Heerlijke vetrijke zalm op het vel gebakken met super koolhydraatarme asperges.
Zalm is naast makreel en haring één van de vette vissoorten die ik ten zeerste aanbeveel.
Op voorwaarde natuurlijk dat je kiest voor biologische zalm of beter nog voor wilde zalm.
Zalm is een goede leverancier van gezonde omega-3 vetzuren. Daar krijgen in tegenstelling tot omega-6 veel te weinig van naar binnen.
Zowel Omega-3 als Omega-6 zijn essentiële vetzuren, ons lichaam kan ze dus niet zelf aanmaken en we moeten ze halen uit onze voeding.
Omega-3 vetzuren strijden met Omega-6 vetzuren voor een plaatsje op onze celmembranen en aangezien we dagelijks veel te veel Omega-6 binnenkrijgen via onze voeding, is er amper plaats voor de gezonde Omega-3.
Studies tonen aan dat deze omega-3 vetzuren een hele reeks goede effecten hebben voor ons celmembraan, onze cellen, onze ogen, onze hersenen en de hersenontwikkeling.
Omega-3 vetzuren zouden ook ontstekingsreacties verminderen en hartziekte tegengaan, ze verhogen de ‘goede’ cholesterol en verminderen triglyceriden, bloeddruk en voorkomen de vorming van aderverkalking.
Lees er meer over in De Strijd tussen omega-3 en omega-6
Keto Zalm met gegrilde groene asperges
Ingrediënten
- 800 gram zalmfilet met vel (Wilde of zeker Biologische)
- 800 gram groene asperges
- 2 el pijnboompitjes
- 2 el balsamico azijn
- 2 el wijnazijn
- 60 ml gevogelte bouillon
- 40 gram Parmezaan (geschaafd)
- 1 el olijfolie (of gebruik een spray)
- 2 el ghee (of kokosolie)
- 2 tlp zeezout
- gemengde peper van de molen
- 1/2 tlp paprikapoeder
- verse dille (optioneel)
- schijfjes citroen
Bereiding
- Zet een pan op vuur en rooster de pijnboompitten Doe in een schaaltje en zet apart
- Doe de balsamico, de wijnazijn en de bouillon in een klein pannetje en laat inkoken (je zou 4 eetlepels dressing moeten overhouden)
- Verwarm de oven op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Was de groene asperges en breek de achterste stukjes af, leg ze op de bakplaat en besprenkel met de olijfolie (een spray is heel gemakkelijk hiervoor) en eventueel een beetje citroensap (optioneel)
- Kruid met peper en zout en een beetje paprika en schuif in de oven voor +/- 8 minuten op 180°C
- Bak ondertussen de zalm
- Smelt de ghee in een pan op hoog vuur
- Dep de vis droog en kruid met peper en zout en de rest van de paprika
- Doe de vis in de pan met velkant naar boven en bak +/- 2 minuten
- Draai om en bak verder op de velkant tot de gewenste bakwijzeSommige mensen willen hun zalm echt doorbakken, ik heb hem liever nog glazig in het midden, maar bak hem niet volledig uit in de pan!
- Draai het vuur uit en laat hem in de pan verder garen terwijl je de oven op grillstand zet en de asperges in 2 à 3 minuten krokant grillt
- Leg de asperges op het bord, leg er de zalm bovenop en doe een lepel van de balsamico 'dressing' langs de rand van het bord
- Strooi er wat pijnboompitten en geschaafde Parmezaan over en werk af met een takje verse dille