Omdat het niet altijd bloemkool moet zijn!
Een overheerlijk vleesbrood verpakt in kool en omwikkeld met spek. Voeg daarbij de smeuïge bechamelsaus met vers geraspte kaas en je het perfecte Keto diner!
We hebben al bloemkoolrijst, bloemkoolpizza, ja zelfs bloemkoolbrood …
Maar er zijn zoveel andere groenten die perfect passen binnen de keto levensstijl en variatie is ook belangrijk om je smaakpapillen tevreden te houden.
Dit receptje vraagt wat voorbereidingswerk en heeft een lange gaartijd, maar het is zooooo de moeite waard!
Een perfect Keto diner!
Je kan van de tussentijd gebruik maken om eventueel wat huishoudelijke taken te doen of een mealprep voor de volgende dag. 😉
Of je kan de kool van de dag ervoor al volledig voorbereiden en in de koelkast bewaren. Zo hoef je ze ’s avonds alleen maar in de oven te schuiven.
Zo ga je te werk.
Verwijder de buitenste (vuile en taaie) bladeren van de kool en snijd aan de onderkant het uiteinde voorzichtig weg. Niet helemaal uitsnijden, maar gewoon zodat het vlak genoeg is en de kool straks mooi blijft staan.
Spoel ze onder koud stromend water en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Bereid het gehakt zoals hieronder in het recept aangegeven. Maak er een bal van en leg het in de kool.

Plooi de koolbladeren over het gehakt en bind dicht met wat keukentouw. Leg er het spek over, telkens beginnend van de bovenkant en zo naar beneden. Leg er tot slot een klontje geklaarde boter op en schuif in de oven.

Dit gerechtje vraagt wat tijd om te garen en het spek bovenop de koolbladeren zorgt ervoor dat ze niet verbranden.
Nu heb je rustig de tijd om de koolreepjes en de lekkere kaas bechamelsaus klaar te maken.
Probeer het zeker eens uit! Een echte aanrader!

Keto Verrassingskool
materiaal
- ovenschaal
- sauspan / pan
- keukentouw
Ingrediënten
- 1 savooikool (groene kool)
- 3 el ghee (geklaarde boter of andere)
- 750 gram gemengd gehakt
- 1 eidooier
- 150 gram spek (dun gesneden)
- 240 ml kippenbouillon (of rundsbouillon)
- 300 ml volle room
- 60 gram gemalen gruyère kaas (of andere naar keuze)
- 1/2 el Keltisch Zeezout
- flink wat peper van de molen
- 1/4 tlp nootmuskaat
- 1/4 tlp paprikapoeder
- 1/4 tlp oregano (optioneel)
Bereiding
De voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met 1 el van de ghee
- Verwijder de buitenste bladeren van de savooikool
- Pel de buitenste bladeren één voor één open tot je een mooie 'bloem'vorm krijgt die straks de vulling kan bedekken
- Snijd voorzichtig het middelste deel uit de kool zonder daarbij door de bodem te snijden.Snijd deze binnenkant in reepjes om straks even mee te bakken in de oven.
- Spoel je goed af onder stromend water.
- Doe het gehakt in een kom en voeg de kruiden, een scheutje room en de eidooier toe. Meng goed en maak er een bal van.
- Leg deze in de kool en plooi er de koolbladeren over. Om makkelijk te werken bind je de kool dicht met wat keukentouw.
- Leg de sneetjes spek over de kool. Begin telkens bovenaan in het midden en zo naar de onderkant om de koolbladeren zoveel mogelijk te bedekken.
- Leg er een eetlepel ghee bovenop en giet er een scheut van de kippenbouillon bij.
- Schuif in de oven en verlaag de temperatuur naar 160°C Bak gedurende +/- 1u à 1u15 afhankelijk van je oven
Voor de savooi reepjes
- Smelt de resterende eetlepel ghee in een pan en bak de koolreepjes aan.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat, giet er een scheut kippenbouillon bij en laat onder deksel zachtjes verder garen.
Voor de kaas bechamel
- Doe +/- 50 ml kippenbouillon in een (saus)pan en laat kort inkoken.
- Giet er de room bij, kruid met peper en zout en snuifje nootmuskaat.
- Laat kort opkoken en zet dan het vuur wat lager zodat de saus rustig kan indikken.
- Wanneer ze net niet dik genoeg is, zet je vuur uit en voeg je de gemalen kaas toe.De kaas zorgt ook voor de extra binding.
Opdienen
- Haal de gevulde kool uit de oven, dek af en laat 5 min staan.
- Snijd het keukentouw los en verwijder het.
- Verdeel de gevulde kool in porties, schep er nog wat extra kool bij en lepel er rijkelijk van de heerlijke kaassaus over. Smakelijk!