Keto Vanille Roomijs

Koolhydraatarm en suikervrij ECHT VANILLE ROOMIJS!

Ik heb nog wel wat recepten voor andere smaken roomijs, maar dit is voor het enige echte roomijs.

Veel koolhydraatarm ijs wordt gemaakt met notenmelk en met bepaalde smaken of ingrediënten pas dit zeker,

maar vanille ijs moet voor mij gewoon echt roomijs zijn.

Heerlijk vol van smaak en lekker romig dus komt er in dit recept geen melk aan te pas.

Aangezien je hier met room werkt, moet het niet zo lang koken als melk en heb je snel een dikker ijsmengsel.

Een ijsmachine is wel aan te raden.

Ik gebruik hiervoor mijn Kenwood met aparte onderdelen om ijs te maken. (zie de webshop)

Persoonlijk vind ik het ijs het lekkerst vers gemaakt, maar dat lukt niet zomaar altijd wanneer je er zin in hebt, want het neemt wel wat tijd in beslag.

Bewaar daarom altijd een voorraadje in de diepvries

Graag geef ik je nog een paar extra tips :

# Zoetstoffen / suikeralcoholen hebben de neiging om te kristalliseren, wat zorgt dat je ijs harder bevriest en minder snel ontdooit.

Het toevoegen van een lepel vodka kan helpen omdat alcohol het vriespunt opdrijft. Liever geen alcohol erin, een lepeltje plantaardige glycerine kan ook helpen.

Desalniettemin, haal het zeker een kwartier op voorhand uit de diepvries! Als je de schepper dan ook nog eens even in heet water zetten, gaat hij makkelijker door het ijs.

# Gebruik volle, liefst biologische, room

# Gebruik echte vanille en laat het stokje in het ijsmengsel zitten tot net voor je het in de ijsmachine doet

Zie je die spikkels? Dat is echte vanille uit de stokjes geschraapt. Het is niet te vergelijken met gelijk welk vanille extract je zomaar in de winkel koopt.

# Laat je ijsmengsel volledig afkoelen in de koelkast, zeker een paar uur en liefst een ganse nacht

# Dek je ijsmengsel af met folie om te voorkomen dat er een velletje op komt

Je doet de folie dus niet over de rand van de kom, maar je legt het effectief op het ijsmengsel.

Serveer het zo of met een lekkere zelfgemaakte suikervrije chocolade saus.

Ook heerlijk wat rood fruit en eventueel een beetje Steviala Sweet Pink aardbeienstroop.

 

Dit recept is goed voor +/- 1 L roomijs, dus 20 grote bollen van 50ml of zo’n 30 kleintjes




Keto Vanille Roomijs

Koolhydraatarm, suikervrij ECHT ROOMIJS
Print recept Pin recept
Dessert, Snack
porties 20 bollen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
rusttijd 12 uur
Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

  • 600 ml volle room
  • 1 vanille stokje
  • 6 eierdooiers
  • 75 gram Sukrin :1 of Steviala
  • 1 tsp vloeibare Stevia vanille crème (Sweet Leaf)
  • 1/2 tsp Stevia glycerite (Now Foods)
  • of Steviala duppels vanille aroma

Bereiding

De ijs basis maken
  • Klop de eierdooiers met de zoetstof tot een ruban (een ruban is een bleke, luchtige massa)
  • Doe de room in een pannetje en zet op het vuur
  • Snijd het vanille stokje in de lengte door en schraap uit
  • Voeg bij de 500ml room en breng aan de kook (vanille stok inclusief)
  • Laat de room even opkoken en haal van het vuur
  • Laat een minuutje afkoelen en giet dan een deel bij de ruban onder voortdurend roeren (je wil geen eierkoek krijgen)
  • Giet het mengsel vervolgens bij de room, meng en plaats op een zo laag mogelijk vuur
  • Vaneer (heen en weer bewegen met een spatel, niet rondroeren) tot het roomijsmengsel een temperatuur van 85°C heeft bereikt
  • Giet de resterende 100ml room bij, doorroer en haal van het vuur
  • Giet in een propere kom en leg er folie op om te voorkomen dat er velletje opkomt (laat de vanillestok in het mengsel dit zal nog extra aroma geven)
  • Plaats in de koelkast en laat enkele uren (liefst een hele nacht) afkoelen
Het ijs draaien
  • Zet de ijsmachine klaar en haal het roomijsmengsel uit de koelkast
  • Verwijder de vanillestok, giet het mengsel in de machine en laat +/- 20 minuten draaien
  • Je kan het ijs direct eten terwijl het lekker zacht is, of doe in een luchtdichte doos in de vriezer

Notities

Ijs gemaakt met erythritol of andere suikeralcohol wordt in de vriezer echt heel hard. Het toevoegen van de glycerine of een lepel vodka voorkomt dat het te hard bevriest. 
Haal het ijs zeker 15 minuten op voorhand uit de vriezer zodat je makkelijker bolletjes kan scheppen. Als je de schepper dan ook nog eens even in heet water zetten, gaat hij makkelijker door het ijs.
Dit recept is goed voor +/- 1 L roomijs, dus 20 grote bollen van 50ml of zo'n 30 kleintjes
Totale KH per grote bol 5 g, suikeralcohol 4 g
Nutrition Facts
Keto Vanille Roomijs
Amount Per Serving
Calories 121 Calories from Fat 108
% Daily Value*
Fat 12g18%
Saturated Fat 7g44%
Cholesterol 99mg33%
Sodium 13mg1%
Potassium 28mg1%
Total Carbs 5g2%
Protein 1g2%
Vitamin A 520IU10%
Vitamin C 0.2mg0%
Calcium 26mg3%
Iron 0.1mg1%
Net Carbs 5g
Total Carbs - sugaralcohol 5g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Recente recepten

Scroll naar boven