Zelfgemaakte Suikervrije Eierlikeur - Advocaat
Op 2 manieren + alcoholvrije versie.
Een koolhydraatarme traktatie of verwerkt in een dessert
Je hebt ze zeker al zien staan in de winkelrekken. Een grote fles of weckpot gevuld met een dikke soort van pudding.
De kleuren variëren naargelang het merk, van lichtgeel tot bijna okergeel.
Deze likeur op basis van eieren wordt vaak gegeven als verwennerij bij de koffie, maar ook bij roomijs past het perfect.
Er zijn varianten van Tiramisu met speculoos en advocaat.
Wij kennen het als advocaat, maar een andere naam die je vaak rond de feestdagen hoort is Eggnog.
Een traditionele advocaat of eggnog wordt gemaakt met gewone tafelsuiker. En nog geen klein beetje ook! 😱
Deze suikervrije, koolhydraatarme versie is gezoet met erythritol en stevia.
Als je eierlikeur wil maken, heb je natuurlijk ook alcohol nodig. Sommige recepten vragen om jenever, andere om pure alcohol (96 volume °)
Ik maak hem normaliter met pure alcohol en voeg er soms een beetje Stroh Rum (80°) aan toe.
Gewoon omdat ik hou van de geur en het geeft er een extra smaakdimensie aan.
Ik heb hem ook al met enkel Stroh Rum (80°) gemaakt, maar dat is ieder naar zijn eigen smaak natuurlijk.
Voor wie liever geen alcohol gebruikt en toch eierlikeur wil maken, heb ik ook een alcoholvrije versie voorzien. ☺
Je kan advocaat of eierlikeur op 2 manieren bereiden.
Een koude bereiding of een warme bereiding.
Bij de warme bereiding, ja wat dacht je, worden de eidooiers met de room mee verwarmd.
Zo dood je de mogelijke bacteriën die in rauwe eieren kunnen aanwezig zijn.
Echter is de traditionele bereiding wel de koude bereiding en dus met rauwe eidooier.
Als je voor deze versie kiest, zorg er dan voor dat je kiest voor eitjes van de beste kwaliteit en was ze zeker in warm water.
Je kan ook gepasteuriseerde eitjes kopen, of je kan ze zelf pasteuriseren.
Dat kan met sous-vide koker, maar als je die niet hebt kan het ook gewoon op het kookvuur.
Er zijn verschillende manieren beschreven om dit te doen en de ene is al wat ingewikkelder dan de andere.
Eieren pasteuriseren
Stap 1 : laat de eieren op kamertemperatuur komen
Stap 2 : leg de eieren in een pannetje met water en verwarm tot +/- 57 à 60° C (meet met een thermometer want 1 graad te veel of te weinig en het is of niet veilig, of je hebt gekookt ei)
Stap 3 : laat de eitjes 15 min in het water en houd de temperatuur zo gelijk mogelijk.
Volgens de ene bron moeten de eitjes er 15 minuten in blijven, volgens de andere slechts 5 minuten.
Stap 4 : Haal de eitjes uit het water en herhaal je stap 1 en 3, maar nu laat je de eitjes slechts 5 minuten in het water.
Stap 5 : eitjes afkoelen (eventueel in koud water) tot ze terug op kamertemperatuur zijn.
En dan nu terug naar de lekkere advocaat!

We beginnen met de koude bereiding, dat is de traditionele en de eenvoudigste versie.
Keto Suikervrije Eggnog - Advocaat / koude bereiding
Ingrediënten
- 8 grote eidooiers (of 10 kleintjes)
- 150 ml pure alcohol 96%
- 25 ml Stroh 80° (of gewoon extra pure alcohol)
- 120 gram Sukrin erythritol
- 30 gram Sukrin :1(vanille) (zelfgemaakt of voeg enkele druppel stevia vanille toe)
- 1 vanillestokje (of 1 tlp vanille extract)
- 385 ml volle room
Bereiding
- Klop de eidooiers met de erythritol en Sukrin : 1 in een keukenmachine tot een ruban (blijf doorgaan tot alle zoetstof is opgelost en er geen kristallen meer zijn. (dit kan even duren)
- Snijd de vanillestok open en schraap er de zaadjes uit en doe ze bij de ruban (doe het leeggeschraapte stokje in je zak erythritol of Sukrin:1 en 7 dagen later heb je zelfgemaakte 'vanillesuiker'
- Zet de mixer op een lage stand en klop de room langzaam door de ruban
- Voeg vervolgens de alcohol straalsgewijs, onder voortdurend kloppen, bij het ei-roommengsel
- Klop door je een homogene massa krijgt
- Doe in een glazen fles, bokaal of weckpot en plaats in de koelkast.
- Laat minimum 1 dag, maar best zelfs 7 dagen staan.
- Hoe langer de advocaat staat, hoe dikker hij wordt en hoe sterker van smaak hij wordt.Bewaren kan tot 1 jaar in de koelkast.
Notities
En dan ook de warme bereiding.
Eigenlijk ook eenvoudig hoor, maar je kan wel best een thermometer gebruiken zodat je geen eierkoek krijgt. 😅
Je mengt de eidooier met de zoetstof en klopt er een ruban van. Dit is eigenlijk zoals je ijs of Vanillepudding zou maken, maar je brengt de room niet aan de kook.


Je verwarmt de room en doet een beetje bij de ruban.
Nadien voeg je de ruban volledig bij de room en plaats je dit op een zacht vuurtje.
Onder voortdurend roeren, giet je straalsgewijs de alcohol bij het room-eimengsel en dan laat je dit (blijven roeren) opwarmen tot +/- 82 à 84 °C.
De temperatuur mag niet boven de 85°C komen of anders krijg je brokjes en kan je advocaat gaan schiften.


Keto Suikervrije Eggnog - Advocaat / warme bereiding
Ingrediënten
- 8 grote eidooiers (of 10 kleintjes)
- 150 ml pure alcohol 96%
- 120 gram Sukrin erythritol
- 30 gram Sukrin :1(vanille) (zelfgemaakt of voeg enkele druppel stevia vanille toe)
- 1 vanillestokje (of 1 tlp vanille extract)
- 385 ml volle room
Bereiding
- Klop de eidooier met de erythritol en Sukrin : 1 tot een ruban (luchtig lichtgele massa)
- Snijd de vanillestok open en schraap er de zaadjes uit
- Verwarm de room in een sauspan op middelmatig vuur en doe er de vanillezaadjes in. (Je kan de stok bij de room voegen of doe hem in je zakje erythritol of Sukrin : 1 en binnen de week heb je zelfgemaakte 'vanillesuiker')
- Doe een lepel van de room bij de ruban en roer los
- Voeg de ruban nu bij de room en giet er dan straalsgewijs de alcohol bij
- Niet alles in één keer of je eidooier gaan verbranden door de alcohol!
- Laat de eggnog of eierlikeur zachtjes, onder voortdurend roeren, opwarmen tot +/- 82 à 84°C(gebruik een thermometer of test de dikte door een streep te trekken op de achterkant van de lepel - de streep mag niet terug dichtlopen)
- Eens de juiste temperatuur/dikte is bereikt, haal je de pan van het vuur en blijf roeren
- Zet na enkele minuten het pannetje in de gootsteen in een beetje water en blijf verder roeren tot de eierlikeur afgekoeld is
- Doe in een glazen fles, bokaal of weckpot en plaats in de koelkast tot hij volledig is afgekoeld(+/- 1u)
- Je kan de eierlikeur koud serveren met wat slagroom en chocoladeschilfers of je kan hem ook heel lichtjes verwarmen en zo uitlepelen.
- Bewaar kan tot 1 jaar in de koelkast.
Notities
Liever zonder alcohol, maar wel met een lekkere rumsmaak?
Probeer deze alcoholvrije versie dan eens.
Keto Suikervrije Eggnog - Advocaat / alcoholvrij
Ingrediënten
- 8 grote eidooiers (of 10 kleintjes)
- 150 ml amandelmelk (of andere ongezoete notenmelk)
- 2 tlp rumextract
- 120 gram Sukrin erythritol
- 30 gram Sukrin :1(vanille) (zelfgemaakt of voeg enkele druppel stevia vanille toe)
- 1 vanillestokje (of 1 tlp vanille extract)
- 385 ml volle room
Bereiding
- Klop de eidooier met de erythritol en Sukrin : 1 tot een ruban (luchtig lichtgele massa)
- Snijd de vanillestok open en schraap er de zaadjes uit
- Verwarm de room in een sauspan op middelmatig vuur en doe er de vanillezaadjes in. (Je kan de stok bij de room voegen of doe hem in je zakje erythritol of Sukrin : 1 en binnen de week heb je zelfgemaakte 'vanillesuiker')
- Voeg de amandelmelk en rumextract toe en breng tot net onder het kookpunt
- Doe een beetje van het roommengsel bij de ruban en klop los
- Voeg de ruban vervolgens bij het room-amandelmelk mengsel
- Laat de de eggnog zachtjes, onder voortdurend roeren, opwarmen tot +/- 82 à 84°C(gebruik een thermometer of test de dikte door een streep te trekken op de achterkant van de lepel - de streep mag niet terug dichtlopen)
- Eens de juiste temperatuur/dikte is bereikt, haal je de pan van het vuur en blijf roeren
- Zet na enkele minuten het pannetje in de gootsteen in een beetje water en blijf verder roeren tot de eierlikeur afgekoeld is
- Doe in een glazen fles, bokaal of weckpot en plaats in de koelkast tot hij volledig is afgekoeld(+/- 1u)
- Je kan de eierlikeur koud serveren met wat slagroom en chocoladeschilfers of je kan hem ook heel lichtjes verwarmen en zo uitlepelen.
- Omdat er geen alcohol in deze versie zit, is het ook niet zo lang houdbaar (+/- 1 week). Bewaar altijd in de koelkast!
Notities
Totale KH - erythritol (95%) voor 1 liter eggnog = 25,3 g totale koolhydraten 1 el = 15 g totale KH - erythritol (95%) voor 1 el eggnog = 0,4 g totale KH of 2,5 g per 100ml