Keto Thaise viscurry met bloemkoolrijst
Zuivelvrije Thaise Viscurry met Sint-jacobsvruchten, scampi en koolhydraatarme bloemkoolrijst.
Dit heerlijk keto receptje is perfect voor wie houdt van de Thaise keuken.
Lekker spicy, met toetsen van citroen en gember.
Eet je graag Thaise gerechten, maar zit een bezoekje aan het Thais restaurant in je buurt er niet meer sinds je Keto doet?
Treur niet langer, want ik maakte er voor jou een keto versie van.
De Thaise keuken keto style!
Ik hou zelf ook van de Thaise keuken. Vooral ook van het pikante ervan. 😉
Echter wordt er in Thaise gerechten vaak en veel bindmiddelen gebruikt voor het dikken van de sauzen.
Ook voegen ze vaak één of andere vorm van suiker of ander zoet toe om het pikante te balanceren.
In dit recept, geen bindmiddel, geen suiker, ook geen zoetstof en … dit keer ook geen zuivel.
Ik gebruikte kokosolie, maar je kan ook ghee gebruiken. Die is ook zuivelvrij.
In plaats van gewone room, zo hoort het ook bij een Thaise (kokos) curry, gebruikte ik kokosroom.
Kokosmelk en kokosroom
Let wel, kokosmelk en kokosroom zijn niet hetzelfde, maar de namen worden wel door mekaar gebruikt.
Bij kokosmelk/room die je in blik vindt, is een deel kokoswater of gewoon water bijgevoegd. Vaak zit er dan ook nog een bindmiddel in om het waterachtige te compenseren en het wat ‘romiger’ te maken.
Je hebt het vast al eens opgemerkt als je zo’n blik open doet.
Het bovenste deel is vaste kokosroom en daaronder zit bijna de helft water.
Een gewone kokosmelk is nog iets anders. Dat is het vocht dat overblijft wanneer kokosrasp na het weken gemixt en gezeefd wordt.
Een beetje zoals bij een notenmelk dus, want het bevat geen kokosrasp of vruchtvlees meer.
Kokosroom bevat wel het vruchtvlees.
Afhankelijk van de productiemethode en dus van het merk, zit er veel meer vocht of veel minder vocht in.
Ik gebruik altijd de kokosmelk (eigenlijk is dit de room) van Dr. Goerg.
Deze bevat dus enkel de dikke kokosroom en geen extra water of andere toevoegingen.
Check de voorraadlijst om te zien waar je die kan bestellen.
Er zijn uiteraard ook veel andere merken in de winkel verkrijgbaar. Die kan je zeker ook gebruiken, maar schep er dan de vastere room af en giet het vocht (water) weg. Althans voor dit recept.
Makkelijkst is dit als je het blik even in de koelkast plaatst zodat de romige massa wat stolt.
Currypasta en andere ingrediënten voor je Thaise viscurry
Ik gebruik in dit gerecht ook een klein beetje van de heerlijke Redboat Fish sauce, maar dat is optioneel. Je kan het weglaten of vervangen door coconut aminos.
De kokosazijn kan je vervangen door appel ciderazijn en de kruiden kan je aanpassen naar eigen smaak.
Curry is er in geuren en kleuren.
In dit recept is het een rode curry, maar ook een groene of gele curry is lekker.
Vaak wordt er in curry recepten gebruik gemaakt van een kant-en-klare currypasta. Echter bevatten deze pasta’s vaak ongewenste en onnodige toevoegingen.
Ik maak hem daarom altijd zelf en pas de kruiden aan naargelang het gerecht.
Uiteraard zit er altijd curry in, anders is het geen currypasta.
Maar ik gebruik ook andere ingrediënten zoals curryblad en currykruid.
De meeste kruiden vind je bij Pit & Pit. Van gele tot groene tot rode currypoeder, Vindaloo curry, etc.
Curry kruid – Curry blad
Gedroogd curry blad vind je bij Pit & Pit en waarschijnlijk ook in andere kruidenspeciaalzaken. Dit zijn de blaadjes van de curry boom (Murraya koenigii).
Curry kruid is wat anders. Dat vind je niet als gedroogd kruid.
Althans ik heb het nog niet gevonden, maar ik heb er dan eerlijk gezegd ook nog niet echt naar gezocht omdat ik het in de tuin staan heb.
Wanneer er gesnoeid wordt, droog ik altijd een paar takken zodat ik ook een voorraadje heb voor de winter.
Deze curry of kerrie plantjes vind je trouwens makkelijk in de meeste tuincentra. De wetenschappelijke naam is Helichrysum italicum.
Het ziet er uit als rozemarijn, maar de blaadjes zijn eerder licht grijzig groen.
Je eet dit kruid niet rauw, maar kookt het mee en je kan de takjes dan net als bij laurier verwijderen voor je serveert.
Echt een aanrader! Ook heerlijk bij kipgerechten en in de kippenbouillon of bij mediterrane stoofgerechten.
Heb je geen curry kruid, geen probleem, voeg wat extra currypoeder en enkele blaadjes salie toe.
Curry kruid ruikt namelijk wel naar curry, maar de smaak gaat meer naar salie.
Een heerlijk receptje dat smaakt naar meer. 🙂

Ik serveerde er een heerlijke gebakken bloemkoolrijst bij.
Je kan hem ook serveren met een stukje keto carré brood besmeerd met kokosolie en een beetje geraspte gember.
Waarmee serveer jij deze heerlijke Keto Thaise Viscurry?
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Thaïse Viscurry met bloemkoolrijst
materiaal
- wok + pan
- rasp of keukenmachine
Ingrediënten
Voor de bloemkoolrijst
- 500 gram bloemkool
- 1/2 rode paprika
- 1/4 ui
- 3 el kokosolie (of ghee)
- 125 ml kippenfond
- 1 el kokosazijn (of ACV)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1/2 tlp groene currypoeder (Pit en Pit (of gewoon currypoeder))
- gemengde peper van de molen
Voor de viscurry
- 720 gram gemengde vaste vis
- zalm/zeewolf/roodbaars/schelvis
- 6 Sint-jacobsvruchten (vers)
- 12 Black Tiger Scampi (ontdarmd)
- 3 el kokosolie (of ghee)
- 1 stengel citroengras
- 2 cm verse gember
- 1 teentje knoflook
- 1/4 ui
- 1 el kokosazijn (of ACV)
- 125 ml kippenfond
- 300 gram champignons (witte)
- 1 blik hele gepelde tomaten (400g)
- 400 ml kokosroom/kokosmelk (zonder toevoegingen (bvb Dr. Goerg))
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- peper van de molen
- 10 gedroogde curryblaadjes
- 1 takje currykruid
Voor de currypasta
- 1 el harissapasta
- 1 el kokosazijn
- 1/2 tlp rode currypoeder
- 1/2 tlp Vindaloo Currypoeder
- 1/2 tlp ancho chilivlokken
- 1 snuifje cayennepeper
- 1 tlp vissaus - Red Boat (optioneel )
afwerking
- chilivlokken en een paar gedroogde curry blaadjes (optioneel)
- extra kokosroom (optioneel)
Bereiding
Voor de currypasta
- Meng alle ingrediënten in een kommetje en zet opzij
Voor de bloemkoolrijst
- Rasp om hak de bloemkool fijn in de keukenmachine
- Was de paprika, verwijder steel en zaadlijsten en snijd in kleine blokjes
- Versnipper de ui
- Verhit de kokosolie (of ghee) in de pan en voeg ui, paprika en bloemkool toe(Je kan er ook andere restjes van groenten in verwerken)
- Kruid met peper en zou, strooi er de curry kruiden over en sprenkel er de azijn bij
- Laat een paar minuutjes bakken en voeg dan de bouillon toe
- Laat +/- 10 minuutjes garen voor een bloemkoolrijst met een beetje bite of +/- 15 minuutjes als je hem wat zachter wil (de bouillon moet wel volledig ingekookt zijn - dus geen vocht meer op de bloemkoolrijst)
Voor de viscurry
- Snijd de vis in stukken van +/- 5 cm
- Spoel de Sint-jabocsvruchten kort onder stromend water
- Pel de scampi
- Leg de stukjes vis met de scampi en de Sint-jabocsvruchten op een bord met keukenpapier en leg er ook enkele velletjes bovenop en druk zachtjes aan (zo haal je er zoveel mogelijk vocht uit en voorkom je dat je straks een soepje krijgt in plaats van een curry - herhaal indien nodig tot je keukenpapier bijna droog blijft)
- Verhit de kokosolie (of ghee) in een ruime (wok)pan
- Borstel de champignons en snijd in 4
- Versnipper de ui en plet de look
- Klop de stengel citroengras plat en hak heel fijn
- Schil de gember en kan eveneens heel fijn
- Voeg de champignons, de versnipperde ui, de geplette look, het fijngehakt citroengras en de gember in de pan en bak kort aan
- Doe er de curry pasta bij en laat die even meebakken
- Blus met de bouillon en laat kort inkoken
- Giet er de kokosroom bij en laat alles aan de kook komen
- Wanneer de saus enigzins is ingedikt (+/- 10 min), draai je het vuur zachter en leg de stukjes vis in de saus
- Voeg na 5 minuutjes ook de Sint-jabocsvruchten en de scampi toe en laat nog +/- 5 minuten verder borrelen
afwerken en serveren
- Schep de viscurry in diepe borden en werk eventueel af met wat chilivlokken en verkruimelde gedroogde curry blaadjes
- Serveer er de bloemkoolrijst in aparte kommetjes bijSmakelijk!