Koolhydraatarm zadenbrood uit broodbakmachine.
Lekker, luchtig, graanvrij, glutenvrij en notenvrij Keto Brood
Waarom moeilijk doen als makkelijk ook gaat?
We hebben het allemaal zo druk en ook hier gaat het er soms hectisch aan toe.
Ik had nog een oude broodbakmachine staan. T.t.z. een heel oude 🙈, waar ik zo’n 12 jaar geleden zelf mijn brood in bakte. Dat was toen glutenvrij brood of speltbrood.
Nadien schakelde ik over op een koolhydraatarm en niet veel later op het keto dieet.
Brood bakken was in eerste instantie niet meer aan de orde, dus verhuisde mijn broodbakmachine naar mijn moeder en later naar mijn schoonzus.
Ik volgde al een tijdje de keto levensstijl vooraleer de eerste koolhydraatarme broodrecepten op het internet verschenen.
Niet dat ik brood toen miste en het is ook niet de bedoeling om je oude broodgewoonte te vervangen door een nieuwe keto versie, maar het is soms wel heel handig als snel ontbijt of lunch.
Vooral ook om de kids mee te geven naar school.
Dus, waagde ik mij toch maar eens aan mijn eerste Keto broodjes.
Dit liep niet van een leien dakje, want toen was alles ivm met keto nog heel nieuw. Je vond hier niet de helft van de ingrediënten en ik moest alles in het buitenland bestellen.
Enkele recepten gingen ook totaal de mist in, maar na zelf verder experimenteren en proberen, had ik toch zo’n 5 à 6 verschillende receptjes die werkten.
Door de jaren heen heb ik die altijd een beetje aangepast en geprobeerd om ze te verbeteren.
Het resultaat van al deze experimenten zijn de broodreceptjes die je hier op de site vindt.
Maar als het nog eenvoudiger kan, met een broodbakmachine bijvoorbeeld, dan moest ik dat toch ook voor jullie uitproberen. 😉
Een van mijn absolute favorieten en eigenlijk ook veruit het eenvoudigste en makkelijkste recept, is dat van de Keto Zadenbroodjes, waar je trouwens ook makkelijk een brood kan van maken.
Dit recept is hierop gebaseerd, maar dan gebakken in de broodbakmachine. Heb je geen broodbakmachine, dan kan je het recept voor de oven vinden bij de Keto Zadenbroodjes.
Afhankelijk van je broodbakmachine, heb je al dan niet de mogelijkheid om het deeg in je toestel te mengen. Zo niet, dan doe je het gewoon met de hand.
Zo ga je te werk:
De meelmix - broodmix
Het deeg maken
Voor de broodbakmachine, doe je alle droge ingrediënten in het bakblik en zet je het programma om te kneden eerst aan.
Voeg dan de eiwitten toe.
Laat even kneden/mengen en voeg vervolgens het hete water met de kokosolie toe.
Stop het kneedprogramma en strijk de bovenkant van je deeg glad met een pannenlikker.
Heeft je machine die optie niet, dan meng je het snel en makkelijk met de hand.
Doe alle droge ingrediënten in een ruime kom en meng goed door.
Voeg de eiwitten toe en meng opnieuw.
Voeg vervolgens het hete water met de kokosolie toe, meng alles heel kort, maar krachtig door en giet in het bakblik.
Wrijf de bovenkant gelijk met een pannenlikker.




Het brood bakken
Plaats het bakblik in de broodbakmachine, sluit het deksel en kies ‘Bake Only’ (enkel bakken).
Zet de timer op 80 min en start het programma.
Haal na het beëindigen van het programma, het brood zo snel mogelijk uit de vorm uit laat afkoelen op een rooster.


Het brood snijden en bewaren
Bewaar het brood in een broodzak op het aanrecht (tot +/- 5 dagen, maar check de versheid) of snijd in sneetjes en bewaar apart verpakt in vetvrij papier in de koelkast (tot een week) of in een diepvrieszakje in de vriezer (tot +/- 3 maanden)
Ik maak altijd meer dan één brood klaar en steek een deel in de vriezer. Makkelijk om uit te nemen voor een snelle lunch of ontbijt, want in sneetjes ontdooit het veel sneller.
Probeer het ook eens en als je geen broodbakmachine hebt, probeer dan het ovenrecept.
Dit koolhydraatarm brood is lekker en luchtig en je kan er (indien het niet notenvrij moet zijn) ook wat gehakte noten of extra kruiden naar smaak aan toevoegen.
Ik voeg er vaak wat gehakte walnoten bij of soms eens een eetlepel karwijzaad. Ook heel lekker. 😋

Mis je brood of wil je het gewoon als handig alternatief achter de hand hebben? Probeer dan zeker ook onderstaande receptjes eens uit
- Keto zadenbroodjes – brood
- Keto Zachte burgerbroodjes
- Keto Pistolets
- Koolhydraatarm brood
- Keto Notenvrije broodjes
- Keto Zuurdesem broodjes
- Keto Proteïnebrood
- Keto Wolkenbrood – Oopsies
- Keto Gistbrood
- Keto Foccacia – platbrood
- Keto Kokos Sandwich brood
- Keto Amandelboter brood
- Keto Pompoenbrood
- Keto luchtig zonnebloempit brood
Meer broodrecepten voor de broodbakmachine :
ook Wraps zijn makkelijk om mee te nemen voor de lunch :
- Keto Wrap – Taco
- Keto Snelle 3 ingrediënten Wrap
- Keto Tortilla Brood
- Keto Pork Rinds Wrap
- Keto Kruidenkaas wrap – Tortilla
of voor een lekkere cracker:
of voor bij de aperitief :
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Zadenbrood uit de broodbakmachine
Ingrediënten
- 60 gram psyllium husk
- 40 gram chiazaad
- 20 gram pompoenpitten
- 20 gram zonnebloempitten
- 40 gram hennepzaad (gepeld)
- 15 gram sesammeel (Sukrin)
- optioneel wat gehakte walnoten (laat weg voor notenvrij)
- optioneel 1 tlp karwijzaad
- 1 tlp baking soda (natriumbicarbonaat)
- 2 tlp wijnsteenpoeder (cream of tartar)
- 1/4 tlp zout
- 3 el kokosolie (gesmolten)
- 300 ml eiwit
- 120 ml heet water
Bereiding
Voorbereiding
- Meng alle droge ingrediënten in een kom
- Klop in een aparte kom de eiwitten een beetje los met een vork
- Doe de kokosolie in een kommetje en voeg het heet (bijna kokend) water toe en laat er de kokosolie in smelten
- Voeg eerst de eiwitten bij de zadenmix en meng goed
- Voeg vervolgens het heet water met de kokosolie toe en meng nog eens heel goed door
Bakken in de broodbakmachine
- Giet het beslag in de broodbakmachine
- Kies voor 'bake only' en zet de timer op 80 minuten
- Haal na het beëindigen van het programma zo snel mogelijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
- Bewaren doe je best in een broodzak op het aanrecht of in vetvrij papier in sneetjes in de koelkast tot 1 week en in de vriezer tot +/- 3 maanden