Keto Stoofvlees met Pickles

Keto Rundstoofvlees recept voor koolhydraatarme stoverij van rundsvlees met pickles zonder bier
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Een verrassend koolhydraatarm stoofpotje van rundsvlees met mijn geheime ingrediënt.

Traditioneel Belgisch stoofvlees wordt gemaakt met bier en een boterham met mosterd.

Dit is uiteraard niet Keto, dus maak ik al jaren mijn Koolhydraatarme versie.

Ik heb een paar recepten voor rundsstoofvlees en ook voor varkensstoofvlees en dit recept is heerlijk met beide.

Dit is comfort food om U tegen te zeggen.

Super mals vlees met een beetje een pittige twist.

Ik gebruik in dit recept een beetje cognac en rode wijn om de pan te blussen. Door het verhitten en even laten uitkoken, verdampt de alcohol.

Gebruik je liever geen alcohol, dan kan je dat perfect vervangen door extra bouillon.

Goed klaargemaakt stoofvlees moet tijd hebben.

Bij mijn grootmoeder stond dat ‘s ochtends al op het vuur.

Ze liet dit een hele dag heel zachtjes pruttelen en ik moet zeggen, niemand evenaart haar recept.

Dat was in die tijd wel met tafelbier en een paar klontjes suiker klaargemaakt, dus daar moest ik een vervanger voor vinden.

Deze versie met Homemade Pickles is een ware smaakbom.

Bij stoverij is ook het ‘soort‘ vlees belangrijk.

Kies voor grasgevoerd vlees, dat heeft zoveel meer smaak.

En als je niet voor grasgevoerd kiest, neem dan op zijn minst vlees van dieren die met respect behandeld zijn en niet van graangevoerde plofkoeien, want dan krijg je taai vlees.

Dit komt doordat deze koeien veel meer vocht vasthouden door de hoge insuline.

Ken je dat? Je wil een steak bakken en het spat langs alle kanten.
Het vlees trekt samen en al het opgehouden water komt vrij.
Die oh zo lekker uitziende steak is plots erg gekrompen en lijkt te koken in plaats van te bakken?
Het resultaat : een smaakloze schoenzool!

Hoe komt dit? Het antwoord is simpel : INSULINE

Het is inderdaad insuline die ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt. Dat is ook waarom mensen die starten met keto soms de Keto Griep krijgen.

Je verlaagt je suikerinname, waardoor je insuline verlaagt en je lichaam (nieren) kunnen ontspannen en laten al het opgehouden vocht los.

Dat is het diuretisch (vochtafdrijvend) effect van het ketogeen dieet. Je voelt je dan ook al snel veel minder opgeblazen.

Misschien heb je al gehoord van een ‘carb face‘ oftewel een opgezwollen gezicht vanwege de koolhydraten.

Dat is iets dat snel verdwijnt wanneer je koolhydraten gaat beperken. MAAR, … er is ook een heel belangrijk aspect dat mensen dan vaak over het hoofd zien!

Met al dat vocht spoel je ook natrium weg. Zout dus, en dat moet je terug aanvullen want anders kan je inderdaad wel eens last krijgen van de Keto Griep. lees er hier meer over

Het beste stoofvlees begint dus met goed vlees!

Maar waar haal je zo’n lekker vlees?

Bij je betrouwbare slager, bij een boer in de buurt? Of je kan het ook makkelijk online bestellen en aan huis laten leveren.
Check het op Coach Sofie’s Keto keuken voorraadlijst!

En dan uiteraard, probeer je dit recept uit!
Langzaam sudderen in je gewone stoofpan (+/- 4u) of 45 minuten in de Instant Pot.
Beide recepten vind je hieronder.

Heerlijk met frietjes van knolselder, wortelpeterselie, koolraap, … maar ook oh zo lekker met bloemkoolpuree of met de pompoen bloemkool stoemp en extra Homemade Keto Pickles!

Laat het smaken!

Keto Rundstoofvlees recept voor koolhydraatarme stoverij van rundsvlees met pickles



Keto Stoverij - Rundsstoofvlees

Print recept Pin recept
hoofdgerecht
porties 10 personen
Bereidingstijd 4 uur
afwerking 30 minuten
Totale tijd 4 uur 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg rundsstoofvlees
  • 4 el ossewit (eventueel extra)
  • 1 el ghee (of ossewit)
  • 2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
  • 1 tlp peper van de molen
  • 1 tlp oregano
  • 1 tlp tijm
  • 1/2 tlp Ras el Hanout
  • 1/8 tlp rozemarijn poeder (of gewone rozemarijn - pit & pit)
  • 1 snuifje laurier poeder (optioneel - pit & pit)
  • 50 ml zure room
  • 2 el tamari sojasaus
  • 1 tlp vissaus (of meer tamari sojasaus)
  • 2 el rode wijnazijn (of ACV of kokos)
  • 2 el Huisgemaakte Keto Ketchup
  • 2 el Keto Pickles
  • 1 el mosterd
  • 500 ml rundsfond
  • 150 ml rode wijn (of extra rundfond)
  • 50 ml cognac (of extra rundsfond)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kruidentuiltje - bouquet garni (wortel, selder, laurierblad, tijm, rozemarijn, salie, peterselie)
  • verse oregano of peterselie voor de afwerking
  • extra pickles

Bereiding

De kruiding
  • Meng zout, peper, nootmuskaat, Ras el Hanout, oregano, tijm, gemalen rozemarijn en laurier in een potje
  • Strooi de kruiden over het vlees en meng goed door mekaar zodat elk stukje gekruid is
  • Verhit 2 el ossewit in een ruime braadpan op hoog vuur en bak het vlees in 3 of meerdere kleinere porties kort aan
    Voeg telkens een extra lepel ossewit bij
  • Haal het vlees uit de pan en zet opzij
  • Blus de pan met de azijn, cognac en rode wijn (als je die gebruikt)
    Gebruik je enkel rundsfond, blus de pan dan met wat fond en giet alles vervolgens bij het vlees
  • Smelt de ghee in de pan en bak er de fijngesnipperde ui in aan
  • Meng de ketchup met de sojasaus, vissaus, pickles en mosterd en hou 2 el opzij voor de afwerking
    Voeg de rest bij de ui
  • Voeg er het vlees en de jus aan toe, leg de bouquet garni tussen het vlees en overgiet met de resterende bouillon
  • Neem een stukje bakpapier en de snijd er een stuk ter grootte van het deksel van je pot
  • Maak het bakpapier nat onder de kraan en leg bovenop het stoofvlees
  • Zet het deksel op de pan en laat +/- 3 - 4 uur zachtjes pruttelen
  • Haal het deksel van de pan, verwijder het bakpapier en de bouquet garni, schep het vlees uit de pan en voeg de zure room toe.
    Zeef de xantaangom onder voortdurende roeren met de garde in de saus en laat aan de kook komen
  • Wanneer de saus voldoende ingedikt is, voeg je het vlees toe en draai je het vuur op het minimum
  • Laat nog 5 à 10 minuutjes pruttelen alvorens te serveren en werk af met verse oregano of peterselie
    Heerlijk bij geroosterde knolselderfrietjes met nog wat extra Keto Pickles en/of mayonaise

Nutrition Facts
Keto Stoverij - Rundsstoofvlees
Amount Per Serving (1 persoon)
Calories 550.5 Calories from Fat 360
% Daily Value*
Fat 40g62%
Saturated Fat 18.6g116%
Cholesterol 157.8mg53%
Sodium 1018.7mg44%
Potassium 826.3mg24%
Total Carbs 3.3g1%
Fiber 0.6g3%
Sugar 1.3g1%
Protein 39.7g79%
Vitamin A 66.7IU1%
Vitamin C 1.5mg2%
Calcium 45mg5%
Iron 4.7mg26%
Sugar alcohol 0.1g
Net Carbs 2.6g
Total Carbs - sugaralcohol 3.2g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Geen 4 uur tijd? Maak het recept in amper 45 min in de Instant Pot.

Wil je graag ook zo’n handige pot? Bestellen kan via de links hieronder.

De linkse heb ik zelf al jaren, de rechtse is het nieuwer model en is iets duurder.




Keto Stoverij met Pickles - Rundsstoofvlees uit de Instant Pot

Print recept Pin recept
hoofdgerecht
porties 10 personen
Bereidingstijd 45 minuten
stoom release + afwerking 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg rundsstoofvlees
  • 4 el ossewit (eventueel extra)
  • 1 el ghee (of ossewit)
  • 2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
  • 1 tlp peper van de molen
  • 1 tlp oregano
  • 1 tlp tijm
  • 1/2 tlp Ras el Hanout
  • 1/8 tlp rozemarijn poeder (of gewone rozemarijn - pit & pit)
  • 1 snuifje laurier poeder (optioneel - pit & pit)
  • 50 ml zure room
  • 2 el tamari sojasaus
  • 1 tlp vissaus (of meer tamari sojasaus)
  • 2 el rode wijnazijn (of ACV of kokos)
  • 2 el Huisgemaakte Keto Ketchup
  • 2 el Keto Pickles
  • 1 el mosterd
  • 250 ml rundsfond
  • 150 ml rode wijn (of extra rundfond)
  • 50 ml cognac (of extra rundsfond)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kruidentuiltje - bouquet garni (wortel, selder, laurierblad, tijm, rozemarijn, salie, peterselie)
  • verse oregano of peterselie voor de afwerking
  • extra pickles

Bereiding

De kruiding
  • Meng zout, peper, nootmuskaat, Ras el Hanout, oregano, tijm, gemalen rozemarijn en laurier in een potje
  • Strooi de kruiden over het vlees en meng goed door mekaar zodat elk stukje gekruid is
  • Zet de Instant Pot op sauté en laat 2 el ossewit smelten
  • Bak het vlees in meerdere kleine porties aan en voeg telkens een el ossewit bij
  • Haal het vlees uit de pot en zet opzij
  • Doe de ghee in de pot en bak er de fijngesnipperde ui in aan
  • Meng de ketchup met de sojasaus, vissaus, pickles en mosterd en bewaar 2 el van het sausmengsel voor de afwerking.
    Roer het overige door de ui
  • Voeg azijn, cognac, rode wijn (als je die gebruikt) en 250ml bouillon toe en druk op cancel/stop
  • Voeg er het vlees en de jus aan toe, leg de bouquet garni tussen het vlees en sluit het deksel van de pot
  • Kies 'manual' 'high pressure' 45 min en laat wanneer de tijd is verstreken, de stoom gedurende +/- 15 min op natuurlijke wijze ontsnappen
  • Haal het deksel van de pot, verwijder de bouquet garni, schep het vlees uit de pot en giet desgewenst de saus eerst door de ontvetter. (zo krijgt je een mooie gladdere saus)
  • Voeg er de zure room en de 2 resterende eetlepels van het sausmengsel aan toe en zet terug op sauté.
  • Eens de saus begint te borrelen, zeef je de xantaangom onder voortdurende roeren met de garde in de saus en laat aan de kook komen
  • Wanneer de saus voldoende ingedikt is, voeg je het vlees toe en laat het even mee pruttelen in de saus
  • Schakel de Instant Pot uit en serveer (of laat op de warmhoudstand tot je klaar bent om aan tafel te schuiven)
    Heerlijk bij geroosterde knolselderfrietjes met nog wat extra Keto Pickles en/of mayonaise

Nutrition Facts
Keto Stoverij met Pickles - Rundsstoofvlees uit de Instant Pot
Amount Per Serving (1 persoon)
Calories 547.3 Calories from Fat 360
% Daily Value*
Fat 40g62%
Saturated Fat 18.5g116%
Cholesterol 157.8mg53%
Sodium 969.2mg42%
Potassium 780mg22%
Total Carbs 3g1%
Fiber 0.6g3%
Sugar 1.1g1%
Protein 39.2g78%
Vitamin A 66.7IU1%
Vitamin C 1.5mg2%
Calcium 43mg4%
Iron 4.7mg26%
Sugar alcohol 0.1g
Net Carbs 2.3g
Total Carbs - sugaralcohol 2.9g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top