Simpele Keto boerenkost, varkensworst met uiensaus en een smeuïge stoemp van bloemkool en knapperige Chinese kool gegratineerd in de oven.
Ik hoor het je al denken. Uien!!!! Keto????
Ja, en alhoewel uien zeer hoog zijn in koolhydraten, kan je deze wel inpassen in je Keto eetpatroon.
Je moet alleen de portie in het oog houden en natuurlijk ook kijken hoe je zelf op uien reageert.
Voor sommige mensen heeft het eten van uien wat minder leuke gevolgen voor hun darmflora.
Normaal gebruik je uien meer als een soort smaakmaker in gerechten en is de hoeveelheid die je dan met je maaltijd naar binnenkrijgt heel beperkt.
Ik let zelf ook enorm op met uien, maar af en toe maak ik toch eens deze lekkere uiensaus.
Ik weet nog hoe mijn grootmoeder deze vroeger maakte. Ze gooide er een paar klontjes suiker bij zodat de ui mooi bruin kleurde en karameliseerde.
Deze uiensaus bevat absoluut geen suiker en ook geen suikervervanger. Gewoon appelcider azijn, kruiden en bouillon, that’s it!
De van nature aanwezige suikers in de ui zorgen ervoor dat deze door het garen vanzelf gaan karameliseren.
Deze keer geserveerd met een heerlijke Gegratineerde Stoemp van Bloemkool en Chinese kool.
Het smeuïge van de bloemkool en het knapperige van de Chinese kool met daarop een krokant kaaslaagje, yummy!!!
Lekker met wat huisgemaakte Keto Ketchup of Keto Mayonaise.
Keto varkensworst met gegratineerde koolstoemp en uiensaus
Ingrediënten
Voor het vlees
- 6 varkensworsten (+/- 120g per worst)
- 2 eetlepels reuzel (of ghee)
- 100 ml water
- 150 ml rund- of kippenfond
Voor de koolgratin
- 500 gram bloemkool (in roosjes)
- 200 gram Chinese kool (fijn gesneden)
- 3 eetlepels roomboter
- 125 ml volle room
- 1 eetlepel mosterd
- 1/2 tlp Keltisch Zeezout
- flink wat peper van de molen
- 1/8 tlp nootmuskaat
- 1 lente-ui (+ extra voor de afwerking)
- 70 gram geraspte kaas
Voor de gekarameliseerde ui
- 2 grote uien
- 2 eetlepels appelciderazijn
- 200 ml rund- of kippenfond
- eventueel extra water
- 1/4 tlp Keltisch zeezout
- 1/8 tlp gemalen korianderzaad
- 1/8 tlp witte peper
- 3 eetlepels ghee (of reuzel)
Bereiding
Maak de gekarameliseerde ui
- Pel de uien, snijd in ringen en bak aan in de vetstof
- Voeg kruiden, appelazijn, water en bouillon toe en zet een deksel op de pan
- Laat op een zacht vuur karameliseren
Voor de koolgratin
- Stoom de bloemkoolroosjes beetgaar
- Haal uit de pot, giet het water weg en zet terug op het vuur
- Voeg de vetstof toe en bak er kort de fijn gesneden Chinese kool en lente-ui in aan
- Voeg er de bloemkool, room, mosterd en kruiden aan toe en verhit tot de room begint te pruttelen
- Draai het vuur uit en pureer de groenten grof met een vork of pureestamper
- Doe in een ovenschaal, strooi er de kaas over en gratineer +/- 8 à 10 minuten in een voorwarmde oven op 200°C
Bak het vlees
- Leg de worsten met de vetstof in de pan, kruid ze en giet er het water bij
- Wanneer het water verdampt is en de worsten beginnen te bakken, draai je ze om
- Giet er de bouillon bij en zet een deksel op de pan
- Laat verder garen tot ze beginnen te bakken en haal dan het deksel van de pan
- Bak ze verder tot je een krokant korstje krijgt en de bouillon is ingekookt, zo krijg je een lekkere jus
Afwerken en opdienen
- Haal de koolgratin uit de oven en verdeel over de borden
- Snijd de worsten in lengte open tot ze net niet doorgesneden zijn
- Doe er de gekarameliseerde ui tussen en lepel er wat braadjus over
- Werk af met fijngesneden lente-ui, bieslook of peterselieLekker met een lepeltje mosterd