Keto Bosvruchten Jam
Snelle koolhydraatarme jam / confituur van diepvries bessen.
Uiteraard suikervrij en zonder ongewenste toevoegingen.
Confituur maken kan een werkje van lange duur zijn. Vooral als je het met verse vruchten op de klassieke manier maakt.
En dan bedoel ik met een ton aan suiker, pectine, etc.
Eerst de vruchten proper maken, pitten verwijderen, controleren op rotte plekjes, etc. En dan moet je nog aan het koken beginnen.
Als je in de zomer veel vruchten uit eigen tuin hebt, is dit misschien wel leuk om te doen.
Misschien heb je zoveel (suikerarm) fruit dat je een hele voorraad maakt tot het volgende oogstseizoen.
Echter eten we bij keto niet zoveel fruit en liever ook geen suikerrijk fruit. De voorkeur gaat dus sowieso uit naar bessen.
Heb je geen verse bessen in je tuin, dan kan je die natuurlijk in de winkel kopen. Alleen kies je dan best voor bessen van biologische teelt en liefst lokaal gekweekt.
In de winter vind je geen ‘natuurlijk‘ gekweekte bessen en zeker niet van lokale teelt.
De serrekweek en/of het transport en de behandeling van fruit maakt dat er vaak heel weinig voedingsstoffen inzitten. De vruchten krijgen namelijk niet de tijd om aan de struik (of boom) te rijpen en krijgen dus lang niet genoeg zonlicht om hun goede stofjes te ontwikkelen.
Van de gezonde antioxidanten die ze zouden bevatten is dan weinig terug te vinden.
Daarom kies ik in de winter voor diepvries bessen. Van biologische kweek.
Ze zijn niet alleen een lekkere traktatie door de yoghurt, je kan er ook heerlijke confituur / jam van maken voor op je keto boterham.
Of je kan ze gebruiken in je keto dessert of traktaties, zoals ik deed in de Keto Jamkoekjes.
Bovendien gaat het maken van keto / koolhydraatarme confituur veel sneller dan de traditionele manier.
Check zeker ook de andere confituur receptjes op de site. Allemaal koolhydraatarm en suikervrij!
en ook de Koolhydraatarme krieken confituur of Keto veenbessen compote.
Koolhydraatarme bosvruchten jam
Ingrediënten
- 300 gram bosvruchtenmengeling (diepvries bio)
- 3 el water
- 1 el citroensap (of 1/4 tlp citroenzuur)
- 4 el Sukrin Icing
- 1/2 tlp gelatine poeder
Bereiding
- Doe het fruit met het water en de zoetstof in de pan en breng aan de kook en roer goed
- Voeg het citroensap bij en roer omAls je citroenzuur gebruikt, dan voeg je dit pas op het einde toe
- Sprenkel er het gelatinepoeder over (gebruik hiervoor een strooibusje of roer met een garde)Indien je blaadjes gebruikt, week je ze eerst en knijp je ze uit alvorens toe te voegen.
- Roer tot alles is opgelost en laat +/- 15 minuutjes zachtjes pruttelen tot alles is ingedikt.Roer regelmatig en laat de pan niet zomaar op het vuur staan want het kan snel aanbranden.
- Doe de confituur in een met heet water omgespoelde pot, draai het deksel er op en zet omgekeerd tot de confituur volledig is afgekoeld.Als je een vacuümmachine hebt, kan je confituur zonder deksel laten afkoelen in de bokaal en nadien vacuüm trekken.