Het basisrecept voor een heerlijke Keto Proof Vol-au-vent!
Vaak krijg ik de vraag hoe ik Vol-au-vent maak zonder roux.
Heel eenvoudig, met kippenbouillon, volle room en geduld 😉
Extra binden met een liaison en klaar!
Je kan de bouillon van de kippendijen gebruiken of voor een snelle versie kan je een goede kwaliteit kippenbouillon en kippendijvlees zonder bot kopen.
Meestal gebruik ik zelfgemaakte bouillon, je vindt het recept hier.
Maar soms gebruik ik ook kant en klare bouillon. Wil je weten welk ik aanbeveel, check dan Coach Sofie’s Keto Keuken voorraadlijst.
Voor zelfgemaakte bouillon, kan je ook kipkarkassen bestellen bij Schotse Hooglanders.nl (zie eveneens de voorraadlijst) of vraag ernaar bij je poelier.
In de vriezer heb ik ook altijd kippendijfilet, dus zonder bot, zitten. Die kan je eveneens bestellen bij Schotse Hooglanders.
Dit recept is met zelfgemaakte bouillon en kippendijvlees, maar je kan uiteraard ook een hele kip gebruiken.
Kipfilet of kippenborst vind ik nogal droog en maak ik normaal enkel met vulling klaar. Voor alle andere kipgerechten prefereer ik het veel sappigere vlees van de dijen.
Ik gebruik ook varkensgehakt voor de balletjes, maar je kan uiteraard gemengd gehakt of zelfs kippengehakt gebruiken.
Lekker met Bloemkoolrisotto, Keto Gnocchi of gewoon met een slaatje.
Het recept is voor 8 porties.
Je kan de porties hieronder in het recept aanpassen indien je dat wenst, maar ik maak altijd een grote hoeveelheid en doe de rest in de vriezer voor een snel doordeweeks diner.
Pas aan naar jouw smaak en probeer het eens!
Keto Vol au Vent - basisrecept
materiaal
- Instant pot of andere snelkookpan
Ingrediënten
voor de balletjes
- 300 gram varkensgehakt
- 1 eidooier
- zout en peper
voor het kippenvlees in de instantpot
- 8 kippenbillen (volledige (dij + bout) +/- 1kg vlees)
- 1 ui + selderstengel + wortel
- 1 kruidentuiltje (laurier, tijm, rozemarijn, salie)
- 1 cm gember (optioneel)
- 1 chilipeper
- 1 tlp paprikapoeder
- 3 kruidnagels
- zout en peper van de molen
- 2 eetlepel appelciderazijn
- 500 ml water
Voor de saus
- 200 gram champignons (in schijfjes of partjes)
- 2 el ghee
- 480 ml kippenfond
- 900 ml volle room
- 50 ml witte wijn
- 1 el cognac (of whisky)
- 1 el witte wijnazijn (of appelciderazijn)
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- gemengde peper van de molen (naar smaak)
- 1/8 tlp gemalen korianderzaad
- snuifje gemalen laurier (optioneel)
- 1 tlp tijm
- 1 tlp citroenmelisse
Voor de liaison en de afwerking
- 100 ml volle room
- 2 eidooiers
- verse peterselie of citroenmelisse
Bereiding
Gaar de kippenbillen
- Doe de kippenbillen met de kruiden, groenten, appelciderazijn en het water in de Instant Pot
- Sluit af en kies manueel pressure high 25 minuten
- Laat na afloop de stoom natuurlijk ontsnappen Je kan de billen op voorhand klaarmaken en in de pot laten tot gebruik
Rol de balletjes
- Meng het gehakt met de eidooier en de kruiden en rol er kleine balletjes van
Maak de saus
- Snijd de champignons en bak ze aan in de ghee
- Voeg de kruiden toe
- Blus met de cognac en de witte wijn en voeg vervolgens de azijn en de bouillon toe
- Breng aan de kook en gaar de balletjes samen met de champignons verder in de bouillon
- Schep de champignons en de balletjes uit de bouillon in een diep bord en dek af
- Laat de bouillon tot ongeveer de helft inkoken, voeg de room toe en laat verder inkoken
de vol-au-vent
- Terwijl de room verder inkookt, haal je de kippendijen uit de Instant Pot
- Laat enigszins afkoelen en verwijder dan het vel en de botten (het vlees zou heel makkelijk van het bot moeten komen)
- Trek het kippenvlees in stukjes en zet opzij
- Wanneer de saus is ingedikt, voeg je het kippenvlees, de champignons en de balletjes bij
- Laat nog even pruttelen zodat alles goed opwarmt
bind met de liaison
- klop de eidooiers los in de room
- draai het vuur onder de vol-au-vent uit en giet er de liaison bij (Let op! de saus mag niet meer koken of je krijgt stukjes ei in je saus)
- werk af met wat verse peterselie en serveer