, zeker niet als je de saus nadien door een zeef of de passe-vite doet.

Ook de velletjes blijven dan achter, dus hoef je de tomaten niet eerst te pellen.

Bij sommige tomaten, als ze rijp genoeg zijn, kan je het vel makkelijk verwijderen, maar het moet dus niet.

Geen extra tijd en werk dus om eerst alle tomaten even in kokend water te dompelen en te pellen.

Je mag dat natuurlijk doen, maar ik heb nooit tijd te veel, dus gebruik ik voor vele zaken een short cut. šŸ˜‰

Wanneer ik ook kerstomaatjes toevoeg, ga ik er zeker ook niet alle kleine pitjes gaan uithalen, maar dan zeef ik de saus.

De ene keer wordt het dus gewoon verse tomatensaus en de andere keer doe ik ze door de zeef en heb ik dus passata.

Je kan deze saus makkelijk in porties in de vriezer bewaren.

Of je kan ze in gesteriliseerde flessen of potten doen en wecken of vacuĆ¼meren.

Als je een machine hebt om dat te doen, is het natuurlijk wel handig.
Maar je kan ook de flessen of potten vullen wanneer de saus nog goed warm is en ze afsluiten en omgekeerd laten afkoelen. Dan trekken ze ook vanzelf vacuĆ¼m.

Ik gebruik deze saus ook in het recept voor de Italiaanse Gehaktballen in tomatensaus en uiteraard ook in de Koolhydraatarme Bolognaise saus

Probeer het eens!




Zelfgemaakte verse tomatensaus - passata

Print recept Pin recept
sauzen
porties 1 recept
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
materiaal
  • diepvriesdozen of steriele glazen flessen/potten om te wecken of vacuĆ¼meren

Ingrediƫnten

  • 1 kg vleestomaten (zonder pit)
  • 2 kg romatomaten (zonder pitjes)
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el rode wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
  • gemengde peper van de molen

Bereiding

  • Was de tomaten, verwijder vel indien mogelijk (dit lukt meestal wel goed bij de vleestomaten) snijd in 4 en verwijder het meeste van de zaden/vocht
  • Snijd vervolgens in kleinere stukjes en doe samen met de versnipperde ui en geplette knoflook in een ruime kom
  • Kruid met peper en zout en overgiet met de azijn en de olijfolie
  • Leg er de laurierblaadjes bij en breng onder deksel aan de kook
  • Laat even doorkoken en verlaag dan het vuur
  • Zet het deksel schuin en laat +/- 2 uurtjes pruttelen
  • Haal vervolgens het deksel van de pan en laat verder inkoken tot alle vocht zo goed als verdwenen is.
    Zet het vuur niet te hoog, je wil niet dat de tomaten verbranden!
  • Optioneel kan je de tomatensaus nu door een zeef of passe-vite draaien om de vellen en eventueel nog achtergebleven zaadjes te verwijderen.
  • Je kan de saus in glazen potten of flessen bewaren op een koele plek.
    Dat doe je door de saus warm in de potten te doen, af te sluiten en omgekeerd te laten staan tot ze afgekoeld zijn. Of je kan ze wecken of vacuĆ¼meren. Of bewaar ze in diepvriesdozen in de vriezer.
    Heerlijk voor je zelfgemaakte bolognaisesaus, soep of balletjes in tomatensaus. šŸ™‚

Notities

zonder de zaadjes en het sap hou je van de 3 kg tomaten ongeveer 2,5kg over en ingekookt hou je daarvan ongeveer de helft over
dit recept is dus voor +/- 1,25 kg verse tomatensaus
Ā 
Nutrition Facts
Zelfgemaakte verse tomatensaus - passata
Amount Per Serving (1 recept)
Calories 1072.8 Calories from Fat 559
% Daily Value*
Fat 62.1g96%
Saturated Fat 8.6g54%
Sodium 2484.1mg108%
Potassium 7190.3mg205%
Total Carbs 123g41%
Fiber 36.9g154%
Sugar 81.3g90%
Protein 27.2g54%
Vitamin A 24990IU500%
Vitamin C 416mg504%
Calcium 312.6mg31%
Iron 8.7mg48%
Net Carbs 86.1g
Total Carbs - sugaralcohol 123g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (ā€˜de inhoudā€), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life videoā€™s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiĆ«ren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

keto koolhydraatarme pindakaas kaastaart glutenvrije amandel cacao taartbodem en chocolade ganache met pindanoten recept

Keto Pindakaas Kaastaart

Keto Pindakaas Kaastaart. Koolhydraatarme, glutenvrije en suikervrije cheesecake met pindaboter en chocolade. Klaargemaakt in de Instant Pot met optie voor de oven

Lees meer >

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top