Koolhydraatarme Marokkaanse Lamstajine

Keto Marokkaanse Lamstajine met aubergine courgette paprika amandelen ras el hanout

Keto Comfortfood in één pan

daar hou ik van!

Zoals deze low-carb versie van de klassieke Marokkaanse tajine.

In de meeste traditionele tajine recepten, wordt er vaak gedroogd fruit zoals dadels, abrikozen of rozijnen toegevoegd.

Maar ook zetmeelrijke groenten, aardappelen en peulvruchten, kikkererwten en linzen. Deze zorgen mede voor de binding van de saus van je tajine.

Allemaal heel hoog in koolhydraten, waardoor je bloedsuiker de hoogte in schiet en een insulinerespons getriggerd wordt.

Wie een ketogene of koolhydraatarme levensstijl volgt, wil net zijn bloedglucose en de daarmee gepaard gaande insulinerespons laag en stabiel houden. Wil je weten wat je allemaal kan eten, dat lees je in Keto Food

In dit recept dus geen dadels, geen aardappelen en geen kikkererwten, maar wel veel andere smaakvolle groenten zoals pompoen, courgette, paprika, aubergine en koolrabi.

Deze groenten zijn inderdaad niet het laagst in koolhydraten, maar ze geven heel veel smaak aan dit gerecht.
Bovendien focus ik altijd meer op eiwit en vetten en minder op groenten.

Eiwitten en vetten zijn essentieel. Zonder eiwitten en zonder vetten, gaan we dood.

Koolhydraten zijn niet essentieel. Zonder koolhydraten worden we slanker en fitter.

lees er meer over in Macro- en micronutriënten

In dit recept gebruik ik lamsschouder. Dat is iets vetter vlees, botermals en bevat veel meer smaak. De combinatie met de hartverwarmende kruiden zoals Ras-el-Hanout geven er echt die Marokkaanse toets aan, maar met veel minder koolhydraten.

Ben je niet zo’n fan van lamsvlees en heb je het meer voor kip, probeer dan zeker eens de Low-Carb tajine met kippendijen en curry.

Eet je graag lamsvlees, maak dan onderstaand recept zeker eens klaar.

Smakelijk!

Marokkaanse Lamstajine



Koolhydraatarme Marokkaanse Lamstajine

Tajine van lamsschouder met aubergine, courgette, pompoen, koolraap, amandelen, koriander en Ras el Hanout.
Print recept Pin recept
hoofdgerecht
porties 8 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
materiaal
  • tajine of grote braadpan met deksel / oven

Ingrediënten

  • 1,6 kg ontbeende lamsschouder
  • 1 chilipeper
  • 1 kleine aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 1/2 kleine pompoen (+/- 400g)
  • 1 kleine koolrabi (+/- 200g)
  • 1 rode paprika
  • 250 ml lamsbouillon (of kip of rundsbouillon)
  • 4 el ghee (3 + 1 el apart voor de groenten)
  • 1 stukje gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook (geraspt)
  • 1 el harissapasta
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
  • flink wat peper van de molen
  • 1 el Ras el Hanout (Pit en Pit)
  • 1 tlp paprikapoeder
  • 1/4 tlp komijnpoeder (optioneel)
  • 1/4 tlp gemalen korianderzaad
  • 4 el amandelschilfers
  • 1 bosje verse koriander

Bereiding

voorbereiding
  • Meng de Ras el Hanout met het gemalen korianderzaad, komijnpoeder, paprikapoeder, zout, harissapasta en tomatenpuree tot een pasta en meng er de geraspte gember en knoflook met het fijngesnipperd chilipepertje onder
  • Masseer de kruidenpasta door het vlees en laat even trekken
  • Was ondertussen de groenten en snijd ze in grote stukken
bereiding
  • Zet de tajine (braadpan) op het vuur en smelt er de ghee in
  • Bak het gekruide vlees in 3 kleine porties kort aan (3 x 1 el ghee)
  • Haal uit de tajine en voeg de resterende el ghee toe
  • Stoof de groenten aan en blus met een beetje van de bouillon
  • Voeg het vlees bij de groenten, roer om en giet er de resterende bouillon bij
  • Zet het deksel op de tajine en (of op de braadpan) en laat op een zacht vuurtje +/- 2u à 2u30 garen
    Of 3u30 à 4 u in een voorwarmde oven op 150°C
  • Voeg 10 minuutjes voor het klaar is de amandelschilfers toe
  • Haal uit de oven of draai het vuur uit en strooi er de verse koriander over
  • Roer alles goed doormekaar en serveer met een stukje keto brood om de lekkere sappen op te soppen.

Nutrition Facts
Koolhydraatarme Marokkaanse Lamstajine
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 644.5 Calories from Fat 460
% Daily Value*
Fat 51.1g79%
Saturated Fat 21.3g133%
Cholesterol 141.2mg47%
Sodium 777mg34%
Potassium 1043mg30%
Total Carbs 10.8g4%
Fiber 3.9g16%
Sugar 5g6%
Protein 37.4g75%
Vitamin A 4053.5IU81%
Vitamin C 52.9mg64%
Calcium 54.9mg5%
Iron 3.4mg19%
Net Carbs 6.9g
Total Carbs - sugaralcohol 10.8g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Recente recepten

Scroll naar boven