Koolhydraatarm visrecept van Zeeduivel met witte asperges en prosciutto in een spicy paprika- en roomsaus met een toets van chili
Zeeduivel / Lotte / Staartvis
3 benamingen voor 1 en dezelfde heerlijke vis
Zeeduivel is een vaste witte vis en leent zich voor tal van visrecepten.
In een stoofpotje, op een saté, gewoon gebakken op de pan, gegrild in de oven of in een heerlijke Bouillabaisse De Luxe.
De naam ‘staartvis’ geeft het duidelijkst aan dat je dus enkel de staart van de vis gebruikt. De kop is namelijk afschuwelijk lelijk. Een beetje monsterachtig bijna, maar wel met heerlijke smaak.
Eén ding waar je niet bang voor hoeft te zijn, zijn de graten.
Zeeduivel is een rondvis, maar behoort ook tot de kraakbeenachtigen.
Hij heeft slechts één ronde middengraat van kraakbeen en bevat geen zijgraten.
Veel mensen houden niet zo van vis vanwege de vervelende graten. Als jij daar ook bijhoort, laat het er je dan zeker niet van weerhouden om vis op het menu te zetten.
Vis bevat heel veel gezonde voedingsstoffen en vetten en 2 x per week vis op je bord, is eigenlijk een minimum.
Uiteraard op voorwaarde dat het verse vis is en liefst van wildvangst en geen kweekvis.
Indien je toch voor gekweekte vis kiest, zorg er dan voor dat je op zijn minst voor biologische kiest.
Er zijn inderdaad vissen die heel veel graten bevatten, zoals makreel, haring, etc.
Maar je kan altijd kiezen voor een stukje filet van zalm of een haasje.
Bij Keto gaat de voorkeur wel naar vette vis omdat deze een goede bron van omega-3 is, maar het hoeft niet altijd vette vis te zijn. lees meer over het belang van Omega-3
Als je dus enkel voor de graten de vis zou laten, dan heb ik goed nieuws, want er zijn nog wel wat heerlijke vissoorten die behoren tot de familie van de kraakbeenvissen.
Zoals Doornhaai, Hondshaai (ook wel zeepaling genoemd), Rog, …
Er staat trouwens een heerlijk receptje met Rog op de site : Roggevleugel en lauwwarme tomatensalsa met kappertjes
Deze keer koos ik voor Zeeduivel en bij een vis met zo’n naam, hoort dan ook een duivels sausje.
Een beetje rode paprika, een chilipepertje of jalapeño, wat harissapasta en nog wat chili. 🥵
Ik gebruik uiteraard ook veel room en extra mascarpone. Zuivel in het algemeen en vooral dan vette zuivel, temperen de hete smaak van de chili en de harissa.
Je past de kruiden natuurlijk aan naar eigen smaak, maar ik hou van spicy en dus werk ik het gerechtje nog af met wat ‘chilihaar‘.
Dat zijn eigenlijk gewoon gedroogde chili pepertjes die haarfijn gesneden zijn.
Het geeft een leuke toets en zorgt voor een mooie afwerking van je bord en maakt dat je gerechtje er meteen feestelijk en verfijnd uitziet.
Het oog wil ook wat hè.

Lust je graag vis maar heb je het liever wat minder pikant? Probeer dan zeker ook de andere visreceptjes op de site eens uit.
- Keto Roggevleugel met lauwwarme tomatensalsa en kappertjes
- Keto Zalm met Spinazie en Tomaat in Toscaanse Roomsaus
- Keto Kabeljauw met Salsa Verde en geplette pompoen
- Keto Pladijsfilet met kruidenkaas, spek en asperges
- Keto Zalmbonbon en gebakken wilde zalm
- Keto Visparmentier met bloemkool
en voor de kleine (en grote) kinderen:
Yummy! 😋 Geniet ervan! ☺
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Zeeduivel / Lotte / Staartvis met asperges en prosciutto in paprika roomsausje
Ingrediënten
Voor de vis
- 4 Baby Lotte / Zeeduivel ( of 4 stukken van +/- 200 g)
- 4 el ghee
- 1/2 tlp Keltisch Zeezout of Redmond real Salt
- flink wat peper van de molen
- snuifje chilipoeder of cayenne peper
Voor de saus
- 1 rode paprika
- 1 rode chilipeper (of jalapeño)
- 1 el olijfolie
- 1 tlp harissapasta
- snuifje chilipoeder
- 1 el witte wijnazijn (of kokos of appelciderazijn)
- 100 ml visfond (of kippenfond)
- 250 ml volle room
- 100 gram mascarpone (of andere roomkaas of zure room)
- zout en peper van de molen
Voor de asperges
- 12 witte asperges
- 4 sneetjes prosciutto
- 1 tlp citroen of limoensap
- zout en peper van de molen
- 1/2 tlp marjolein (of peterselie)
Voor de afwerking
- verse bladpeterselie
- chilipeper draadjes (Pit & Pit)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C
Rooster de paprika
- Was de paprika en chilipeper en wrijf in met olijfolie
- Plaats op een bakplaat of in een ovenschotel in het midden van de oven en rooster +/- 20 min (draai om na 10 min)
- Haal uit de oven en dek de schaal af met folie
Stoom de asperges
- Schil de asperges met een dunschiller en breek het kontje pas af na het schillenZo kan je controleren of je voldoende hebt weggeschild en je straks geen vervelende draadjes hebt
- Stoom de asperges beetgaar (doe 1 tlp citroensap in het stoomwater)
Bak de vis
- Spoel de vis onder koud stromend water en dep droog
- Verhit de vetstof in een pan en bak de vis kort aan
- Kruid de vis en leg op een met bakpapier beklede bakplaat en giet er het bakvet over(de pan niet afwassen, maar hergebruiken voor de saus)
- Plaats de vis in de nog hete oven maar verlaag de oventemperatuur naar 180°C
- Bak +/- 15 à 20 minuten (afhankelijk van de dikte van de stukken vis)
Maak de saus
- Haal de folie van schaal met de geroosterde paprika en chilipeper
- Verwijder de schil met een mes, snijd middendoor en verwijder de zaadlijsten, zaadjes en steel
- Plet de paprika en chilipeper met een vork tot moes en doe in de pan waar je net de vis hebt in aangebakken
- Voeg de harissapasta toe, zet op het vuur en laat kort even aanbakken
- Blus met de azijn en visfond en laat kort inkoken
- Voeg de kruiden en de mascarpone toe en laat smelten
- Giet er de room bij en laat inkoken tot een dikke saus
Verder met de asperges
- Doe de asperges in een ovenschaal en kruid met peper, zout en marjolein
- Trek de prosciutto in kleine stukjes en leg bij de asperges
- Verdeel er de klontjes boter over en schuif in de oven
- Haal de vis uit de oven en draai de oven uit (laat de asperges nog in de oven opwarmen zodat de boter smelt)
Afwerken en serveren
- Gebruik diepe bordenSchep in elk bord flink wat van de paprika-roomsaus en leg er de vis middenin
- Haal de schaal met de asperges uit de oven en verdeel ze over de borden
- Schik er de prosciutto bij en werk af met wat verse bladpeterselie, een beetje chili draadjes en eventueel een schijfje citroenSmakelijk!