Keto varkenshaasje met marmelade van ui spek en champignons en gebakken witloof en wortelpeterselie met een lekkere graanmosterd mayonaise.
Dit suikervrij recept voor Keto marmelade past perfect bij varkenvlees, maar is ook heerlijk bij kip of ander gevogelte.
Of in het wildseizoen bij everzwijn.
Uiensaus of ui confituur wordt vaak bereid met suiker, maar dat is absoluut niet nodig.
De van nature aanwezige suiker in ui, maakt dat deze vanzelf karameliseert en dus zonder toegevoegde suiker zorgt voor een ‘zoete’ smaak.
De truc is gewoon om hem eerst goed aan te stoven en dan langzaam te laten garen in bouillon. Wanneer de bouillon opgenomen is, krijg je een echte ‘confituur’.
Aangezien ui bevat van nature redelijk wat suiker en dus ook koolhydraten bevat, combineer ik hem meestal met spek en (optioneel) ook met champignons.
Dit zorgt meteen voor een hele andere verhouding van koolhydraten en vetten in deze marmelade.
De toevoeging van de appelciderazijn zorgt niet alleen voor een heerlijk zoet-zure smaak, het zorgt er ook voor dat je de marmelade makkelijk een paar dagen in de koelkast kan bewaren.
De graanmosterd mayonaise past dan weer perfect bij het ovengebakken witloof en de peterseliewortel frietjes.
Het is eigenlijk gewoon een gepimpte mayonaise. Het basisrecept voor de Keto Mayonaise vind je hier.
Een perfect alternatief voor Keto mayonaise is deze van Hunter and Gather. Een heel smakelijke mayonaise met echte eidooier en avocado olie.
Ik heb hem geproefd (samen met hun andere sauzen) en ik moet zeggen, heerlijk!
Ook de Chipotle – Chili mayonaise is een aanrader, net zoals de aïoli.
Wil je meer informatie over waar je echt Keto Approved kan shoppen? Check dan zeker de Coach Sofie’s Keto Keuken voorraadlijst met links naar alle producten en online winkels.
Laat dit alvast smaken zou ik zeggen!
Keto Varkenshaasje met ui spek champignon marmelade
Ingrediënten
Voor het vlees
- 2 varkenshaasjes (+/- 1kg)
- 3 eetlepel reuzel (of ghee)
- 1 eetlepel roomboter
- 1/2 tlp Keltisch Zeezout
- witte peper van de molen
- 1/4 tlp uipoeder (optioneel)
- 150 ml rund- of kippenfond
Voor de ui en spekjes saus met champignons
- 2 uien (gepeld en in stukjes)
- 200 gram spekblokjes (gerookt)
- 100 gram champignons (in kleine blokjes)
- 2 el appelciderazijn
- 200 ml rund- of kippenfond
- 50 ml witte wijn (of extra 50ml bouillon)
- 1/4 tlp Keltisch zeezout
- 1/8 tlp gemalen korianderzaad
- flink wat peper van de molen
Voor de groenten
- 8 stronkjes witloof (in twee gesneden)
- 2 peterseliewortels (geschild en in frietjes gesneden)
- 2 eetlepel reuzel (of ossewit of ghee)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 tlp Keltisch zeezout
- 1 tlp tijm
- witte peper van de molen
- 50 ml rund- of kippenfond (eventueel extra)
- 50 ml volle room (eventueel extra)
Voor de graanmosterd mayonaise
- 8 eetlepels huisgemaakte mayonaise (of gekochte suikervrije (Hunther en Gather))
- 3 eetlepels graanmosterd
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 2 eetlepels jus van het vlees
Voor de afwerking
- verse bladpeterselie
Bereiding
Voor de groenten
- Verwarm de oven op 180°C
- Was het witloof, verwijderd het kontje en snijd in twee
- Schil de wortelpeterselie en snij in frietjes
- Vet een ovenschaal in met de reuzel, leg er de groenten in, overgiet met de olijfolie en kruid
- Giet er de bouillon en de room over en leg een bakpapier op de groenten
- Dek de ovenschotel af met aluminium folie en schuif in de oven
- Bak +/- 25 min op 180
Bak ondertussen het vlees aan
- Verhit de vetstof in een pan en bak het vlees rondom aan
- Blus de bouillon
- Haal uit de pan, leg in een ovenschaal en overgiet met de jus
- Dek af met alufolie en schuif voor +/- 10 à 15 minuten in de oven bij de groentjes Je kan ook een deksel op de pan zetten en op een laag vuur verder laten garen
Maak de saus
- Pel en snijd de ui in 8 partjes en vervolgens in ringen (je wil geen grote slierten, maar ook geen te kleine stukjes)
- Borstel de champignons en snijd in kleine stukjes
- Verhit de vetstof in de pan, voeg de ui en kruiden toe en bak tot de ui een beetje glazig wordt
- Voeg de champignons en de spekblokjes toe en bak ze even mee aan
- Blus met de azijn en de wijn en voeg vervolgens de helft van de bouillon toe
- Zet het deksel op de pan en verlaag het vuur
- Laat verder garen en houd de saus goed in het oog. Wanneer het vocht bijna volledig is ingekookt voeg je de rest van de bouillon toe
- Laat inkoken tot je een stroperige saus krijgt
Ondertussen verder met vlees en de groenten
- Haal het vlees uit de oven en laat afgedekt rusten
- Haal de folie en bakpapier van de groeten en zet de oven wat hoger (op +/- 200°C) zodat het vocht kan inkoken en de groenten wat kleuren (+/- 10 minuten)
Afwerken en opdienen
- Meng de ingrediënten voor de graanmosterd mayonaise in een kommetje
- Trek met de graanmosterd mayo een mooie streep op het bord en schik er 2 halve stronkjes witloof en een paar wortelpeterselie frietjes op
- Snijd het vlees en schik bij de groentjes
- Lepel er wat van de ui, spek en champignonsaus over
- Werk af wat verse peterselie of andere kruiden naar keuze en dien opServeer er de resterende graanmosterd mayo in een apart potje bijSmakelijk!