Keto cake met laagjes
Keto cake met amandelmeel, kokosmeel en witte chocolade gevuld met een laagje heerlijke vanille roomkaas en frambozen
Deze cake is niet alleen koolhydraatarm, hij is ook graanvrij, glutenvrij en suikervrij!
Een zachte zompige amandelcake (ook wel natte cake) met een vulling van zoete roomkaas gecombineerd met het zurige van de frambozen.
Ik had eerder de Keto amandel ricotta frangipane mini cakes gemaakt en die vielen zo goed in de smaak dat ik ze opnieuw wou maken, maar de frambozen in onze tuin zijn nu goed rijp en het zijn er veel, heel veel.
En die wou ik ook gebruiken.
Het werd dus een keto amandelcake met witte chocolade en een roomkaas vulling met frambozen.
Deze cake is werkelijk één van mijn favorieten en helemaal niet moeilijk om te maken.
Hij is gezoet met Sukrin erythritol en Sukrin : 1.
Sukrin : 1 is een combinatie van erythritol met een beetje stevia.
Ik gebruikte mijn huisgemaakte vanille zoetstof in dit recept.
Gewoon je leeggeschraapt vanille stokje in de zak met zoetstof doen, afsluiten en een weekje laten staan.
Voilà! Je keto vanillesuiker is klaar.
Je kan ook een blend met vanille kopen bij Steviala, nl. Kristal Sweet Vanille of bij Biosüße, de Bio-erythrit vanille maar je kan hem ook heel eenvoudig zelf maken.
Jullie weten ondertussen wel dat ik niet zo’n fan ben van zoetstoffen, zeker niet voor mensen die insulineresistent zijn.
Ben je niet insulineresistent, dan kan het af en toe wel.
Maar ook dan moet je zorgen dat je de juiste zoetstof kiest.
Welke dat zijn lees, daar lees je alles over in Zoetstoffen en Keto
De witte chocolade en frambozen romance
Niet alleen aardbeien gaan goed samen met chocolade, ook andere bessen passen er perfect bij.
Cacaobonen zijn technisch gezien geen bonen of peulvruchten, maar de zaden van de vrucht van de Theobroma cacaoboom.
Cacaopoeder en donkere chocolade bevatten relatief hoge concentraties van bepaalde polyfenolische verbindingen, met name flavanolen. Deze flavanolen kunnen werken als sterke antioxidanten.
Cacao is eigenlijk een superfood / fruit
De peulvormige vrucht is botanisch geclassificeerd als baccate-achtig (besachtig).
Geen wonder dus dat ze zo goed samen passen. 🙂
Ik weet het wel, witte chocolade is eigenlijk geen chocolade, maar er zit wel cacaoboter in. 😉
In dit recept gebruik ik de witte chocolade van Biosüße (Biosusse).
Dit is de zo puurst mogelijke witte chocolade die past binnen keto.
Hij bevat enkel cacaoboter, erythritol en volle melkpoeder en is dan ook nog eens biologisch.
Benieuwd waar je hem vindt? Check Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst voor deze en nog andere keto chocolade en producten.
Als alternatief kan je ook de Vegan White met macadamia noten van Okono gebruiken. Er zullen dan wel stukjes macadamia in je beslag zitten, maar dan kan ook voor een leuke extra crunch zorgen, dus waarom niet.
En dan nu …
Het recept voor deze heerlijke keto cake
Zo ga je te werk :
Maak de meelmix en zet alle andere ingrediënten klaar.
Spoel alvast de frambozen onder koud water en laat uitlekken op keukenpapier. Je wil dat ze straks droog zijn als je ze toevoegt.
Ik gebruik dus de net geplukte framboosjes uit de tuin.


Breek de chocolade in stukjes en laat smelten met de room en het water.
Roer goed door met een klopper terwijl je het gelatinepoeder toevoegt. (dit is optioneel, maar zorgt voor een betere textuur)
Haal van het vuur, voeg het amandelextract toe en roer nog eens goed door.
Zet opzij.


Doe de roomkaas met de zoetstof en vanille in een andere kom en mix glad. Voeg het ei bij en mix tot een gladde crème.


Verwarm de oven voor en bekleed alvast een cakevorm of ovenschaal met bakpapier.
Als je het bakpapier een beetje nat maakt, kan je het mooi in de vorm duwen.
Zorg er wel voor dat het langs 2 kanten ruim over de bakvorm komt, zo kan straks de cake makkelijk uit de vorm halen.
Klop de boter met de zoetstof luchtig en voeg dan één voor één de eieren toe.
Vervolgens voeg je beetje bij de meelmengeling toe.
Klop er dan de enigszins afgekoelde witte chocolade room onder tot je een glad beslag krijgt.
Dit is geen vloeibaar beslag, maar een luchtig glad beslag.


Doe ongeveer 3/4 van het cakebeslag in de vorm en strijk glad.
Giet er vervolgens het roomkaasmengsel bovenop en verdeel er de frambozen over.


Verdeel het resterende cakebeslag over de roomkaas-frambozen laag.
Aangezien het beslag redelijk vast is, kan je het er best met een spatel in toeven over verdelen en dan zachtjes proberen uitstrijken. Er mag gerust hier en daar nog wat vulling zichtbaar zijn.
Zet de schaal in de oven en bak volgens de instructies.


Controleer je cake af en toe en dek af met bakpapier als je denkt dat hij te hard kleurt. Je wil niet dat hij verbrandt natuurlijk.
De cake moet langs de randen mooi goudbruin gekleurd zijn, maar mag ik het midden nog zacht aanvoelen.
Ben je niet zeker, draai de oven na de bereidingstijd uit en laat de cake nog even staan.
Haal hem uit de oven als je denkt dat hij klaar is en laat in de vorm +/- 30 min tot 1 uur afkoelen.
Haal hem dan uit de vorm, plaats op een bord of schaal en zet in de koelkast om verder af te koelen. (minimum 2 u)


Je kan hem ook vroeger aansnijden, want lauwwarm is hij ook heel lekker. 😉
De kleinkinderen waren op bezoek en die konden geen 2 uur meer wachten, dus ik sneed hem al na een uurtje aan en bewaarde de rest in de koelkast.
Daar is hij ingepakt, in bakpapier, zeker 5 dagen houdbaar.


Afhankelijk van het formaat van je cakevorm zal je cake ook platter of hoger zijn.
Pas de baktijd dan aan.
Je kan deze cake ook in een andere vorm en met andere vruchten maken.
Maak er je eigen versie van!
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Keto Witte Chocolade en Frambozen Amandel Roomkaas Cake
materiaal
- cakevorm of ovenschaal / standmixer of handmixer met kloppers
Ingrediënten
voor het cake beslag
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 115 gram roomboter
- 1 tlp amandel extract
- 100 gram Sukrin erythritol (of andere erythritol)
- 3 eieren
- 75 ml volle room
- 50 ml water
- 30 gram witte chocolade (Biosüße - suikervrij)
- 1 tlp gelatine poeder (optioneel)
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteenpoeder
- of vervang door 3 tlp wijnsteenbakpoeder
frambozen - roomkaas vulling
- 225 gram roomkaas (type St. Môret)
- 75 gram Sukrin :1(vanille) (zelfgemaakt of Steviala Kristal Sweet Vanille)
- of gewone Sukrin:1 en 1 tlp vanille extract
- 1 vanillestokje (of 1/4 tlp vanillepoeder)
- 1 ei
- 60 gram frambozen
afwerking
- 2 el amandelschilfers
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakevorm of ovenschaal met bakpapier (maak het een beetje nat, zo kan je het makkelijk in de hoekjes van de vorm duwen)
Maak het beslag
- Meng het amandelmeel met het kokosmeel, baksoda, wijnsteen en zout in een kom en zet opzij
- Verwarm de room met het water op een zacht vuurtje en laat er de witte chocolade (in stukjes) in smelten
- Strooi er het gelatinepoeder bij terwijl je met garde even klopt zodat je geen klontertjes hebt
- Haal van het vuur, voeg het amandelextract toe, roer goed door en zet opzij
- Doe de zachte boter (op kamertemperatuur - niet gesmolten) met de zoetstof in de kom van je keukenmachine of in een andere ruime kom als je een handmixer met kloppers gebruikt
- Mix/klop tot de zoetstof en boter goed gemengd zijn en voeg dan één voor één de eieren toe
- Voeg vervolgens het meelmengsel beetje bij beetje toe en giet er de ondertussen enigszins afgekoelde witte chocolade room bij
- Klop tot een homogeen beslag en zet opzij
Maak de vulling
- Spoel de frambozen en laat uitlekken op keukenpapier (dep eventueel voorzichtig droog want je wil geen water in je vulling)
- Doe de roomkaas met de zoetstof in een kom
- Snijd het vanillestokje in de lengte door, schraap er het merg (zaadjes) uit (stop je uitgeschraapte vanillestokjes in je zak met zoetstof en na 1 week heb je huisgemaakte keto vanille zoetstof)
- Klop de roomkaas met de zoetstof tot een gladde massa en klop er dan het ei door en het vanille merg (of poeder of extract) door
De cake samenstellen
- Doe ongeveer 3/4 van het beslag in de met bakpapier beklede vorm en strijk glad
- Giet er vervolgens de roomkaas vulling over en verdeel er de frambozen over
- Verdeel het resterende beslag voorzichtig over de vulling en wrijf een beetje gelijk met de achterkant van een lepel
- Strooi er tot slot de amandelschilfers over en schuif de cake in het midden van de oven
- Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak +/- 45 min
- Controleer je cake en als je vindt dat de bovenkant te bruin kleurt, dek het dan af met bakpapier die je langs 2 kanten onder de vorm steekt zodat hij blijft zitten
- Verlaag de temperatuur naar 150°C en bak nog +/- 15 à 20 minuten verder(de bovenkant moet langs de zijkant wat steviger zijn, maar mag nog zacht zijn in het midden)
- Haal uit de oven en laat +/- 30 min in de vorm afkoelen
- Haal de cake dan met het bakpapier uit de vorm en zet op een bord of schaal
- Plaats in de koelkast tot hij volledig afgekoeld is (alhoewel hij lauwwarm ook heerlijk is)
- Snijd de cake in de porties (16) en serveer Heerlijk met wat extra opgeklopte slagroom en/of roomkaas