Keto Klaaskoeken

Keto Klaaskoeken glutenvrije graanvrij suikervrij koolhydraatarm
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Keto Klaaskoeken.

De koolhydraatarme versie van de ontbijtkoek bij uitstek rond de Sinterklaas periode.

Een glutenvrije en suikervrije Sinterklaas traktatie!

Ik kreeg al meermaals de vraag of ik een Keto versie had van Klaaskoeken, maar moest toen jammer genoeg zeggen van niet.

Dus ben ik voor jullie aan het experimenteren geslagen en ik moet zeggen, na enkele mislukte pogingen, mag het resultaat er wezen.

Uiteraard is dit een ‘vervanger‘ en kan je het net zoals met Keto Brood en pasta niet echt helemaal vergelijken met wat je bij de bakker koopt, want er zit geen graan, geen gluten en ook geen suiker in.

Ik gebruik wel Instant gist in deze klaaskoeken. Niet alleen voor de smaak, maar om ze een luchtige textuur te geven.

Je kan verse gist gebruiken als je dat verkiest en dan heb je ongeveer 3 x de hoeveelheid nodig.

Verse gist moet je ook eerst oplossen en dat is niet nodig (eigenlijk uit den boze) met instant gist.

Ik probeerde het eerst met het Fathead deeg, maar die combinatie met gist was echt niet te eten. Bah!

Dan maar een andere versie met amandelmeel en kokosmeel.

Klaaskoeken poging 1 met glazuurResultaat :

Een heel lekkere, maar platte koek, dus die werd het ook niet.
Maar het bracht me wel op het idee voor een Keto Suisse, want daar gaat het echt wel naar toe. Zeker van smaak, maar ook van textuur.
Dat receptje ga ik nog een beetje herwerken en dan deel ik zeker met jullie.

Maar nu dus terug naar deze heerlijke Keto Klaaskoeken.

Yummy!

Een Klaaskoek is eigenlijk een soort van vast en zoet brioche broodje.

Maar zoals ik al zei, geen graan, tarwe, spelt, rogge of wat dan ook in dit recept.

Keto Klaaskoeken met amandelmeelWel amandelmeel, hier gebruikte ik een combinatie van gewoon amandelmeel en superfijn amandelmeel van Sukrin. Dat laatste is eigenlijk ontvet amandelmeel, waardoor de koeken wat luchtiger worden.

Het kokosmeel van mijn eerder experiment verving ik door blond lijnzaadmeel.
Geen gebroken lijnzaad, maar echt meel.

Heb je dit niet, dan kan je gebroken lijnzaad nemen en dit in een blender, graanmaler of koffiebonenmaler gewoon malen tot meel.

Psyllium husk poeder (vlozaadvezel in poedervorm) voor de ‘broodtextuur‘.

Wat me vroeger al opviel, is nu bevestigd.
Als je psyllium husk gebruikt in je baksel, dan is het resultaat vaak luchtiger en lichter van kleur dan wanneer je ‘gekocht’ psyllium husk poeder gebruikt.

Dit viel me de eerste keer op toen ik mijn Keto Pistolets maakte met gekocht poeder.

Toen ik na een periode van low-carb, zo’n 10 jaar geleden, overstapte naar Keto vond je hier in de verste verte geen psyllium husk poeder. Het was al een heel gedoe om überhaupt gewoon psyllium husk te vinden.
Noodgedwongen bestelde ik dus veel in Amerika.

De eerste keer dat ik psyllium husk poeder in België bestelde, was dat bij gekruid.com, nu bekend als Pit & Pit.

Mijn anders zo licht gekleurde pistolets waren nu donkerbruine platte broodjes geworden.

De ene keer had ik dus witte Keto pistolets en de andere keer precies ‘volkoren‘ pistolets.

Na verschillende pogingen om ze terug te krijgen zoals voorheen, nam ik zelfs contact op met de klantendienst van Pit & Pit.
Daar kwam ik te weten dat hun psyllium husk (poeder) niet altijd van dezelfde soort, dezelfde leverancier of hetzelfde land komt, maar afhankelijk is van wat waar en wanneer voorradig is en uiteraard zal dit ook zijn wat voor hen het voordeligst is, en dat begrijp ik ook wel.
Maar ik zat wel met de gebakken pistolets 😉

Ze waren niet alleen donkerder, maar ook iets ‘zandiger‘ of ‘korreliger‘ van textuur en minder luchtig.

Misschien is het voorgemalen poeder dat je koopt niet de zuivere gemalen husk of is het te fijn gemalen of … ik weet het niet, maar er is wel degelijk een verschil.

gekocht psyllium husk poeder versus zelf gemalen psyllium husk tot poeder

Ik probeerde verschillende merken en haalde het beste resultaat met dat van NOW foods, maar ook dat is donkerder zoals te zien op onderstaande foto.

Psyllium husk poeder vs gemalen psyllium husk

Begrijp me niet verkeerd, ik bestel regelmatig bij Pit & Pit, maar dus niet meer het psyllium husk poeder.

Ik koop gewoon de husk en dat mix ik zelf tot een fijn poeder. Het resultaat is een luchtiger broodje met een lichtere, smakelijker uitziende kleur.
Je hebt er in de meeste recepten ook niet heel veel van nodig en het gaat heel makkelijk met zo’n klein automatisch koffiemolentje, maar kan ook in de blender. (wel meer afwas 🙁 )

psyllium husk poeder zelf malen in koffiemolen
zelf gemalen psyllium husk poeder

Ook blond lijnzaadmeel vond je hier bij ons destijds niet en zelfs nu is het nog moeilijk te vinden. Ik schafte me zelfs zo’n heuse graanmolen voor mijn Kenwood keukenmachine aan om er zelf meel van te maken.

Nu bestel ik het soms via amazon.uk of ik koop blond lijnzaad en maal het in mijn koffiemolen of blender zelf in kleine porties volgens behoefte.

Lijnzaadmeel wordt immers heel snel ranzig en eens je de verpakking geopend heb, bewaar je het dan ook best in de koelkast.

Zoals ik al zei, gebruik ik voor deze Klaaskoeken ook gist en dat kan soms lastig zijn om het recept juist te krijgen.

De  hoeveelheid moet correct zijn, maar ook de temperatuur.
Niet te koud, want dan werkt het niet of duurt het eeuwen en niet te warm of de gist stopt met werken.

Keto Klaaskoeken gerezenJe plaatst je deeg dus best op een warme plek en dekt ze ook best af met een propere theedoek / keukendoek of met vershoudfolie. 
Zorg wel dat ze niet volledig van de lucht afgesloten zijn en dat de folie niet strak zit, want anders rijzen ze ook niet, of althans niet in de juiste richting. 🙁

In dit recept valt het allemaal nogal mee. 🙂

Keto Klaaskoeken room boterDe boter doe ik met de zure room, de room en water in een pannetje en laat ik lichtjes opwarmen tot de boter gesmolten is en de temperatuur zo’n 40°C bereikt heeft. Heb je geen thermometer, voel er dan even aan.
Het moet warm aanvoelen, niet te lauw, maar zeker niet heet.

Het inuline poeder dient om de gist te voeden en kan je ook vervangen door gewone suiker of honing of yacon siroop.

Gist heeft inderdaad ‘suiker‘ nodig om te werken. Net zoals dat met Kefir of Kombucha het geval is.

Maak je hierover geen zorgen, want de gist fermenteert de suiker, dus in je uiteindelijke Klaaskoek zit geen suiker.

Bij die fermentatie reactie worden altijd suikers omgezet in organische moleculen zoals ethanol (een alcohol zoals in wijn en bier), kooldioxide (een gas), heerlijke geur- en smaakstoffen en een beetje warmte.
Zolang suikers in het deeg beschikbaar zijn rijst het deeg, zijn ze op dan stopt het rijzen.

Een heel nuttig artikel over bakken met gist en de soorten gist vind je hier

Ondertussen blijf ik ook zelf verder experimenteren met verschillende soorten gist van verschillende merken en uiteraard houd ik jullie hiervan op de hoogte.

Keto Klaaskoeken uit de oven

Voor nu zou ik zeggen, probeer deze heerlijke Keto Klaaskoeken en experimenteer vooral ook zelf.

Ik ben benieuwd naar jullie versie, dus ook als je het recept aanpast en het resultaat mag er wezen, laat het dan zeker weten!
Het is altijd leuk om van mekaar te leren. 🙂

Vergeet dit recept zeker niet te pinnen. 😉

Keto Klaaskoeken graanvrije glutenvrije suikervrije koolhydraatarme ontbijtkoek



Keto Klaaskoeken

Print recept Pin recept
bakken, brood, Dessert, ontbijt
porties 10 klaaskoeken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 minuten

Ingrediënten

Natte ingrediënten
  • 60 gram roomboter (ongezouten)
  • 40 ml zure room
  • 20 ml volle room (of meer zure room)
  • 120 ml water
  • 3 eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 el appelciderazijn
Droge ingrediënten
  • 75 gram amandelmeel (gewoon)
  • 75 gram amandelmeel (Sukrin) (extra fijn - ontvet)
  • 85 gram blond lijnzaadmeel (of mix gebroken lijnzaad in een blender tot meel)
  • 35 gram Whey Proteïne isolaat (of egg white)
  • 18 gram psyllium husk (gemalen tot poeder) (mix husk in koffiemaler of blender)
  • 60 gram erythritol
  • 2 tlp xanthaan gom
  • 1 tlp baksoda
  • 2 tlp cream of tartar (wijnsteenzuur poeder)
  • 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
  • 1/2 tlp kaneel (optioneel (meer of minder naar smaak))
  • 12 gram instant gist
  • 1 el inuline poeder (of honing, suiker, yacon siroop)
om te doreren
  • 1 ei (of eidooier )
  • 1 el water

Bereiding

Het deeg maken
  • Doe het water met de zure room en de room in een klein pannetje, voeg er de in stukjes gesneden boter bij en warm lichtjes op tot +/- 40°C
  • Meng ondertussen alle droge ingrediënten in een ruime kom
  • Breek de eieren in een aparte kom en voeg er de appelciderazijn aan toe
  • Doe de eieren in de keukenmachine of gebruik een handmixer en klop los
  • Voeg er het gesmolten roombotermengsel aan toe en klop goed door
  • Voeg er volgens 1/2de van het meelmengsel aan toe en mix kort
  • Voeg dan het 2de deel toe en mix tot een glad deeg
  • Bekleed een ovenplaat met bakpapier en maak van het deeg 10 bolletjes
    Maak je handen wat nat met lauw water (geen koud) zodat het deeg niet blijft plakken
  • Dek af met een propere keukendoek of folie en laat op een warme plek 1,5 tot 3u rijzen (afhankelijk van de temperatuur)
    De bolletjes moeten ongeveer dubbel zo groot worden
Bakken
  • Verwarm de oven voor op 190°C
  • Haal de folie of handdoek voorzichtig van het deeg
  • Klop de eidooier los met 1 el lauw water en bestrijk er voorzichtig de deegbolletjes mee
  • Schuif in de oven en bak +/- 12 à 15 min op 190°C
  • Verlaag de temperatuur tot 160°C en bak nog +/- 10 minuten
  • Haal uit de oven en laat even afkoelen op de bakplaat
  • Leg de koeken nadien op een rooster en laat volledig afkoelen
  • Smakelijk!
    ps: Ze zijn nog heerlijker als je er een dikke laag roomboter tussen smeert

Notities

Voedingswaarde totale koolhydraten zonder erythritol per klaaskoek:
KH 16,1 g waarvan 5,7g erythritol = 10,4 g KH
 
Nutrition Facts
Keto Klaaskoeken
Amount Per Serving (1 Klaaskoek)
Calories 238.3 Calories from Fat 151
% Daily Value*
Fat 16.8g26%
Saturated Fat 5.3g33%
Trans Fat 0.1g
Polyunsaturated Fat 0.1g
Monounsaturated Fat 0.1g
Cholesterol 83.2mg28%
Sodium 335.5mg15%
Potassium 140.4mg4%
Total Carbs 16.1g5%
Fiber 7.2g30%
Sugar 1g1%
Protein 12.6g25%
Vitamin A 299.3IU6%
Vitamin C 0.1mg0%
Calcium 18.3mg2%
Iron 0.4mg2%
Sugar alcohol 5.7g
Net Carbs 3.2g
Total Carbs - sugaralcohol 10.4g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top