Koolhydraatarm diner met kippenbouten, pompoen, courgette, aubergine, wortelpeterselie en heerlijke curry kruiden.
Een top éénpansgerecht en echt comfortfood voor tijdens de koude dagen.
Met voedzame kippenbouillon en verwarmende currykruiden om je immuunsysteem een extra boost te geven.
De pilinoten zorgen voor een knapperige toets. Heb je die niet in huis, dan kan je ze vervangen door macadamia noten of amandelen. Wil je ze graag eens proberen, dan kan je ze bestellen via Raw&Wild
Ik had vroeger zelf geen tajine, dus maakte ik dit soort gerechten in een grote braadpan. Dat lukte ook wel, maar de vorm van de tajini zorgt voor een heel gelijkmatige verdeling van de warmte, zoals in een oven.
Sommige tajines kan je enkel op een vuur gebruiken, anderen kunnen zelfs ook in de oven.
Heb je dus geen tajine, dan kan je dit gerecht ook in een grote braadpan maken die je dan in de oven zet.
Eigenlijk heb ik nog steeds geen tajine, want ik gebruik die van mijn moeder. Ik heb ze ooit geleend en ze is niet meer terug geraakt. Sorry ma!
Als je ze nodig hebt, mag je ze eens lenen 😉 Op voorwaarde natuurlijk dat je één van je heerlijke stoofpotjes voor ons klaarmaakt! Haha. 🙂
Ik gebruik ze eigenlijk vooral in de winter en maak er dan alle mogelijke variaties in klaar.
Tajine met kip, met rundvlees, met worst, met lamsvlees, ja zelfs met vis.
Je tovert er de heerlijkste gerechten mee op tafel en je hoeft maar één pot vuil te maken.
Nu de dagen nat en kouder worden, zal ik mijn (moeder haar) tajine dus wat vaker uit de kast halen en zullen er dus zeker nog meer receptjes volgen.
Maar nu kan je dit alvast eens proberen en als je van lamsvlees houdt, check dan zeker het recept voor de Marokkaanse Lamstajine eens.

Koolhydraatarme Kiptajine met Zuiderse Groenten
materiaal
- tajine of grote stoofpot met deksel / oven
Ingrediënten
- 4 kippenbillen (dij + bout +/-140g vlees per volledige bil)
- 400 gram pompoen
- 1 rode paprika
- 2 wortelpeterselie
- 1/2 courgette
- 1/2 aubergine
- 3 el eendenvet (of ganzevet)
- 1 el ghee
- 2 el appelciderazijn
- 1 tlp harissapasta
- 200 ml kippenbouillon
- 1 teentje knoflook
- 1 stengel citroengras
- 5 curryblaadjes (of 1 el gedroogd curryblad)
- 1 tlp citroentijm (of gewone tijm)
- 1 el currypoeder
- 1 tlp kurkuma
- 1 tlp shaslick kruiden (pit en pit)
- 1/2 tlp sterk paprikapoeder
- 1/4 tlp komijn
- 1/4 tlp garam masala (pit en pit)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1/4 tlp zwarte peper
- 30 gram pili noten curcuma en gember of naturel (Raw&Wild)
- verse kruiden voor de afwerking
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190°C
voorbereiding
- Meng de kruiden voor de kip (citroentijm, kurkuma, currypoeder, shaslick, paprikapoeder,komijn, garam masala)
- Wrijf er de kippenbouten mee in en zet opzij
- Verwijder de schil van de pompoen en de peterseliewortel en snijd in grove stukken
- Was de paprika, courgette en aubergine, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken
- Plet de knoflook tot pulp en klop de stengel citroengras open zodat het aroma vrijkomt
bereiding
- Verhit het eendenvet (of andere vetstof) in de tajine
- Bak er de kippenbillen langs alle zijden goed in aan en laat even doorgaren (+/- 5 minuten)
- Haal uit de pan en zet opzij
- Doe de ghee bij het braadvet, voeg knoflook, harissapasta en groenten toe
- Kruid met peper en zout en voeg appelazijn en bouillon toe
- Leg de kippenbillen bovenop de groenten, strooi er de pili noten bij en zet het deksel op de tajine
- Schuif in de voorverwarmde oven en laat +/- 50 à 60 minuten garenIndien je het volledig op het vuur klaarmaakt, draai het vuur dan op medium en gaar ongeveer dezelfde tijd
- Haal uit de oven en controleer of de billen goed gegaard zijn Snijd met een mes in het dikste stuk van de bil, het vocht dat er uit loopt moet helder zijn (zoniet, plaats terug in de oven of op het vuur)
- Indien je vindt dat er nog teveel vocht op de groenten staat, kan je de tajine nog even op hoog vuur zetten om de saus wat te laten inkoken
- Werk af met verse kruiden en serveer in de tajini op tafel. Smakelijk!