Zeeuwse Mosselen uiteraard, maar dan op Italiaanse wijze met tomaat, paprika, Parmaham, champignons, room, basilicum en lekker veel andere Italiaanse kruiden.
Mag ik mosselen eten bij een keto dieet?
Het is een vraag die ik vaak krijg en die ook vaak in Keto Facebook groepen zie passeren.
Natuurlijk kan je mosselen eten bij een Keto dieet!
Ik zou niet weten waarom niet. Omdat er koolhydraten inzitten?
Ja, er zitten koolhydraten in mosselen, er zitten ook koolhydraten in Sint-Jacobsvruchten, in vongole, in oesters en in andere schelp- en schaaldieren.
Er zitten ook koolhydraten in lever en een heel klein beetje in eieren.
Heb je jouw Griekse Yoghurt of andere zuivelproducten al eens bekeken?
Daar zitten ook koolhydraten in hoor.
Van 1 kg Zeeuwse mosselen hou je gemiddeld ongeveer 300g mosselvlees over. (afhankelijk van de soort/grootte, kan dit wat meer of minder zijn)
Mosselvlees bevat per 100 gram ongeveer 3,7 g totale koolhydraten.
Griekse yoghurt (10%vet) bevat per 100 gram ook 3,7 g totale koolhydraten.
Bovendien zijn de koolhydraten in mosselen of andere dierlijke producten absoluut niet te vergelijken met de bewerkte, met suiker overladen producten die je voorverpakt in de winkelrekken vindt.
Pasta, brood, rijst en andere graanproducten bevatten heel andere hoeveelheden koolhydraten en suikers en zijn bovendien pro-inflammatoir. Met andere woorden, ze werken ontstekingen in de hand, ze zorgen voor verteringsproblemen en ze veroorzaken een enorme stijging van je bloedsuikerspiegel, met als gevolg een insulinepiek.
Mosselen zijn een puur, onbewerkt product, boordevol eiwit, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen.
Dus, nu het seizoen van de Zeeuwse Mosselen er is, kan je ze met gerust hart op het menu zetten!
Ik hou van afwisseling in mijn voeding en ben niet zo’n grote mosseleter, maar ik lust ze wel graag.
Dus als ik ze in het seizoen vaker klaarmaak, dan is dat vaak op verschillende wijze.
Wel altijd een keertje traditioneel, dat moet he. 😉
En dat vind ik uiteraard heel lekker.
Maar soms maak ik ze eens met champignons en room, soms eens spicy op Aziatische wijze, en dan is er deze versie op Italiaanse wijze.
Dit is mijn favoriet als het de ‘niet’ traditionele wijze betreft.
Gewoon heerlijk met dat sausje en daarbij een lekker stukje Keto Lookbrood met kruiden en gewoon wat sla en tomaat. Meer moet dat niet zijn. 🙂
Yummy!
Probeer het recept en je zal versteld staan van de smaak!
Een echte aanrader!
Mosselen op Italiaanse wijze
materiaal
- mosselpan/kom
Ingrediënten
voor de saus
- 1/2 ui
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 2 rode chilipepers
- 10 champignons
- 2 el olijfolie (of ghee)
- 1 tlp ancho chilivlokken
- 1 tlp Italiaanse kruiden (pit & pit)
- 1 tlp pasta d'oliva kruiden (pit & pit)
- 1 tlp brushetta kruiden (pit & pit)
- 1 tlp chipole paprika poeder (of gerookt paprikapoeder)
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat gemengede peper van de molen
- 3 el rode wijnazijn
- 3 el Marsala wijn
- 50 ml rode wijn
- de wijn kan je vervangen door bouillon
voor de mosselen zelf
- 4 kg mosselen
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- gemengde peper van de molen
- 1/8 tlp laurier gemalen (pit & pit of 2 laurierbladen)
- een paar takjes verse tijm (of 1/2 tlp gedroogde)
- een takje verse rozemarijn (of 1/2 tlp gedroogde)
- een paar takjes verse oregano (of 1/2 tlp gedroogde)
- een handvol verse basilum blaadjes (of 1/2 tlp gedroogde)
- een takje vers olijfkruid (of 1/2 tlp gedroogde)
- 120 ml volle room
- 2 sneetjes Parmaham (of gerookte ham of andere rauwe ham)
- 2 el olijfolie (of ghee)
- 2 el rode wijnazijn
- 2 el Marsala wijn
- 50 ml rode wijn
- de wijn kan je vervangen door (vis)bouillon
Bereiding
Maak de saus
- Pel de ui en snijd in kleine stukjes
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes
- Was de tomaten en snijd in twee, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes
- Borstel de champignons of wrijf proper met een keukenpapiertje en snijd in blokjes
- Spoel de chilipepers, snijd in twee, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes
- Verhit de olijfolie in de pan en voeg er de groenten en kruiden aan toe
- Laat even aanbakken en blus met de wijn en de azijn
- Zet een deksel op de pan en laat +/- 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje (tot bijna alle vocht verdampt is)
voor de mosselen
- Spoel de mosselen, verwijder de baardjes en ongewenste aanhangsel en was ze zeker nog enkele keren grondig
- Doe de mosselen in de pan
- Spoel de kruiden onder stromend water en hak ze fijn (houd wat basilicum blaadjes apart voor de afwerking)
- Trek de ham in stukjes en doe samen met de kruiden bij de mosselen
- Giet vervolgens de olijfolie, de saus, de azijn, wijn en de room over de mosselen
- Schud de mosselen goed op en kook op hoog vuur in +/- 6 à 8 minuten gaar (ze moeten allemaal goed open zijn)
serveren
- Dien de mosselen op in kommetjes en werk af met verse basilicumSmakelijk!