Koolhydraatarme Terrine van Foie Gras – Paté van ganzenlever als aperitief voor de feestdagen of als lunch op je Keto Toast.
Een lekkere voedzame maaltijd, begint met lekkere voedzame producten.
Kies dus voor kwaliteit boven kwantiteit!
Misschien zullen sommigen onder jullie geen Foie Gras eten omdat ze het niet lusten of misschien omdat ze er een akelig beeld bij hebben van hoe de dieren vroeger geforceerd gevoederd werden.
Ik ga zeker geen oordeel vellen hierover en iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar ik wil wel enkele zaken duidelijk maken voor ik verder ga over het recept.
Foie Gras is een delicatesse en dat moet zo blijven.
Als je het koopt van mensen die op respectvolle manier met hun dieren omgaan en deze dieren ook met de grootste zorg behandelen, dan heb ik er geen probleem mee om af en toe Foie Gras te eten.
Daarom haal ik de verse ganzenlever in het boerderijwinkeltje van Jan Deprez en zijn echtgenote in Handzame.
In 1990 zijn ze hun ganzen- en eendenboerderij gestart. Enkele jaren later zijn ze ook everzwijnen beginnen houden.
De dieren worden traditioneel opgekweekt, hoofdzakelijk met eigen voeders en hebben vrije uitloop.
Je kan bij hen niet alleen terecht voor ganzenlever of eendenlever, maar ook voor verse eendenborst, geconfijte eendenbout, everzwijnvlees, etc.
Omdat ze ook werken met respect voor het dier, verwerken ze ook zoveel mogelijk het hele dier. Je vindt er buiten de delicatessen zoals hun eigen Bloc de Foie Gras of Rillette van eend, ook droge worst van eend en gans, gedroogde eendenborst, gerookte eendenborst, geconfijte eendenmaagjes, en nog enkele andere specialiteiten.
Bijna alle producten zijn glutenvrij en de meeste ook suikervrij, maar vraag het vooral even na, ze geven graag meer uitleg.
Je kan ook een bedrijfsbezoek boeken en dan krijg je een rondleiding op de boerderij.
Toen ik er destijds voor de eerste keer langs ging, was dat niet aangekondigd, maar Jan zag mijn interesse en gaf me direct een kleine rondleiding op de boerderij en in hun atelier, waar zijn echtgenote om ambachtelijke wijze haar producten creëert.
Meer info over Handsaeme Foie Gras vind je op hun website
Dus punt 1 :
Koop verse ganzenlever van een leverancier die je vertrouwt en die respectvol met zijn dieren omgaat.
Punt 2 :
Als je met verse, rauwe producten werkt, let extra op de temperatuur.
Punt 3 :
Weet je koopt als je gewone Foie Gras, eendenlever, gerookte eendenlever of zelfs gewone paté koopt, want vaak zitten er bindmiddelen, suiker of andere ongewenste ingrediënten in. Zeker in de supermarkt, maar vaak ook net in die producten met ‘grote’ naam.
Controleer dus altijd het voedingslabel en de ingrediëntenlijst. Hoe je zo’n label interpreteert, lees je hier.
En dan nu naar het recept 🙂
Stap 1 : maak de lever schoon
Haal de lever uit de koelkast en uit de verpakking.
Snijd in grote stukken en verwijder de aders met mes.


Stap 2 : voeg de ingrediënten toe en meng
Sommige recepten zeggen om de lever te wassen in melk, om de ietwat uitgesproken smaak te verzachten, maar als je een echt verse lever hebt, dan is dit absoluut niet nodig en eigenlijk ‘not done’.
Hoe hard je mengt hangt af van je voorkeur, maar overdrijf niet. Alles smelt mooi in mekaar tijden het garen, dus er mogen zeker nog stukjes inzitten.
Vul je terrine of andere vuurvaste potjes met de bereiding, dek af en plaats een nachtje in de koelkast. (korter mag ook, maar langer is meer smaak)


Stap 3 : Foie Gras au-bain-marie garen
Haal de potjes uit de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 100°C.
Plaats voor de bain-marie een grote ovenschaal op een rooster in de oven en vul deze voorzichtig met heet water. Je potje met ganzenlever moet voor 3/4 onder komen te staan voor een mooie garing.




Stap 4 : haal uit de oven, laat afkoelen en plaats in de koelkast
Haal de potjes voorzichtig uit de oven. Het vet uit de ganzenlever zal naar boven gekomen zijn en vormt straks een beschermlaagje die zorgt voor de bewaring van je Foie Gras.
Laat eerst op volledig afkoelen en plaatst dan het dekseltje op het potje en zet in de koelkast.


Na enkele dagen in de Terrine van Foie Gras mooi om smaak gekomen en kan je genieten van deze heerlijke huisgemaakte delicatesse.


Haal de potjes voor gebruik minimum 30 min op voorhand uit de koelkast zodat de Foie Gras mi-cuit op kamertemperatuur komt. Snijd aan, proef en geniet.
Heerlijk op een stukje Keto toast met wat Spek & Uienconfijt, of mijn favoriete combinatie, het zoete van de Terrine van Foie Gras met het zure van de Keto Veenbessen compote / confituur.
Met deze terrine van ganzenlever maak je de lekkerste apertiefhapjes voor met de feestdagen. Serveer dit aperitiefbordje eens aan je feesttafel :
Keto Aperitief van Foie Gras mi-cuit, Spek & ui konfijt, Veenbessen en roze peper

Maar uiteraard eerst deze terrine maken, met het receptje hieronder :
Koolhydraatarme terrine van ganzelever - Foie gras mi-cuit
materiaal
- terrine of ovenschaaltjes
- oven en diepe bakplaat of hoge ovenschaal
Ingrediënten
- 500 gram verse ganzenlever
- 6 gram Keltisch zeezout
- 2 gram witte peper van de molen
- 2 gram gemengde peper van de molen
- 2 cl cognac
- 4 cl porto (droge)
- 1 tlp roze bessen (gekneusd)
Bereiding
voorbereiding
- Maak de lever schoonVerdeel hem in grote stukken en verwijder de aders
- Voeg peper, zout, porto en cognac toe en kneed goed
- Vul één grote of 2 kleinere terrines met het mengsel, strooi er de gekneusde roze bessen over en dek af met plastic folie
- Plaats minimum enkele uren of een nachtje in de koelkast
garen au-bain-marie
- Verwarm de oven voor op 100°C en haal de terrine(s) uit de koelkast
- Plaats een diepe bakplaat of een diepe ruime ovenschaal in de oven en vul die tot zo'n 2 cm onder de rand met heet water
- Verwijder de plastic folie van de terrine(s), plaats het deksel er op en zet in het hete water in de oven (de terrine moet zeker tot het midden in het water staan)
- Haal ze na +/- 1 uur uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur
- Plaats in de koelkast en laat opstijven
- De foie is na een paar dagen goed op smaak, maar je kan hem ook langer bewarenHet vet dat naar bovengekomen is, zorgt ervoor hij mooi luchtdicht afgesloten blijftEens aangesneden, consumeer je hem best binnen een paar dagen