Suikervrije Meringue Botercrème
Perfect als frosting voor je cupcake of afwerking van je keto taart.
Deze crème au beurre of botercrème, is een luchtigere versie van de gewone Keto crème au beurre waarin ook eidooier en/of hele eieren verwerkt worden.
Er gaat ook wat minder boter in, maar dat maakt hem niet minder romig en zeker niet minder lekker.
Het vraagt iets meer techniek om hem te maken, maar laat dat je vooral niet afschrikken.
Ik leg je hieronder graag stap voor stap uit.
Bovendien kan je er alle kanten mee uit. Je kan er smaakjes aan toevoegen, chocolade, koffie (extract) of confituur bijvoorbeeld. Zoals ik deed in de Keto Swiss Meringue Aardbei Botercrème.
Je kan hem ook een leuk kleurtje geven door er bijvoorbeeld wat gedroogd vruchtenpoeder of andere natuurlijke kleurstof aan toe te voegen.
Uiteraard is deze botercrème ook suikervrij.
Ik gebruikte een combinatie van erythritol in kristalvorm en Sukrin Icing. Deze laatste is een combinatie van erythritol en een beetje stevia, maar dan in poedervorm.


Ik maak ook altijd mijn eigen Keto vanillesuiker en gebruikt die regelmatig in keto gebak.
Dit doe je heel eenvoudig door een opengesneden vanillestokje dat je van een ander recept overhebt in de zak met erythritol te plaatsen.
Na ongeveer 7 dagen heeft de erythritol de geur en smaak van de vanille opgenomen en dan heb je Keto vanille suiker.
Mocht allulose reeds ter beschikking zijn, dan had ik een deel van de erythritol hierdoor vervangen omdat deze niet zo hard kristalliseert als erythritol. Lees meer over Zoetstoffen en Keto
Vooral omdat je deze Swiss meringue botercrème niet alleen lang in de koelkast kan bewaren, maar normaliter ook kan invriezen.
Het probleem met erythritol is dat deze zoetstof enorm kristalliseert als je hem te hard verhit of invriest.
Ik hem hem dus gewoon in de koelkast bewaard, waar hij zeker een hele week houdbaar is, zonder dat hij kristalliseert en zonder dat er zich korrelige structuur vormt.
Dit heb je nodig voor deze heerlijke Swiss Meringue botercrème
materiaal
- een conische (saus)pan of je kan ook de kom van je standmixer gebruiken
- een ruimere pan met een bodempje borrelend water waar je die (saus)pan inzet
- een (instant) kookthermometer
- een garde
- een standmixer of zeker een goede handmixer met kloppers
ingrediënten
- 4 eiwitten
- 125 gram roomboter (op kamertemperatuur en in blokjes)
- 40 gram erythritol (vanille)
- 30 gram Sukrin Icing
- 1 tlp vanille extract
- snuifje zout
Zo maak je deze heerlijke Swiss Meringue botercrème
Anders dan bij het recept voor de Basis Keto Crème au Beurre of de Keto Mokka en Chocolade Crème au Beurre, gebruik je in dit recept dus eiwitten.
De eiwitten moet je eerst samen met de zoetstof au-bain-marie verwarmen tot een temperatuur van +/- 70°C.
Ik gebruikte een conische (saus)pan. Zo voorkom je dat het eiwitten in de randjes op de bodem zou stollen.
Zoals ik al vermeldde, kan je ook de kom van je keukenmachine gebruiken om in de bain-marie te plaatsen, maar dan moet je nadien veel langer kloppen tot het eiwit voldoende is afgekoeld alvorens je de boter toevoegt.
Het is ook belangrijk om de temperatuur van de eiwitten goed in het oog te houden want anders krijg je ofwel eierkoek ofwel kan je crème au beurre gaan schiften.
Met het recept hieronder lukt het je vast wel.
Probeer het eens en decoreer er je keto cupcakes, taart of cake mee.
Ik gebruikte deze Swiss Meringue botercrème als frosting voor de Keto Brownie Cupcakes.

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Swiss Meringue Vanille botercrème
materiaal
- conische pan of andere pot die je au-bain-marie kan verwarmen
- keukenmachine met kloppers / of handmixer met kloppers
- keukenthermometer / instant
Ingrediënten
- 4 eiwitten (+/- 120 gram)
- 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 40 gram Sukrin erythritol (vanille)
- 30 gram Sukrin Icing
- 1 tlp vanille extract
- snuifje zout
Bereiding
Maak de meringue
- Doe de eiwitten met de zoetstof in een (conische) pan en plaats de pan in een ruimte pot met een bodempje borrelend (niet kokend) water
- Klop de eiwitten luchtig tot alles zoetstof mooi gesmolten is en je meringue mengsel een temperatuur van 70°C bereikt. (gebruik hiervoor bij voorkeur een instant keukenthermometer)
- Haal de pan uit de bain marie en giet in de kom van je standmixer of indien je met een handmixer werkt, in een andere ruimte pot
- Zet de mixer aan en klop de eiwitten op middelhoge tot hoge snelheid (afhankelijk van je toestel) tot de meringue mix is afgekoeld en de kom niet meer heet aanvoelt (+/- 5 min)Je kan ook de kom van je standmixer gebruiken om in de bain-marie te plaatsen, maar dan moet je veel langer kloppen vooraleer het mengsel voldoende afgekoeld is (+/- 10min)
- Eens de mengeling op kamertemperatuur is, kan je de blokjes zachte boter (die eveneens op kamertemperatuur is) één voor één bijvoegen terwijl je blijft kloppen
- Wanneer alle boter is toegevoegd, klop je nog even goed door tot een heerlijke zachte botercrème Perfect voor de afwerking van je cake of taart of als frosting voor je cupcakes