Suikervrije Vanille Roompudding
update met nieuwe foto naar aanleiding van het Keto Desserten Trio recept
Iedereen kent wel de vanillepudding die je maakt met het puddingpoeder uit de zakjes.
Het poeder in de zakjes is eigenlijk gewoon maïszetmeel met wat kleurstoffen en smaakstoffen en zorgt voor de binding van je pudding.
Je maakt zo’n 6 kleine porties met 250ml melk, 75g suiker en een zakje poeder (50g). Een portie is dan +/- 60 ml en bevat 21,3 KH / 1,2g Eiwit / 0,3g Vet.
Een ongezonde suikerbom noem ik dat, maar ik moet toegeven dat een vanillepudding wel kan smaken.
Zoonlief is altijd fan geweest van vanillepudding en de kleinkinderen lusten natuurlijk ook graag een puddinkje.
Maar heb je de ingrediënten van een vanillepudding in de supermarkt al eens bekeken?
In Vitalinea vanille pudding bijvoorbeeld zitten volgende ingrediënten:
Afgeroomde melk, geconcentreerde afgeroomde melk of poeder, suiker (4,2%), room (melk), verdikkingsmiddelen (gemodificeerd maïszetmeel, carrageen), weipermeaatpoeder (melk), maïszetmeel, zoetstoffen (acesulfaam K, sucralose), aroma (melk), kleurstof (beta-caroteen)
Danette (van Danone) is al iets beter, maar bevat nog steeds veel suiker en zetmeel:
Volle melk en geconcentreerde afgeroomde melk (86,4%), suiker, verdikkingsmiddelen (E 1442, E 407), weipermeaatpoeder (melk), zetmeel, aroma (melk), kleurstof: (E 160a)
Je maakt hem dus beter zelf, met echte ingrediënten en zoveel meer smaak!
Dit recept is echt een topper, zowel bij de kleine als de grote kinderen 😉
Het kost misschien wat meer moeite dan gewoon een zakje poeder oplossen in wat melk, maar het resultaat is oh zo lekker en veel voedzamer en gezonder dan wat je in de winkel koopt.
Probeer het eens uit en lukt het de eerste keer niet zo goed, oefening baart kunst en binnen de kortste keren komt iedereen naar jouw keuken gesneld op je heerlijke huisgemaakte Keto Vanillepudding te proeven!
Eén portie van deze pudding is trouwens 125ml.
Dus niet alleen dubbel smaak, maar ook een dubbele portie in vergelijking met wat je in de supermarkt koopt en uiteraard vééééél lager in koolhydraten en suikervrij!
Vanillepudding wordt ook vaak gebruikt in andere desserts en baksels als patisseriecrème. Hiervoor gebruik ik hetzelfde recept, maar met enkele kleine aanpassingen. Klik hier voor de Keto patisseriecrème.
Liever chocolade? Probeer dan zeker de Keto Chocoladepudding.
Voor dit recept gebruikte ik Erythritol en Stevia:1 van Sukrin.


Stevia:1 is eigenlijk gewoon Erythritol waar een beetje Stevia aan is toegevoegd.
TIP !
Als je voor een recept vanillestokjes gebruikt en de zaadjes er hebt uitgeschraapt, gooi dan je stokje niet weg! Stop het in je zak erythritol of Sukrin :1 en bewaar afgesloten. Net zoals je dat vroeger met gewone suiker zou gedaan hebben, kan je op deze manier ook met erythritol zelf vanillesuiker maken.
Ik doe dit vaak met de Sukrin :1. Het geeft net dat beetje extra smaak en aroma aan je dessert. Heerlijk.
Wil je graag weten welke producten ik zelf gebruik en waar je ze kan kopen, bekijk dan Coach Sofie’s Keto Voorraadlijst.
Keto Vanillepudding
Ingrediënten
- 800 ml volle room
- 6 eidooiers
- 4 eetlepel roomboter
- 1/4 cup erythritol (50g)
- 1/8 cup Sukrin :1(vanille) (25g)
- 10 druppels Sweetleaf Stevia drops (Vanilla Cream)
- 1 tlp vanille extract
- 1 vanillestokje
- 1/8 tlp xanthaangom
- 1 tlp gelatine (Great Lakes gelatine poeder)
- snuifje zout
Bereiding
- Smelt de roomboter in een ruime pot op het vuur en voeg de room toe
- Snijd het vanillestokje in de langse richting door en schraap er de vanille uit en voeg bij de room, voeg ook het stokje zelf bij en breng zachtjes aan de kook
- Doe de eidooier met de erythritol en de Sukrin :1 in een ruime kom en klop tot een ruban (luchtige eimassa ) Je kan dit met de hand doen of met een mixer
- Zet het vuur onder de room wat harder en laat kort opkoken
- Voeg de Sweatleaf Stevia drops en het vanille extract toe en roer even door met een garde
- Haal van het vuur en giet onder voortdurend kloppen een beetje van de ingekookte room bij de opgeklopte eidooier (handig als iemand je hierbij kan helpen en nog handiger met een keukenrobot die je op een lage stand laat mixen)
- Giet nu het eidooiermengsel (ruban) volledig bij de room, klop er de xanthaangom en het gelatinepoeder onder en zet op een laag vuur
- Laat onder voortdurend roeren opwarmen tot het geheel bindt. Gebruik hiervoor een houten lepel en maak heen en weer bewegingen.
- Wanneer je een streep kan trekken op de achterkant van je lepel en het geheel niet meer in mekaar loopt, is je pudding klaar
- Giet in een glazen kom en laat even afkoelen
- Dek de pudding af met folie (op de pudding zelf) om te voorkomen dat er een 'velletje' op komt en plaats minimum 6 uur in de koelkast (best een ganse nacht)
- Serveer met garnering naar keuze (enkele bessen, een toefje slagroom, wat gehakte nootjes)