Keto wildsaus!
Een krachtige rode wijnsaus geïnfuseerd met kruidenthee en afgewerkt met pure suikervrije chocolade en ijskoude roomboter.
Deze saus past perfect bij hertenfilet, hazerug, maar ook bij everzwijn of ander vlees dat dat een krachtige smaak kan verdragen.
Je kan ze op voorhand maken en afwerken wanneer je serveert. (zie notities in recept)
Deze saus is gemaakt met een infuus van thee ! Ja, je leest het goed, geen bouillon dit keer, maar een krachtige kruidenthee.
Ik gebruikte een combinatie van Numi chocolate Pu-erh en Pukka original Chai (zie foto’s hieronder) beide verkrijgbaar online of in de biowinkel/bioplanet, maar je kan ook een andere kruidenthee of eventueel rode vruchtenthee of combinatie gebruiken, want je moet de thee toch dubbel zetten.
Ik bedoel hiermee dat je in plaats van 1 zakje, 2 zakjes gebruikt voor 1 tas thee.


Ik voegde ook een lepel van de Keto Cranberry Saus toe, omdat ik die toch nog over had, maar dat is optioneel. Of je kan eventueel een lepel Keto aardbei confituur toevoegen of andere suikervrije confituur.
Keto Wildsaus - rodewijnsaus met chocolade infuus
Ingrediënten
- vel, vlies en vet van het vlees dat je klaarmaakt (eventueel beenderen als het geen filet is of vraag het aan je slager)
- 1 eetlepel ghee
- stukje gerookt spek
- 1 ui
- 1 selder stengel
- 1 teentje knoflook
- 300 ml rode wijn
- 3 eetlepels granaatappelazijn (of frambozen of rode wijnazijn)
- 1 eetlepel suikervrije Keto Cranberrysaus (optioneel)
- 1 cup Natural temptation kruidenthee met cacao pods (of andere gekruide of suikervrije fruitthee, dubbel gezet)
- 1 stukje pure chocolade
- 30 gram ijskoude roomboter (klontjes)
- 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn, salie)
- 1 tlp peperbollen
- enkele geplette jeneverbessen
- enkele kruidnagels
- zout en peper
Bereiding
- Pel en snijd de ui in 4 en prik er de kruidnagel in
- Was de selderstengel en snijd in grove stukken
- Plet de knoflook
- Snijd het vel, vlies en een stukje vet van het vlees dat je klaarmaakt of vraag wat restjes aan je slager
- Smelt de vetstof in een sauspan en bak er de groenten, het stukje gerookt spek, het vel/vlees/beenderen in aan
- Blus met de rode wijn en voeg kruiden en bouquet garni toe
- Zet een grote tas thee met 2 zakjes of dubbele portie voor extra smaak
- Wanneer de wijn begint te koken, voeg je de azijn, de cranberrysaus (als je die gebruikt) en de thee toe
- Laat tot de helft inkoken, verwijder dan de groenten, kruiden en vel/vlies en zeef de saus (als je de saus op voorhand maakt, dan stop je bij deze stap)
- Zet de gezeefde saus terug op het vuur en laat inkoken tot sausdikte
- Haal van het vuur en voeg het stukje chocolade toe
- Voeg vervolgens één voor één de klontjes ijskoude boter toe en roer zachtjes tot alles gesmolten is (de boter en chocolade zorgen voor extra binding en je saus gaat er mooi van glanzen)
- Serveer bij een stukje hertenfilet, everzwijn of ander vlees dat deze krachtige smaak kan verdragen