Terrine van Varkenspoot

terrine van varkenspoot met augurken mosterd knabbelspek kerstomaat aperitief bord
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Een perfect Keto Aperitief bord of lunch + de meest gelatineuze varkensfond (bone broth)

Varkenspoten zijn ook zo één van die vergeten stukken vlees.

De slager verwerkt ze misschien wel in wat we noemen kopvlees of presskop of misschien noemen ze het in jouw regio nog wel anders …

Het komt er eigenlijk op neer dat het belangrijk is om alle delen van het dier te eten, van Kop tot Staart zoals dat heet.

Dit toont niet alleen respect voor het dier, het is bovendien belangrijk om niet enkel spiervlees te eten, maar ook de rijkere gelatineuze stukken. En het is dan nog heerlijk ook.

Van de botjes, kraakbeen en vel, maak je de meest gelatineuze bottenbouillon die je maar kan denken.

Veel stijver nog dan gelijk welke bottenbouillon ik al maakte. (en ik heb al veel bottenbouillon gemaakt)

Ik kon er gewoon mijn lepel in rechtzetten. 😉

Bottenbouillon en de collageen die het bevat zijn erg voedzaam en leveren veel belangrijke stoffen die bijdragen tot een goede gezondheid. lees er meer over in de bottenbouillon reeks – alles over bottenbouillon en het artikel Van Kop tot Staart

Persoonlijk eet ik heel graag kopvlees, maar ook orgaanvlees. Varkenspoot had ik nog gegeten, maar ik had al wel wat receptjes zien passeren met varkenspoot.

Ik hou er van om nieuwe dingen uit te proberen, dus deze keer waren het varkenspoten.

Wat een heerlijk zacht en smeuïg vlees (al hangt er niet veel aan) is dit toch en wat een bom aan collageen levert dit.

Heb je nog nooit varkenspoot gegeten, dan raad ik zeker deze terrine aan om het eens te proberen.

Bovendien is het helemaal niet moeilijk om klaar te maken. In een gewone grote kookpot, in de slow cooker of eerst in de Instant Pot kort snelkoken en dan op slow cook functie nog even laten verder pruttelen.

Ik gebruikte mijn Instant Pot/slow cooker, maar ik geef in het recept voor de 3 opties de bereidingswijze/duur mee.

Hieronder een korte schets van de belangrijkste stappen

Stap 1

Doe de varkenspoten in een ruime kom en zet onder water. Voeg 1 grote eetlepel zout toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken. Giet af of haal de poten uit het water en spoel ze goed af onder koud stromend water.

varkenspoot geblancheerd

Stap 2

Doe ze samen met de groenten en kruiden in de Instant Pot / slow cooker / kookpot en voeg water toe tot ze net onder staan.

voor de gewone kookpot : breng aan de kook, draai het vuur lager en laat +/- 4 uur pruttelen

voor de slowcooker : ga op dezelfde wijze terecht, maar voeg heet water toe, zet op ‘high’ en laat +/- 4 uur garen

voor de instant pot : kies eerst voor manual pressure cook en zet de tijd op ‘0’ (nul) minuten. Laat de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen. Vervolgens kan je ofwel een glazen deksel op de pot zetten of je kan het gewone gesloten deksel ook gebruiken. Kies voor slow cook, stand high of more (afhankelijk van je model) en stel de tijd in op 3u

varkenspoot slow cooken in de Instant Pot

Stap 3

Haal de poten  uit de bouillon, leg op een bakplaat en laat even afkoelen.

Doe een deel van de bouillon in een vetafscheider of gewone kom. Indien je een vetafscheider hebt, kan je de ontvette bouillon direct gebruiken. Als je die niet hebt, moet je even wachten tot de bouillon is afgekoeld, zodat je het vet er kan afscheppen.

bouillon varkenspoot in vetafscheider

Stap 4

Pluk het vlees van de poten en leg opzij. Voeg ook wat van de gelatineuze delen bij.

vlees van varkenspoot

Stap 5

Meng met de mosterd en kruid nog wat bij met zout en peper. Doe in de terrine of andere vorm en druk goed aan. Overgiet met de ontvette bouillon tot +/- 1cm boven het vlees.

terrine van varkenspoot klaar voor de koelkast

Stap 6

Plaats in de koelkast en laat minimum 1 uur opstijven.

terrine van varkenspoot

Serveer als aperitief met wat zure augurken, een beetje mosterd, wat knabbelspek en eventueel een kerstomaatje.

Of bij de lunch, met een sneetje keto brood besmeerd met smout/reuzel, een beetje mosterd en serveer met een fris slaatje.

terrine van varkenspoot met augurken mosterd knabbelspek aperitief

Vergeet de bouillon niet!

Als je wil kan je de bouillon van de varkenspoten zo gebruiken, maar ik raad je aan om alle botjes, kraakbeen en vel terug in de slowcooker te doen en het geheel nog +/- 10 à 12 uur te laten pruttelen.

Je krijgt dan de meest gelatineuze fond die je kan gebruiken voor basis voor je soep, voor sauzen, enz…

varkenspoot bot vel gelatine
bouillon varkenspoot
fond van varkenspoot bouillon bone broth
bouillon bone broth fond van varkenspoot

Laat opstijven in de koelkast.

Schep het vet er af, gooi dit NIET weg, maar gebruik het om groentjes in aan te stoven of vlees in te bakken. Het geeft zoveel meer smaak.

Doe doe bottenbouillon / fond in potjes van verschillende formaten. Ik doe altijd enkele grotere potten (voor soep of stoverij) en de rest in kleinere potjes (voor bijvoorbeeld sauzen) in de vriezer. Super handig! 

bottenbouillon voorraad diepvries

Wil je ook graag zo’n handige vetafscheider aanschaffen of ben je geïnteresseerd in een Instant Pot, dan kan je via de link hieronder aanschaffen.

Het is zeker geen must, maar wel super handig. Zeker als je weet dat de Instant Pot eigenlijk een (bijna) alles-in-één toestel is. Je kan er in sauteren, slow cooken, snelkoken, stomen, stoverij, ribbetjes, soep, kip en zelfs taart en yoghurt in maken.

Eén van mijn beste aankopen wat betreft keukenapparaten. 😉




Keto Terrine van Varkenspoot

Print recept Pin recept
aperitief, lunch
porties 1 recept
Bereidingstijd 4 uur
afkoelen + verwerken + opstijven 2 uur
Totale tijd 6 uur

Ingrediënten

Voor de varkenspoten en de bouillon
  • 8 varkenspoten (gekuist)
  • 1 ui
  • 1 selderstengel
  • 1 wortel
  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn, salie, ...)
  • 1/2 tlp Keltisch Zeezout of Redmond real Salt
  • 1 el gemengde peperbollen
  • 3 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen (geplet)
  • 5 all spice bes (piment)
  • 2 el appelciderazijn
Extra voor de Terrine
  • 1/4 tlp Keltisch Zeezout of Redmond real Salt
  • witte peper van molen
  • 1 el mosterd
  • varkensbouillon van de poten

Bereiding

Varkenspoten voorbereiden
  • Doe de varkenspoten in een ruime kom en voeg 1 el zout toe
  • Breng aan de kook en laat +/- 2 minuutjes doorkoken
  • Giet af en spoel de varkenspoten goed af onder koud stromend water
optie 1 : Varkenspoten garen in de kookpot
  • Doe de varkenspoten opnieuw in de kom
  • Voeg appelciderazijn, groenten en bouquet garni toe
  • Voeg water toe tot de poten net onder staan
  • Breng aan de kook en zet het vuur lager zodra het water kookt
  • Laat +/- 4 pruttelen op laag vuur
optie 2 : Varkenspoten garen in de slowcooker
  • Doe de varkenspoten in de slow cooker, voeg appelciderazijn, groenten en kruiden toe
  • Vul met heet water, zet op high en laat +/- 4 u garen
optie 3 : Varkenspoten garen in de Instant Pot
  • Doe de varkenspoten in de Instant pot, voeg appelciderazijn, groenten en kruiden toe
  • Vul met water tot de varkenspoten net onder staan. Let op dat je niet boven de max limiet aanduiding gaat
  • Draai het deksel dicht, kies voor manueel, high pressure '0' minuten
  • Laat de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen
  • Druk op cancel en indien je een glazen deksel hebt, kan je dat nu gebruiken ipv het standaard deksel (wat trouwens ook perfect lukt natuurlijk)
  • Kies voor slowcook , high/more, en stel in op 3u
De terrine maken
  • Haal na kooktijd de varkenspoten uit de bouillon en laat afkoelen op een bakplaat
  • Doe een deel van de bouillon in de vetafscheider of in een pot zodat je straks de zuivere bouillon kan gebruiken.
  • Pluk het vlees van de poten en voeg ook wat van het vet toe indien je dat wenst
  • Meng het vlees met de mosterd, peper en zout. Doe in jouw terrine of potje en druk stevig aan
  • Giet er bouillon bij tot +/- 1 cm boven het vlees
  • Laat even afkoelen en plaats dan minimum 1 uur in de koelkast
  • Serveer met wat pork rinds of crackers, een augurk, een beetje mosterd, ... en je hebt een perfect aperitief bord. Of eet als lunch met een stukje keto brood en een slaatje.
Optioneel maar een aanrader : de fond
  • Doe alle vel, botten, kraakbeen enz... terug in de Instant Pot, kookpot of slowcooker
  • Laat +/- 12 uur pruttelen op zacht vuur en je hebt de meest gelatineuze bouillon/fond die je ooit gezien hebt.

Nutrition Facts
Keto Terrine van Varkenspoot
Amount Per Serving (1 recept)
Calories 290.1 Calories from Fat 185
% Daily Value*
Fat 20.6g32%
Saturated Fat 5.8g36%
Trans Fat 0.2g
Polyunsaturated Fat 1.6g
Monounsaturated Fat 12g
Cholesterol 166mg55%
Sodium 2837.4mg123%
Potassium 26mg1%
Total Carbs 0.8g0%
Fiber 0.6g3%
Sugar 0.2g0%
Protein 24.7g49%
Vitamin A 74IU1%
Vitamin C 0.1mg0%
Calcium 64mg6%
Iron 0.8mg4%
Net Carbs 0.2g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top