Een heerlijk romige Italiaans getinte koolhydraatarme maaltijdsoep met mascarpone, afgewerkt met geraspte kaas en krokant gebakken prosciutto.
Dit is echt een vullend soepje met een volle smaak. Heerlijk om er je Keto broodje besmeerd met wat echte roomboter in de soppen.
Op regenachtige dagen en wanneer het kouder begint te worden, verlang ik af en toe naar een kom heerlijke warme soep.
Ik hou persoonlijk niet zo van die ‘watersoepjes’ waar weinig smaak inzit. Geef mij maar een echte, dikke maaltijdsoep met een bom aan smaken. Maar dat is persoonlijke voorkeur natuurlijk.
Deze soep heeft het allemaal! Dat fluwelige van de gemixte groenten met de romigheid van de mascarpone, de kaas en dan dat krokante van de prosciutto. Jammie, het water komt me alweer in de mond.
3 tips voor een heerlijke soep
- Rooster je groenten of bak ze aan.
- Gebruik echte bouillon en geen blokjes opgelost in water
- Minimum 500g groenten per liter vocht die je toevoegt
Heerlijk zelf getrokken bouillon of uit bokaal?

Je hebt er wat geduld voor nodig, maar zelfgemaakte bouillon is zoveel beter en lekkerder dan de blokjes of poeders die je in de supermarkt koopt.
Daar zitten bovendien zoveel ongewenste toevoegingen en smaakmakers in, die je best vermijdt.
Niet iedereen heeft natuurlijk de tijd of de zin om dit allemaal zelf te doen, hetgeen ik best kan begrijpen.
Maar je kan ook bouillon kopen in bokaaltjes en dat is ok, maar deze commerciële bouillons bevatten vaak veel minder micro-nutriënten. Kies dus zeker voor kwalitatieve, liefst biologische bouillon en kijk naar het etiket om zeker te zijn dat er geen ongewenste ingrediënten inzitten.
Huisgemaakte bouillon is niet alleen rijker kalium (potassium) en dus ideaal om je elektrolyten in balans te houden (of te brengen) en eventuele nevenverschijnselen zoals de Keto Griep te verzachten of te vermijden.
Het is ook een enorme, natuurlijke bron van collageen. Wat dan weer goed is voor onze huid, haren, nagels en gewrichten.
Hoe meer vlees nog aan de beentjes zit, hoe rijker de getrokken bouillon zal zijn.
Een goede bouillon geeft dus niet alleen veel meer smaak aan je soep, het zorgt ook voor extra voedingsstoffen.
Bij een soep zoals deze, die toch wat koolhydraten bevat, kies ik voor zachte Oopsie broodjes met een dikke laag heerlijke roomboter besprekeld met grof zeezout.
Deze Keto broodjes zijn super laag in koolhydraten en voegen wat extra eiwitten aan de maaltijd toe.
Keto mediteraanse soep
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels ghee (geklaarde boter)
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 6 sneetjes prosciutto
- 6 eetlepels mascarpone
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 liter kippenbouillon
- indien nodig extra water om wat te verdunnen
- 1 tlp paprikapoeder
- 1 tlp Italiaanse kruiden (pit & pit)
- 1 tlp arrabiata kruiden (optioneel, zorgt voor extra pit)
- zout en peper van de molen (naar smaak toevoegen)
- 1 laurierblad
- 1 tlp verse basilicum (1/2 indien gedroogde)
- 1 tlp verse tijm (1/2 indien gedroogde)
- 1 tlp verse oregano (1/2 indien gedroogde)
- 180 gram geraspte mozzarella (of andere kaas naar keuze)
- 1 zongedroogde tomaat (in snippers)
- 1 eetlepel droge chorizo worst (geraspt)
Bereiding
de voorbereiding
- Verhit de oven op 180°C
- Was de groenten en snijd ze in grove stukken, pel de ui en plet de knoflook
de bereiding
- Leg de groenten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif voor +/- 10 à 15 min in de voorverwarmde oven
- Verhit de geklaarde boter op een matig vuur en voeg de geroosterde groenten toe.
- Voeg de tomatenpuree en de droge kruiden en laat die even aanbakken tot er zich een korstje begint te vormen
- Blus met de kippenbouillon en zet een deksel op de pot.
- Laat aan de kook komen, draai het vuur lager en laat +/- 20 minuten pruttelen.(Indien je droge kruiden gebruikt voeg je die nu toe, verse kruiden pas op het einde)
- Terwijl de soep staat te pruttelen, trek je de prosciutto in kleine stukjes en leg ze op de bakplaat die je net gebruikte voor de groenten.
- Schuif in de oven en laat in enkele minuten krokant bakken.
- Haal uit de oven en leg op een bordje met keukenpapier zodat het vet eruit kan en ze lekker krokant blijft.
- Verder met de soep. Haal de pot van het vuur en mix tot een dikke, gladde soep.
- Voeg de mascarpone toe en laat nog heel kort opnieuw aan de kook komen.(Verse kruiden voeg je nu toe)
- Draai het vuur uit en roer de helft van de gemalen kaas door de soep.
- Schep in kommetjes en verdeel er de krokant gebakken prosciutto en de gemalen kaas over
- Werk af met snippers van zongedroogde tomaat en rasp er wat gedroogde chorizo over (optioneel)
- Serveer met oopsies en verse roomboter