Koolhydraatarm en suikervrij ECHT VANILLE ROOMIJS!
Ik heb nog wel wat recepten voor andere smaken roomijs, maar dit is voor het enige echte roomijs.
Veel koolhydraatarm ijs wordt gemaakt met notenmelk en met bepaalde smaken of ingrediënten pas dit zeker,
maar vanille ijs moet voor mij gewoon echt roomijs zijn.
Heerlijk vol van smaak en lekker romig dus komt er in dit recept geen melk aan te pas.
Aangezien je hier met room werkt, moet het niet zo lang koken als melk en heb je snel een dikker ijsmengsel.
Een ijsmachine is wel aan te raden.
Ik gebruik hiervoor mijn Kenwood met aparte onderdelen om ijs te maken. (zie de webshop)
Persoonlijk vind ik het ijs het lekkerst vers gemaakt, maar dat lukt niet zomaar altijd wanneer je er zin in hebt, want het neemt wel wat tijd in beslag.
Bewaar daarom altijd een voorraadje in de diepvries
Graag geef ik je nog een paar extra tips :
# Zoetstoffen / suikeralcoholen hebben de neiging om te kristalliseren, wat zorgt dat je ijs harder bevriest en minder snel ontdooit.
Het toevoegen van een lepel vodka kan helpen omdat alcohol het vriespunt opdrijft. Liever geen alcohol erin, een lepeltje plantaardige glycerine kan ook helpen.
Desalniettemin, haal het zeker een kwartier op voorhand uit de diepvries! Als je de schepper dan ook nog eens even in heet water zetten, gaat hij makkelijker door het ijs.
# Gebruik volle, liefst biologische, room
# Gebruik echte vanille en laat het stokje in het ijsmengsel zitten tot net voor je het in de ijsmachine doet
Zie je die spikkels? Dat is echte vanille uit de stokjes geschraapt. Het is niet te vergelijken met gelijk welk vanille extract je zomaar in de winkel koopt.
# Laat je ijsmengsel volledig afkoelen in de koelkast, zeker een paar uur en liefst een ganse nacht
# Dek je ijsmengsel af met folie om te voorkomen dat er een velletje op komt
Je doet de folie dus niet over de rand van de kom, maar je legt het effectief op het ijsmengsel.
Serveer het zo of met een lekkere zelfgemaakte suikervrije chocolade saus.
Ook heerlijk wat rood fruit en eventueel een beetje Steviala Sweet Pink aardbeienstroop.
Dit recept is goed voor +/- 1 L roomijs, dus 20 grote bollen van 50ml of zo’n 30 kleintjes
Keto Vanille Roomijs
Ingrediënten
- 600 ml volle room
- 1 vanille stokje
- 6 eierdooiers
- 75 gram Sukrin :1 of Steviala
- 1 tsp vloeibare Stevia vanille crème (Sweet Leaf)
- 1/2 tsp Stevia glycerite (Now Foods)
- of Steviala duppels vanille aroma
Bereiding
De ijs basis maken
- Klop de eierdooiers met de zoetstof tot een ruban (een ruban is een bleke, luchtige massa)
- Doe de room in een pannetje en zet op het vuur
- Snijd het vanille stokje in de lengte door en schraap uit
- Voeg bij de 500ml room en breng aan de kook (vanille stok inclusief)
- Laat de room even opkoken en haal van het vuur
- Laat een minuutje afkoelen en giet dan een deel bij de ruban onder voortdurend roeren (je wil geen eierkoek krijgen)
- Giet het mengsel vervolgens bij de room, meng en plaats op een zo laag mogelijk vuur
- Vaneer (heen en weer bewegen met een spatel, niet rondroeren) tot het roomijsmengsel een temperatuur van 85°C heeft bereikt
- Giet de resterende 100ml room bij, doorroer en haal van het vuur
- Giet in een propere kom en leg er folie op om te voorkomen dat er velletje opkomt (laat de vanillestok in het mengsel dit zal nog extra aroma geven)
- Plaats in de koelkast en laat enkele uren (liefst een hele nacht) afkoelen
Het ijs draaien
- Zet de ijsmachine klaar en haal het roomijsmengsel uit de koelkast
- Verwijder de vanillestok, giet het mengsel in de machine en laat +/- 20 minuten draaien
- Je kan het ijs direct eten terwijl het lekker zacht is, of doe in een luchtdichte doos in de vriezer