De absolute basissaus voor heerlijke koolhydraatarme pizza’s, courgetti bolognaise, lasagne, enz.
Volgens het traditioneel recept, maar zonder bloem en met verse tomaten.
Ideaal ‘mealprep’ recept voor in weekend.
Het recept is voor een grote pot, goed voor +/- 10 à 12 porties
Bolognaisesaus is nog lekkerder de dag nadien, dus maak een grote pot op zondag, eet een portie op maandag en doe de rest in de vriezer.
Ik doe ze in kookzakken en vacuümeer ze wanneer bevroren.
Heel handig om snel uit de vriezer te ontdooien in een pot met water dat je aan de kook brengt.
Wanneer het water bijna kookt, draai je het vuur op minimum en zet een deksel op de pot.
De saus is dan supersnel ontdooid en direct ook opgewarmd.
Giet het water nadien niet gewoon door de gootsteen, maar gebruik het voor de vaat.
Koolhydraatarme bolognaise saus 2
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 stalks selder
- 2 wortels
- 2 kg tomaten (vlees, geen pitten) (bij voorkeur roma tomaten of vleestomaten)
- 600 gram rundergehakt
- 600 gram kalfsgehakt
- 500 gram varkensgehakt
- 2 braadworsten (vel verwijderd)
- 200 ml runderbouillon
- 200 ml rode wijn (of meer bouillon)
- 2 tbsp ghee (of smout of ossewit)
- 1 bouquet garni (laurierblad, rozemarijn, salie)
- 1 clove knoflook (geplet)
- zout en peper
Bereiding
- Snijd de uien, selderstengels en wortels fijn.
- Zet een grote pot op het vuur en smelt hierin de ghee.
- Voeg de ui, selder en wortel toe en bak glazig.
- Voeg het vlees toe, kruid met peper en zout en bak even aan.
- Overgiet met de wijn, als je die gebruikt en laat tot de helft inkoken.
- Voeg nu de bouillon toe en laat +/- 15 minuten verder garen.
- Dan de tomaten bijvoegen, de bouquet garni en eventueel andere kruiden naar keuze.
- Roer alles goed mekaar, zet het deksel op de pot en laat +/- 30 verder garen op een middelhoog vuur.
- Draai na +/- 30 minuten het vuur lager, zet het deksel scheef en laat alles nog +/- 3 uur sudderen.
- Als de saus te lopend is, draai dan het laatste half uur het vuur wat hoger en haal het deksel van de pot zodat het vocht kan verdampen en de saus meer kan inkoken. Je kan ook een lepel tomatenpuree toevoegen om de saus wat in te dikken.