Keto Zuivelvrije Shortbread Kokosreep

Keto koolhydraatarme shortbread kokosreep met kokoskaramel en chocolade ganache glutenvrij suikervrij zuivelvrij

Keto Shortbread Kokosreep

Een zuivelvrije shortbread kokosreep met kokos karamel en chocolade ganache.

De ketobar is niet enkel zuivelvrij en koolhydraatarm, ze is uiteraard ook graanvrij, glutenvrij en suikervrij.

Waarom zuivelvrij?

Als je gaat kijken in het artikel ‘De meest gemaakte fouten bij Keto‘, dan zal je daar ook zuivel in de lijst zien staan. Of althans ‘te veel zuivel‘.

Bovendien hebben heel wat mensen een overgevoeligheid of intolerantie voor zuivel zonder dat ze het zelf beseffen.

In het recept voor de Zuivelvrije Kokospudding ga ik hier iets verder op in.
Er staat trouwens ook een recept voor Zuivelvrije Witte Chocolade kokospudding en Zuivelvrije Donkere Chocolade kokospudding op de site.

Check dus zeker die recepten en lees meer over waarom je zuivel liever niet te vaak eet.

En dan nu naar het recept van deze overheerlijke Zuivelvrije Keto Shortbread Kokosreep met suikervrije kokoskaramel en chocolade ganache.

Shortbread bodem

Shortbread is een soort van zandtaart of zandbodem

Je kent die waarschijnlijk wel van de ‘zandkoekjes‘ en van de ‘taart‘ van bij de bakker.

Deze keto versie is uiteraard graanvrij en glutenvrij en bovendien ook suikervrij.
Je kan het recept dus ook gebruiken voor de bodem of korst van je keto taart. Of je kan er heerlijke keto koekjes van bakken.
Het basisrecept vind je hier

Voor dit zuivelvrij recept maakte ik de bodem niet met roomboter, maar met een mengeling van kokosolie en kokosboter.
Je kan ook enkel kokosboter of ghee gebruiken, maar die laatste geeft een wat aparte smaak en aangezien het om een kokosreep gaat, ging mijn voorkeur dan ook uit naar de versie met kokosolie en kokosboter.

Dr Goerg Premium organic coconut oil
Dr Goerg Premium organic coconut butter

Al doet de naam het niet vermoeden, er is wel degelijk een verschil tussen kokosolie en kokosboter. Kokosolie is het ‘vet’ en kokosboter is eigenlijk het droge vermalen vruchtvlees met een beetje kokosolie bij. Net zoals bij een notenboter/notenpasta dus.

Omdat het in dit recept over een reep gaat en niet over een taart, koos ik voor een rechthoekige bakvorm.
De vorm die ik gebruikte is 14 x 24 cm.

Je kan een keukenrobot / keukenmixer gebruiken, maar het gaat net zo goed met de hand.
Wat ik wel deed is de kokosboter even smelten in de oven die aan het voorverwarmen was.
Kokosolie kan je gewoon door het meel kneden, maar kokosboter is (zoals een notenboter) hard en niet zo kneedbaar.
Ik gebruik de kokosproducten van Dr. Goerg, maar je kan uiteraard ook kokosboter van een ander merk gebruiken.

Je hebt voor dit deeg ook maar 3 (of 4) ingrediënten nodig, dus super simpel :

  1. amandelmeel
  2. zoetstof
  3. kokosolie (of kokosolie en kokosboter)

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een deeg. Zorg hierbij wel dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Bekleed je bakvorm met bakpapier.

Druk het deeg plat met je handen tot de hele bodem bedekt is.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak +/- 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Keto koolhydraatarme glutenvrije shortbread taartbodem deeg
Keto koolhydraatarme glutenvrije suikervrije deeg shortbread zanddeeg taartbodem korst koekjes optie zuivelvrij

Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen terwijl je de chocoladelaag maakt.

De chocolade ganache tussenlaag

Smelt hiervoor de chocolade met de kokosolie au-bain-marie.

Ik gebruikte de Organic suikervrije 79% chocolade van Torras en de kokosolie van Dr. Goerg.

Torras biologische chocolade 0% suiker gezoet met erythritol
Keto koolhydraatarme suikervrije chocolade ganache voor zuivelvrije glutenvrije kokosreep

Haal de kom uit de bain-marie en roer goed door.
Giet de chocolade ganache over de shortbread bodem, maar hou enkele eetlepels over voor de afwerking.

Keto koolhydraatarme suikervrije zuivelvrije chocolade ganache voor glutenvrije kokosreep
Keto koolhydraatarme suikervrije chocolade ganache laag op zuivelvrije glutenvrije kokosreep

Plaats in de koelkast en maak ondertussen de kokos karamel.

De kokos-karamellaag

Om de karamelsmaak nog beter te benadrukken, rooster ik de kokosrasp eerst even in een droge pan.

Let wel op dat deze niet verbrandt, wat het gaat snel.
Giet de rasp in een kommetje en zet opzij terwijl je de karamel maakt.

Keto kokosrasp roosteren voor shortbread kokos chocolade reep kokoskaramel
Keto getoaste geroosterde kokosrasp voor shortbread kokos chocolade reep kokoskaramel
De karamelsiroop

Voor de zoetstof mengde ik de organic witte erythritol van Sukrin met de bruine erythrit gold van Simply Keto.
De ery-bronze van Steviala is ook een optie.

Sukrin Erythritol organic bio
Simply Keto Erythrit Gold

Smelt de kokosolie met de zoetstof in een pannetje. Ook hier dus geen roomboter, maar kokosolie.

Breng zachtjes aan de kook komen en roer regelmatig tot de zoetstof opgelost is.

Laat de siroop dan zo’n 3 à 4 minuutjes doorkoken.

Niet te lang, want anders gaat de erythritol heel hard kristalliseren in plaats van karamelliseren.

Keto koolhydraatarme suikervrije zuivelvrije kokos karamel basis
Keto koolhydraatarme suikervrije zuivelvrije kokos karamel siroop

Haal dan van het vuur en voeg de kokosroom/ kokosmelk toe.

Let op want dit gaat wel even borrelen.

De kokosroom / kokosmelk die ik gebruik is eveneens van Dr. Goerg.

Deze is in brik en niet in blik en bevat geen toegevoegd (kokos)water of andere toevoegingen zoals bindmiddelen, etc.

Het is dus effectief een romige substantie.

Als je andere kokosroom of kokosmelk uit blik gebruikt, dan is daar meestal wel water aan toegevoegd, dus schud er vooral niet mee en schep er enkel het vaste deel af.
Dit gaat makkelijker als je het blik even op zijn kop in de koelkast zet. De kokosmelk van Amaizin bijvoorbeeld, is ook biologisch maar bevat wel toegevoegd water. Er zitten geen bindmiddelen in, dus dit is zeker ook een optie, op voorwaarde dat je natuurlijk enkel de room zelf gebruikt.

Dr. Goerg kokosmelk kokosroom bio
amaizin organic kokosmelk

Roer er tot slot de geroosterde kokosrasp onder de kokoskaramel en laat kort afkoelen.

Haal de vorm uit de koelkast en giet de kokosrasp-karamel mengsel over de inmiddels opgesteven chocoladelaag.

Plaats opnieuw in de koelkast en laat minimum 2 uur opstijven of tot de bovenkant stevig aanvoelt.

Keto koolhydraatarme suikervrije zuivelvrije kokos karamel kokosrasp siroop
Keto koolhydraatarme suikervrije zuivelvrije kokos karamel laag voor glutenvrije kokosreep
Chocolade ganache afwerking

Warm de chocolade ganache die je eerder opzij hebt gehouden zachtjes op au-bain-marie.

Haal de kokostaart met het bakpapier uit de vorm en snijd in 5 repen.
Snijd vervolgens elke reep in 3 stukjes zodat je 18 porties krijgt.

Keto koolhydraatarme glutenvrije suikervrije zuivelvrije shortbread kokos chocolade reep taart
Keto koolhydraatarme glutenvrije suikervrije zuivelvrije shortbread kokos chocolade taart in repen

Leg op een bord of taartrooster en werk naar eigen fantasie af met de chocolade ganache.

Keto koolhydraatarme glutenvrije suikervrije zuivelvrije shortbread kokos chocolade reep
Keto koolhydraatarme shortbread kokosreep met kokoskaramel en chocolade ganache glutenvrij suikervrij zuivelvrij recept

Serveer meteen of bewaar in de koelkast in een luchtdichte doos.
Daar zijn ze zeker een week houdbaar.

Geniet ervan!

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.

Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

En check zeker de andere keto dessert en treats recepten op de site

Keto shortbread kokosreep met kokoskaramel en chocolade ganache koolhydraatarm glutenvrij suikervrij zuivelvrij



Keto Shortbread Kokosreep - zuivelvrij

Koolhydraatarme, glutenvrije en suikervrije shortbread kokoskaramel reep met chocolade ganache en kokosrasp - optie zuivelvrij
Print recept Pin recept
bakken, Basis
porties 18 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 35 minuten
materiaal
  • oven + bakvorm 14x24cm

Ingrediënten

Voor de korst / bodem
  • 130 gram amandelmeel
  • 30 gram Sukrin Icing (of andere erythritol/stevia blend in poedervorm)
  • 30 gram kokosolie
  • 30 gram kokosboter (of extra kokosolie )
  • 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
Voor de chocoladelaag
Voor de kokos - karamellaag

Bereiding

maak de korst / bodem
  • Doe het amandelmeel met de zoetstof en het zout in een ruime kom
  • Snijd de boter in stukjes en voeg toe
    Indien je ghee/kokosolie gebruikt moet je die uiteraard niet snijden, maar indien je een mengeling van kokosolie en kokosboter gebruikt, zal je de kokosboter eerst moeten smelten - tip : gebruikt hiervoor de warmte van de oven die aan het voorverwarmen is
  • Kneed met de hand tot de boter mooi verdeeld is onder het meel en je een egaal deeg verkrijgt
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en druk het deeg uit in de vorm (tot een dikte van een kleine cm)
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg
  • Bak gedurende +/- 12 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C
    Het deeg moet langs de randen goud-bruin kleuren maar mag niet korsten
  • Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen
maak de chocoladelaag
  • Breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de kokosolie au-bain-marie
  • Verdeel over de afgekoelde bodem, maar bewaar een enkele lepels voor de afwerking
  • Plaats in de koelkast terwijl je de kokos-karamel maakt
maak de kokos- karamellaag
  • Doe de kokosrasp in een pan en zet op middelhoog vuur
  • Rooster de kokosrasp tot hij net bruin begint te kleuren
    (opgelet want dit verbrandt snel)
  • Schraap in een kommetje of een bord en zet opzij
  • Doe de zoetstof met de kokosolie in een pannetje en zet op laag vuur
  • Roer goed door en zet het vuur dan hoger tot het begint te borrelen
  • Laat enkele minuutjes borrelen ( niet te lang want anders gaat de erythritol kristalliseren)
  • Haal van het vuur en voeg de kokosroom en het vanille-extract toe
    (dit zal even borrelen)
  • Roer er tot slot de geroosterde kokosrasp onder
  • Haal de bodem met chocolade uit de koelkast
  • Giet er de kokos- karamellaag over en laat even staan alvorens volledig te laten afkoelen in de koelkast
    (min 2 u tot 4 uur of tot de bovenlaag stevig genoeg aanvoelt om te snijden)
afwerken
  • Zet je kom met de resterende chocolade ganache terug in de pan met water en warm kort op
  • Haal de cake / reep uit de koelkast en verdeel in 18 porties
  • Verdeel er met een lepel streepjes chocolade ganache over en serveer
    (bewaren kan tot 1 week in een luchtdichte door in de koelkast)

Notities

1 portie bevat 14 g totale KH waarvan 9,3 g erythritol (95% gerekend)
voedingswaarde per reep indien 18 stuks
totale KH - suikeralcohol : 4,7 g / eiwit : 2,7 g / vet : 20,2 g / vezels : 2,4 g
Nutrition Facts
Keto Shortbread Kokosreep - zuivelvrij
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 202.7 Calories from Fat 182
% Daily Value*
Fat 20.2g31%
Saturated Fat 13.5g84%
Trans Fat 0.1g
Polyunsaturated Fat 0.2g
Monounsaturated Fat 1g
Cholesterol 7.2mg2%
Sodium 76.1mg3%
Potassium 0.9mg0%
Total Carbs 14g5%
Fiber 2.4g10%
Sugar 0.6g1%
Protein 2.7g5%
Vitamin A 83.3IU2%
Vitamin C 0.1mg0%
Calcium 0.8mg0%
Iron 0.1mg1%
Sugar alcohol 9.3g
Net Carbs 2.3g
Total Carbs - sugaralcohol 4.7g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top