Keto Chocomousse dessert
Deze heerlijk, luchtige, koolhydraatarme en suikervrije chocolademousse is de perfecte afsluiter van je Keto diner.
Wie houdt er nu niet van chocomousse? Tenzij je natuurlijk geen chocolade liefhebber bent.
Ik ben het alleszins wel. 🙂
Keto desserts kunnen soms wat zwaar uitvallen omdat er vaak room of roomkaas in gebruikt wordt.
Op zich ook wel héél lekker natuurlijk, maar als je maaltijd zelf al wat zwaarder is, dan is zo’n luchtig dessert welgekomen.
Maar ieder zijn smaak en goesting natuurlijk.
Heb je liever een vollere romige chocomousse, dan kan je het recept van de Perfecte Romige Keto Chocolademousse ook eens proberen.
En ben je helemaal verzot op chocolade, een echte chocoholic dus, dan kan je alvast de Keto Chocolade Moelleux aanraden.
Deze mousse is dus zoals gezegd een luchtigere versie en is perfect als dessertje van je Keto lunch of avondmaal.
Omdat in de mousse zelf geen room of roomkaas gebruikt wordt, werk je hem af met heerlijk vers opgeklopte slagroom. Al dan niet gezoet met wat erythritol of Stevia.
Ik gebruikte de het recept van de zelfgemaakte Keto Chocoladereep als basis. Deze is gezoet met Sukrin Melis (erythritol+stevia in poedervorm).
Je kan ook gewoon suikervrije chocolade gebruiken, maar check zeker de zoetstof die er in gebruikt wordt. Veel zogezegde low-carb chocolade of andere repen worden gezoet met maltitol, iso-malt, IMO siroop. Dit is absoluut niet Keto. Twijfel je over de gebruikte zoetstof, lees dan zeker het artikel Zoetstoffen en Keto op de site.
Wat zeker wel kan is de Keto chocolade zoals die van FunkyFatChoc, Torras, Sukrin of de nieuwkomer op de Keto markt, de Keto chocolade van OKONO, het eerste Belgische Keto Food Brand. Okono werd opgericht door de jonge Luka Bresseels. Lees zijn verhaal op de website Okono.eu
Dit receptje dateert van vóór de lancering van Okono.
Ik heb ondertussen de chocolade wel besteld en laat zeker weten wat ik ervan vind. 🙂
Maar dat betekent niet dat je daarop moet wachten om deze Heerlijk Luchtige Keto Chocolademousse te maken.
Zo doe je dat :
Stap 1
Smelt de cacaomassa met cacaoboter en 5el zoetstof au-bain-marie (laat uiteraard de zoetstof weg indien je gezoete chocolade gebruikt)
Klop de eiwitten met 1 el Sukrin Melis (of erythrtiol in poedervorm) stijf met de keukenmixer of handmixer


Stap 2
Voeg een deel van het opgeklopte eiwit bij de gesmolten chocolade en roer met de spatel om.
Voeg opnieuw een deel eiwitschuim toe en spatel onder de chocolade. Niet doorroeren, want dan verlies je de luchtigheid. Herhaal met de rest van het opgeklopte eiwit.
Doe in een grote schaal of in individuele potjes of glaasjes en plaats minimum 1 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast.


Stap 3
Haal de chocomousse net voor het serveren uit de koelkast. Rasp er wat chocoladeschilfers over of strooi er wat cacaopoeder over en werk af met opgeklopte slagroom en een paar bessen.

Deze Luchtige Keto Chocolademousse maakt deel uit van het Keto Desserten Trio
Indien je deze chocomousse apart serveert, voorzie dan elke portie van extra slagroom voor een goede macroverhouding. (zie recept)
Smakelijk!
Luchtige Keto Chocolademousse
materiaal
- keukenrobot / handmixer - klopper
Ingrediënten
- 6 eiwitten
- 6 el Sukrin Melis (of erythritol in poedervorm)
- 40 gram rauwe cacao boter
- 80 gram rauwe cacao paste / massa (cacao liquor)
voor de afwerking en het serveren
- 250 ml volle room (recht uit de koelkast)
- chocoladeschilfers of cacaopoeder en eventueel verse of diepvries bessen
Bereiding
- Klop de eiwitten met 1 el zoetstof tot stijve pieken met de keukenmachine
- Smelt de rauwe cacao en cacao boter met de rest van de zoetstof au-bain-marie(indien je chocolade met erythritol/stevia zoals die van FunkyFatChoc of Torras gebruikt, voeg je uiteraard geen zoetstof toe)
- Haal de kom met chocolade uit de bain marie en laat even afkoelen
- Spatel een deel van het opgeklopte eiwit onder de gesmolten chocolade
- Voeg vervolgens telkens een derde van het eiwit en bij het mengsel en gebruik een spatel om het eiwit voorzichtig onder de chocolade te mengen
- Doe in een grote schaal of in kleine potjes en laat minimum 1 uur opstijven in de koelkast
afwerken en serveren
- Haal de slagroom pas net voor het opkloppen uit de koelkast (je krijgt hem niet mooi opgeklopt als hij op kamertemperatuur is) Je kan ook de kom waarin je hem gaat opkloppen even in de koelkast plaatsen voor extra stevigheid
- Ik voeg geen zoetstof toe, maar je kan desgewenst 1 à 2 el Sukrin Melis toevoegen, een beetje vanille-extract, etc
- Klop de slagroom tot stijve pieken en werk elke portie af met een dikke toef slagroom
- Schaaf er wat chocolade over of strooi er wat cacoapoeder over en werk eventueel af met wat verse bessen of diepvries bessenSmakelijk!