Keto Zuurkool met Vleesribben en Knakworst

Keto Vleesribben en knakworst met zuurkool en spek
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Heerlijk Keto Comfort Food!

Lekker sappige vleesribben, knakworst, gerookt spek en zuurkool.

Een heus avondmaal dat je super snel kan klaarmaken in de Instant Pot.

Is die knakworst wel Keto? Ja hoor!

De enige die ik tot nu gevonden heb zonder nare toevoegingen en met ECHT vlees!

Wie houdt er niet van een knakworst of hotdog?

Als je Keto eet, zijn er nu éénmaal een paar dingen die je niet kan vinden. Ik zocht me suf naar knakworst of zwanworst omdat mijn zoon ze zo graag eet.

Echter in gewone zwanworstjes of knakworst of frankfürter of wat dan ook van worstjes, zit suiker, glucosestroop, zetmeel, smaakversterkers, enz…

Dat kan je alles behalve gezond noemen.

Al jaren bestel ik vlees bij Schotse Hooglanders.nl

Elwin en Ymkje laten hun dieren in de vrije natuur grazen en voederen in de winter enkel kuilgras bij. De dieren krijgen geen krachtvoer en ook geen maïs. M.a.w. ze worden dus ook niet vetgemest of afgemest. Lees hun verhaal hier

Een paar jaar geleden nam ik met hen contact op met het verzoek of ze toch niet de mogelijkheid zagen om knakworst te maken. Ze vonden het interessant idee en bespraken het met hun slager Herman. Deze man gaat volledig mee in het verhaal van eerlijk en meukvrij vlees en ja hoor, enige tijd later had hij het recept voor de knakworstjes op punt gezet en werden ze aangeboden in de webshop.

Het leuke aan Elwin en Ymkje is dat ze niet alleen super zorgen voor hun dieren, maar dat ze ook gehoor geven aan de vraag van de klant en steeds streven om het beste en zuiverst mogelijk product aan te bieden.

Je kan met deze knakworst trouwens ook worstenbroodjes maken, zoals in dit recept voor ‘Keto Pigs in a blanket’

Maar in dit recept verwerkte ik de worstjes in een lekkere zuurkool schotel.

Ik maakte het volledig klaar in de Instant Pot, maar je kan het ook in een gewone stoofpot maken.

Mijn Instant Pot is mijn favoriete keukenapparaat voor stoofvlees of ander vlees dat normaal een langere gaartijd nodig heeft.

Waar je het vlees anders meer dan een uur moet laten stoven, zijn deze vleesribben in slechts 18 minuten boterzacht!

Ik heb twee binnenpotten, dus maakt het nog zo handig om gerechten met ingrediënten van verschillende gaartijden klaar te maken. Zoals hier dus de kool en het vlees.

De kool gaat er 8 minuten in en klaar!

Met de sauteer functie kan je nadien het vrijgekomen vocht gewoon laten inkoken.

Voor dit recept maakte ik dus eerst de vleesribben klaar. Ik bakte in de Instant Pot op sauteer functie eerst even het vlees kort aan, maar dit is optioneel. Je kan de vleesribben ook zo direct in de pot doen.

Keto Vleesribben Instant Pot

Nadien ging de kool de pot in

snelle zuurkool in de Instant Pot

Ik gebruikte niet alleen zuurkool, maar een combinatie van verse kool met zuurkool uit een bokaal (of pak).

Om zoveel mogelijk goede bacteriën in de zuurkool te bewaren, roer ik er pas op het einde onder, zodat ze alleen wat opgewarmd wordt en niet echt verhit.

In plaats van water bij de kool te voegen, voegde ik een beetje van de bouillon van de vleesribben bij.

Een vetafscheider is hierbij zeer handig. Je giet de bouillon door de zeef en ziet onmiddellijk het vet bovenkomen. Door de speciale vorm, kan je dus bouillon schenken zonder de vetlaag.

Waarom zou je vragen? Bij Keto willen we toch de vetten? Ja, maar het probleem is dat je vet niet kan laten inkoken. Als je dus een saus willen maken en je wil niet dat die schift, dan mag er niet teveel vet inzitten. De vetvrije bouillon kan je perfect laten inkoken of indikken tot een lekkere saus.

bouillon van varken in vetafscheider

Waar vind je zo’n handig ding?

In de meeste kookwinkels weten ze wel waar je het over hebt en misschien hebben ze het niet standaard in hun gamma zitten, maar je zal het zeker kunnen bestellen.

Of je kan hem ook online kopen. Ik heb deze hieronder gekozen omdat je er een soort van vergietje boven hebt, waardoor de gebruikte kruiden of eventueel achtergebleven stukjes vlees niet in de bouillon terecht komen. Heel handig en helemaal niet duur!

Een Instant Pot is zo’n handig ding. Hij werkt op elektriciteit, je kan hem programmeren zodat je eten klaar is tegen dat je thuiskomt van je werk. Het is niet alleen een snelkookpan, je kan er in stomen, sauteren, stoomkoken en zelfs yoghurt in maken.

Misschien een ideetje voor je verjaardag of voor onder de Kerstboom?

Dit is de Instant Pot die ik gebruik. Het grootste formaat met een inhoud van 6 L effectief. Er staat 8L, maar je kan hem uiteraard niet tot boven vullen.

Ideaal voor een gezin van 4 of meer.

Dit is een formaat kleiner en is geschikt voor een gezin tot 4 personen.

Heb je dit nu allemaal nodig?

Neen hoor, absoluut niet, je kan dit recept perfect maken in een gewone stoofpot.

Alleen hou ik ervan om dingen op een zo efficiënt mogelijke manier te doen en tijd te besparen, zodat ik meer tijd kan doorbrengen met familie en vrienden.

Want zeg nu eerlijk, wie heeft er de dag van vandaag tijd teveel?

Smakelijk!

Vleesribben en knakworst met zuurkool en spekjes



Keto Zuurkool met Vleesribben en knakworst

Print recept Pin recept
hoofdgerecht
porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
tussentijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Ingrediënten

Voor de zuurkool / kool
  • 1 kleine spitskool of 1/2de witte kool (in reepjes)
  • 1 tlp jeneverbessen (geplet en versneden)
  • 1/2 tlp Keltische Zeezout (of Roze Himalaya zout)
  • 1/2 tlp Korianderzaad (geplet/gemalen)
  • 2 laurierblaadjes
  • flink wat peper van de molen
  • 2 kruidnagels (om in de ui te prikken)
  • 1 ui (in zijn geheel)
  • 250 gram zuurkool (bokaal of pak )
  • 1 el mosterd
  • 1 el appelcider azijn
  • 150 ml bouillon van het vlees
  • 4 knakworstjes (Schotse Hooglanders nl )
  • 100 gram gerookt spek (in blokjes)
  • 2 el smout (reuzel)
Voor het vlees
  • 4 vleesribben (+/- 600gram)
  • 1/2 tlp Keltisch Zeezout (of Roze Himalaya zout)
  • 1 tlp peperbolletjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 tlp korianderzaad
  • 1 ui
  • 1 kruidentuiltje (wortel/selder/salie/tijm/laurier/ ...)
  • 200 ml water (of 150 water en 50 witte wijn)
  • 2 el appelcider azijn
  • 1 el smout (reuzel)

Bereiding

Voor de vleesribben
  • Zet de sauteer functie aan en wacht tot die 'hot' aangeeft. Voeg de reuzel toe en bak er de vleesribben kort in aan
    Gebruik je een gewone stoofpot, zet die dan op een matig vuur, laat de reuzel smelten en bak de vleesribben kort aan
  • Prik de kruidnagels in de ui, zo vind je ze straks makkelijk terug
    Voeg de ui, het kruidentuiltje (selderstengel, wortel, salie, tijm, laurier), de korianderzaadjes en peperbolletjes bij het vlees
  • Blus met de appelcider azijn en het water (en de wijn)
  • Schakel de sauteer functie uit, zet het deksel op de Instant Pot en sluit af
  • Stel in op manueel, high pressure, 18 minuten
    Gebruik je een gewone pot, laat dan gedurende +/- 45 minuten pruttelen.
  • Laat de stoom gedurende +/- 10 minuten op natuurlijke wijze ontsnappen en draai dan de knop voor manuele stoom uitlaat
  • Haal het vlees uit pot en dek af. Verwijder de ui het kruidentuiltje.
    Giet de bouillon door de vetafscheider of in een andere hittebestendige maatbeker of kom
Voor de kool/zuurkool
  • Zet de sauteer functie van de Instant Pot terug aan en smelt de reuzel
    Als je een gewone stoofpot gebruikt volg je dezelfde handelingen, maar zet hem dan gelijktijdig met de vleesribben op het vuur en laat ook +/- 45 minuten garen.
  • Prik de kruidnagel in de ui en leg onderaan in de pot
  • Voeg de in reepjes gesneden kool en de kruiden toe
  • Laat even bakken en voeg dan 150ml bouillon en de appelcider azijn toe
  • Schakel de sauteer functie uit, sluit het deksel en stel in op manueel, high pressure, 8 minuten
  • Wanneer de tijd om is, draai je stoomknop voorzichtig om voor snelle stoom uitlaat
  • Haal het deksel van de pot, vis de ui uit de kool en zet de sauteer functie terug aan
  • Voeg de zuurkool (bokaal op pak) bij de witte kool en roer er de mosterd onder
  • Voeg de gerookte spekblokjes en de knakworst en de vleesribben bij de kool en laat het geheel pruttelen tot het vocht is ingekookt
  • Schep wat zuurkool en vlees op de borden en serveer de extra zuurkool eventueel apart bij.
    Smakelijk!

Notities

Afhankelijk van je macro's pas je dit recept makkelijk aan door bijvoorbeeld een extra ribbetje of worstje toe te voegen.
Nutrition Facts
Keto Zuurkool met Vleesribben en knakworst
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 739 Calories from Fat 576
% Daily Value*
Fat 64g98%
Saturated Fat 26g163%
Cholesterol 121mg40%
Sodium 1405mg61%
Potassium 418mg12%
Total Carbs 10g3%
Fiber 4g17%
Sugar 5g6%
Protein 31g62%
Vitamin A 11IU0%
Vitamin C 52mg63%
Calcium 67mg7%
Iron 2mg11%
Net Carbs 6g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Laat een bericht achter

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top