Was het vroeger bij jou ook ‘zondag frietdag’?
Wat als ik je nu eens zeg dat je ook een ‘zondag Keto Friet dag’ kan hebben?
En wie ‘friet’ zegt, zegt stoofvlees!
Echter de traditionele ‘friet met stoofvlees en mayonaise’ is niet aan de orde bij een gezonde levensstijl en past niet binnen Keto.
Mis jij soms je friet met stoofvlees? Dan moet je dit recept zeker proberen!
De meeste mensen maken hun stoofvlees ook met bier, sommige doen er zelfs een boterham met mosterd of peperkoek bij en als klap op de vuurpijl vaak ook nog enkele suikerklontjes.
Dit recept is het bewijs dat je ook super lekker stoofvlees kan maken zonder al die ongewenste koolhydraten en suiker.
Heerlijk boterzachte varkenswangen in een lekkere vleessaus, met frietjes van wortelpeterselie en een huisgemaakte mayo of aïoli!
Ik maakte deze varkenswangen al eerder in een gewone stoofpot, maar deze keer maakte ik ze in de Instant Pot en ik moet zeggen, de reacties aan tafel waren heel positief.
“Ik heb ze nog nooit zo lekker gegeten”, zei manlief.
Ik weet dat niet iedereen een Instant Pot heeft, maar in een gewone snelkookpan lukt dit ook hoor. En aangezien ik ze vroeger ook al gewoon in een stoofpot heb klaargemaakt, zet ik voor diegenen die geen snelkookpan hebben ook dat receptje er even bij.
Het duurt eigenlijk gewoon wat langer en je hebt meer bouillon nodig omdat het vocht meer verdampt, wat je niet hebt in de Instant Pot, maar verder is er geen verschil.
Zeker proberen!
Keto Varkenswangen met Frietjes van Wortelpeterselie - Instant Pot
materiaal
- Instant pot
- braadpan
- oven
Ingrediënten
Voor de frietjes van peterseliewortel
- 800 gram peterseliewortel (ook wortelpeterselie)
- 4 el ossewit (of ghee)
- 2 el olijfolie
- 50 ml runderbouillon
- 2 tlp Keltisch Zeezout
- 1 tlp tijm
- 1 tlp rozemarijn
- witte peper van de molen
Voor de varkenswangen
- 1 kilogram varkenswangen
- 1 el smout (of ghee)
- 1 el ghee (of smout)
- 1 kleine ui
- 2 laurierblaadjes
- 1 kruidentuiltje (selder, tijm, laurier, salie, rozemarijn, peterselie)
- 1 el salie (gedroogde of verse blaadjes gehakt)
- 1 tlp Keltisch zeezout
- witte peper van de molen
- scheut cognac of calvados
- 1 el appelciderazijn
- 100 ml witte wijn
- 200 ml runderbouillon
- 1 1/2 el mosterd
- 100 ml volle room
Bereiding
Maak de varkenswangen
- Zet de Instant Pot op sauté en voeg de vetstof toe
- Wanneer 'hot' verschijnt op het display voeg je de ui en de varkenswangen toe en laat ze een 5-tal minuten kleuren
- Blus met de appelciderazijn, de cognac en de witte wijn
- Leg het kruidentuiltje tussen het vlees en strooi er de andere kruiden over
- Giet er de helft van de bouillon bij
- Draai het deksel dicht en zet op 'meat-stew' voor 20 minuten
- Laat na de bereiden de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen
Voor de frietjes van peterseliewortel
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Schil en snijd de peterseliewortel in frietjes vorm
- Doe het ossewit tussen de peterseliewortel, strooi er de kruiden over en giet er de olijfolie over
- Giet er de bouillon bij en haal alles door mekaar
- Schuif in de oven en bak gedurende +/- 30 minuten
De varkenswangen afwerken
- Haal het deksel van de Instant Pot (of je snelkookpan) en giet het vocht in een braadpan
- Laat het vlees in de Instant Pot maar schakel hem uit en zet er het deksel op zodat het vlees warm blijft
- Zet de braadpan op hoog vuur en roer de mosterd, room en resterende bouillon bij de saus
- Laat inkoken tot gewenste dikte en voeg er dan de varkenswangen bij
- Laat nog een 5-tal minuten verder pruttelen en keer de varkenswangen eens om zodat ze langs alle kanten bedekt zijn met deze heerlijke saus
- Schep de varkenswangen op een bord en serveer met de frietjes van peterseliewortel en homemade mayo of aïoli. Smakelijk!
Notities
Misschien een ideetje voor onder de Kerstboom? Zo’n handige Instant Pot.
Je kan hem hier kopen in verschillende formaten (met verschillende inhoudcapaciteit) zodat hij past voor gebruik in jouw gezin.
Dit is de 8L die ik zelf heb! Hij heeft heel veel functies. Zo heb je de functie voor stoofpotjes, gevogelte, soep, stomen, slow cooking, yoghurt, enz… Bovendien zit er een timer op waardoor je hem kan programmeren en hij heeft een automatische functie om je eten warm te houden.
Dit is de 6L met ook tal van functies, alleen dus een iets kleinere inhoud. Perfect voor gezinnen tot 4 personen.
En dit is de mini versie met een inhoud van 3L. Geschikt voor 1 tot 2 personen.
En hier is het recept om deze heerlijke varkenswangen te maken in een klassieke stoofpan.
Keto Varkenswangen met Frietjes van Wortelpeterselie - stoofpot
materiaal
- stoofpot
- oven
Ingrediënten
Voor de frietjes van peterseliewortel
- 800 gram peterseliewortel (ook wortelpeterselie)
- 4 el ossewit (of ghee)
- 2 el olijfolie
- 50 ml runderbouillon
- 2 tlp Keltisch Zeezout
- 1 tlp tijm
- 1 tlp rozemarijn
- witte peper van de molen
Voor de varkenswangen
- 1 kilogram varkenswangen
- 1 el smout (of ghee)
- 1 el ghee (of smout)
- 1 kleine ui
- 2 laurierblaadjes
- 1 kruidentuiltje (selder, tijm, laurier, salie, rozemarijn, peterselie)
- 1 el salie (gedroogde of verse blaadjes gehakt)
- 1 tlp Keltisch zeezout
- witte peper van de molen
- scheut cognac of calvados
- 1 el appelciderazijn
- 200 ml witte wijn
- 400 ml runderbouillon
- 1 1/2 el mosterd
- 100 ml volle room
Bereiding
Maak de varkenswangen
- Verhit de vetstof in een ruime stoofpot en bak er de varkenswangen in aan
- Voeg de ui toe en laat even kleuren
- Blus met de appelciderazijn, de cognac en de witte wijn
- Leg het kruidentuiltje tussen het vlees en strooi er de andere kruiden over
- Giet er de bouillon bij en laat even aan de kook komen
- Zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuurtje +/- 2 uur garen
Voor de frietjes van peterseliewortel
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Schil en snijd de peterseliewortel in frietjes vorm
- Doe het ossewit tussen de peterseliewortel, strooi er de kruiden over en giet er de olijfolie over
- Giet er de bouillon bij en haal alles door mekaar
- Schuif in de oven en bak gedurende +/- 30 minuten
De varkenswangen afwerken
- Haal het vlees uit de pot en dek het af zodat het warm blijft
- Zet het vuur hoger en roer de mosterd, room en resterende bouillon door de saus
- Laat inkoken tot gewenste dikte en voeg er dan de varkenswangen bij
- Laat nog een 5-tal minuten verder pruttelen
- Schep de varkenswangen op een bord en serveer met de frietjes van peterseliewortel en homemade mayo of aïoli. Smakelijk!
Notities
Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.