Koolhydraatarme en suikervrije confituur van krieken gezoet met erythritol.
Veel commerciële ‘suikervrije’ confituren zijn gezoet met maltitol, sucralose, sorbitolsiroop, fructosesiroop of IMO siroop. (isomalto-oligosaccharide)
Deze zoetstoffen hebben wel degelijk een invloed op de bloedsuikerspiegel, sommige zelfs meer dan reguliere tafelsuiker. Lees er meer over in Zoetstoffen en Keto.
Let dus op met labels zoals ‘suikervrij‘, ‘zonder toegevoegde suikers‘ en zelfs ‘low carb‘.
Ketogeen of koolhydraatarm eten is meer dan enkel koolhydraten tellen. Het gaat er hem om een goede gezondheid te handhaven of terug te krijgen en ontstekingsreacties in het lichaam te vermijden of aan te pakken.
Fabrikanten labelen hun producten als Low Carb of zonder suiker, maar dit is zeker niet altijd correct of terecht.
Check dus niet alleen de voedingslabel en het aantal koolhydraten, maar lees ook de ingrediëntenlijst.
Klik hier voor het artikel dat je precies uitlegt hoe je een voedingsetiket leest en interpreteert.
enkele voorbeelden van zogezegde suikervrije confituur / zonder toegevoegde suiker :
Héro confituur met aardbei, zonder toegevoegde suiker en fructose.
Ingredienten: slechts 36 Kcal per 100 gr. aardbei, water, zoetstoffen(sorbitolsiroop), steviolglycosiden, sucralose en acesulfaam K, geconcentreerde vlierbessen, aroma, citroen. geleermiddel (pectine), conserveermiddel(kaliumsorbaat), verstevigingsmiddel (calciumchloride) Bereiding: 50gr fruit per 100 gr.


Damhert Low Carb confituur van kersen
Kersen 50%, Maltitolsiroop, Vezel (dextrine), Geleermiddel (pectinen), Zuurteregelaar (citroenzuur)
Bereid met 50g vruchten per 100g.
Prodia Kriekenconfituur
Samenstelling:
Krieken 50%, fructosesiroop, water, kleurstof: vruchtenconcentraat, geleermiddel: pectine, voedingszuur: citroenzuur en natriumcitraat, aroma.

Wil je weten welke producten wel passen binnen een ketogeen en koolhydraatarm dieet en welke betrouwbare fabrikanten en leveranciers zijn, check dan Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst.
Ben je niet zo’n fan van het zure van de krieken, check dan het recept voor Koolhydraatarme aardbei confituur of Koolhydraatarme abrikozen confituur
Wist je dat krieken minder totale koolhydraten bevatten dan blauwe bessen/bosbessen? Het is echter wel pitfruit/steenfruit + ze bevatten toch relatief veel koolhydraten.
Dit is de reden waarom ze op de oranje voedingslijst staan en je ze dus eigenlijk best alleen in onderhoudsfase van je dieet eet en zelfs dan eet je ze niet elke dag en in beperkte mate. Download de handige kleurlijsten hier.
Maar ze zijn wel heerlijk om te verwerken in een Cheese Cake of bij een bolletje lekker Keto vanille ijs.
Het zure van krieken past ook perfect bij een stukje pure chocolade of uiteraard Keto Chocolade ijs. 😉
Heb je dus een kriekenboom in je tuin staan, maak dan zeker deze lekker zurige Low Carb Krieken Confituur.
Koolhydraatarme Krieken Confituur
materiaal
- kookpot
- glazen bokaal / optioneel vacuummachine
Ingrediënten
- 3 kg ontpitte krieken
- 2 el citroensap
- 100 gram erythritol (eventueel meer naar smaak)
- 25 gram Sukrin Melis (of extra erythritol)
Bereiding
voorbereiding
- was de krieken, verwijder de steeltjes en de pitten
- doe de krieken in een ruime kookpot en strooi er de zoetstof over
- roer goed door mekaar, dek af en laat +/- 2 u trekken
bereiding
- Breng de krieken en het vrijgekomen sap aan de kook en voeg het citroensap bij
- Draai het vuur lager en laat alles gedurende +/- 4 uur op een zacht vuur inkokenLaat niet constant doorkoken om het proces te versnellen want anders gaat de erythritol kristaliseren
- Wanneer alle sap is ingekookt/ingedikt, is je confituur klaar
bewaren
- optie 1 : doe de afgekoelde confituur in de glazen potten en sterilisseer of trek vacuumoptie 2 : doe de warme confituur in de glazen potten, draai het deksel dicht en zet ze omgekeerd tot ze afgekoeld zijn. Zo trekken ze vanzelf vacuum.
- bewaar op een koele plek en eens geopend in de koelkast