Keto Comfortfood in één pan
daar hou ik van!
Zoals deze low-carb versie van de klassieke Marokkaanse tajine.
In de meeste traditionele tajine recepten, wordt er vaak gedroogd fruit zoals dadels, abrikozen of rozijnen toegevoegd.
Maar ook zetmeelrijke groenten, aardappelen en peulvruchten, kikkererwten en linzen. Deze zorgen mede voor de binding van de saus van je tajine.
Allemaal heel hoog in koolhydraten, waardoor je bloedsuiker de hoogte in schiet en een insulinerespons getriggerd wordt.
Wie een ketogene of koolhydraatarme levensstijl volgt, wil net zijn bloedglucose en de daarmee gepaard gaande insulinerespons laag en stabiel houden. Wil je weten wat je allemaal kan eten, dat lees je in Keto Food
In dit recept dus geen dadels, geen aardappelen en geen kikkererwten, maar wel veel andere smaakvolle groenten zoals pompoen, courgette, paprika, aubergine en koolrabi.
Deze groenten zijn inderdaad niet het laagst in koolhydraten, maar ze geven heel veel smaak aan dit gerecht.
Bovendien focus ik altijd meer op eiwit en vetten en minder op groenten.
Eiwitten en vetten zijn essentieel. Zonder eiwitten en zonder vetten, gaan we dood.
Koolhydraten zijn niet essentieel. Zonder koolhydraten worden we slanker en fitter.
lees er meer over in Macro- en micronutriënten
In dit recept gebruik ik lamsschouder. Dat is iets vetter vlees, botermals en bevat veel meer smaak. De combinatie met de hartverwarmende kruiden zoals Ras-el-Hanout geven er echt die Marokkaanse toets aan, maar met veel minder koolhydraten.
Ben je niet zo’n fan van lamsvlees en heb je het meer voor kip, probeer dan zeker eens de Low-Carb tajine met kippendijen en curry.
Eet je graag lamsvlees, maak dan onderstaand recept zeker eens klaar.
Smakelijk!

Koolhydraatarme Marokkaanse Lamstajine
materiaal
- tajine of grote braadpan met deksel / oven
Ingrediënten
- 1,6 kg ontbeende lamsschouder
- 1 chilipeper
- 1 kleine aubergine
- 1 kleine courgette
- 1/2 kleine pompoen (+/- 400g)
- 1 kleine koolrabi (+/- 200g)
- 1 rode paprika
- 250 ml lamsbouillon (of kip of rundsbouillon)
- 4 el ghee (3 + 1 el apart voor de groenten)
- 1 stukje gember (geraspt)
- 1 teentje knoflook (geraspt)
- 1 el harissapasta
- 1 el tomatenpuree
- 2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat peper van de molen
- 1 el Ras el Hanout (Pit en Pit)
- 1 tlp paprikapoeder
- 1/4 tlp komijnpoeder (optioneel)
- 1/4 tlp gemalen korianderzaad
- 4 el amandelschilfers
- 1 bosje verse koriander
Bereiding
voorbereiding
- Meng de Ras el Hanout met het gemalen korianderzaad, komijnpoeder, paprikapoeder, zout, harissapasta en tomatenpuree tot een pasta en meng er de geraspte gember en knoflook met het fijngesnipperd chilipepertje onder
- Masseer de kruidenpasta door het vlees en laat even trekken
- Was ondertussen de groenten en snijd ze in grote stukken
bereiding
- Zet de tajine (braadpan) op het vuur en smelt er de ghee in
- Bak het gekruide vlees in 3 kleine porties kort aan (3 x 1 el ghee)
- Haal uit de tajine en voeg de resterende el ghee toe
- Stoof de groenten aan en blus met een beetje van de bouillon
- Voeg het vlees bij de groenten, roer om en giet er de resterende bouillon bij
- Zet het deksel op de tajine en (of op de braadpan) en laat op een zacht vuurtje +/- 2u à 2u30 garenOf 3u30 à 4 u in een voorwarmde oven op 150°C
- Voeg 10 minuutjes voor het klaar is de amandelschilfers toe
- Haal uit de oven of draai het vuur uit en strooi er de verse koriander over
- Roer alles goed doormekaar en serveer met een stukje keto brood om de lekkere sappen op te soppen.