Keto Soep alla bolognese of à la bolognaise
Koolhydraatarme soep met spaghettipompoen en balletjes gebaseerd op bolognaisesaus.
Maakt niet uit of je het op z’n Italiaans of z’n Frans zegt, deze soep is overheerlijk en een voltreffer als je wil scoren bij de kids.
Soep gemaakt met echte bottenbouillon is heel voedzaam en bevat niet alleen macronutriënten, maar ook micronutriënten.
Het zijn de vitaminen, mineralen en sporenelementen die ons lichaam hard nodig heeft. lees er meer over in De macro’s en micro’s en de artikelreeks over bottenbouillon
Zeker in de winterperiode, wanneer je na een druilerige dag, nat, kou en moe thuiskomt.
Een hoestje, een loopneus, je keel die wat schor is …
Niet alleen ons immuunsysteem, maar zeker ook dat van onze kinderen kan een extra boost wel gebruiken tijdens de wintermaanden.
En wat is er dan beter dan een kop warme soep?
Alleen is het niet altijd makkelijk om je kinderen soep te laten drinken als het om champignon-, bloemkool-, of knolseldersoep gaat.
Wedden dat deze Keto ‘Spaghettisoep’ er wel in gaat. 😉
Bovendien maak je deze koolhydraatarme soep in amper 30 min klaar.
- Je zet de oven aan en maakt ondertussen de groenten schoon.
- Pompoen de oven in, groenten aanstoven, bouillon, water en kruiden toevoegen en even aan de kook laten komen.
- Dan draai je het vuur wat lager en laat je de soep +/- 25 min pruttelen.
- Ondertussen kan je de balletjes rollen en de tafel dekken.
- Wanneer de 25 min verstreken zijn, voeg je de balletjes in de soep en laat je ze +/- 5 min meegaren.
- Haal de pompoen uit de oven en laat enkele minuutjes afkoelen alvorens je het vruchtvlees (de spaghettisliertjes) er met een vork uitschraapt.
- Verdeel in de borden, schep er de soep bij en klaar!
Smullen maar!
Deze soep is heerlijk als voorgerecht, als lunch of zelfs als hoofdmaaltijd.
Je eet er dan 2 porties van of je kan ook 1 portie nemen en aanvullen met geraspte kaas, of eet er een keto broodje bij met boter, kaas of ham.
Ik maakte deze soep al meerdere malen voor de kleinkinderen, maar ook de ‘grote’ kinderen zijn er dol op.
Soms maak ik ze met mijn homemade runderbouillon, soms met kippenbouillon, afhankelijk van wat ik voorhanden heb.
Laatst heb ik er nog een restje gewone pompoen bij gedaan. Ik had nog een laatste mini pompoen van eigen kweek en die wou ik verwerken voor hij slechts werd, dus heb ik die er ook bijgevoegd, maar dan de ui weggelaten. Ook heerlijk hoor. 😉
Je vindt mijn 3 receptvariaties hieronder, maar maak er vooral je eigen versie van.
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
En check zeker ook de andere koolhydraatarme soeprecepten op de site



Keto Spaghetti Soep alla Bolognese
materiaal
- kookpot - oven
Ingrediënten
Voor de spaghettipompoen
- 1 kleine spaghettipompoen (+/- 250g vruchtvlees gegrild)
- 2 el olijfolie
Voor de soep
- 500 ml kippenfond (of rundsfond)
- 1 l water
- 1 medium ui
- 2 stengels selder
- 2 wortelen
- 1 blik hele gepelde tomaten
- 3 el kippenvet (van de bouillon of eendenvet of ghee)
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat gemengde peper van de molen
- 1 tlp bruschetta kruiden (Pit en Pit)
- 1 tlp Spaghetti all Italiane kruidenmix (Pit en Pit)
- 300 gram rundergehakt
- 300 gram varkensgehakt
voor de afwerking
- 10 el olijfolie
- verse basilicum
Bereiding
voor de spaghettipompoen
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd de pompoen in de lengte in twee en verwijder de zaden
- Wrijf in met olijfolie en bak +/- 30 min
maak de soep
- Pel de ui en versnipper
- Schil de wortel, snijd in de lengte in twee en dan in schijfjes
- Was de selder en snijd in (halve) schijfjes
- Doe 3 el vetstof in de pot en bak de groenten glazig
- Voeg bouillon, water en kruiden toe en breng aan de kook
- Voeg de gepelde tomaten toe en knip of snijd ze in stukken (ik gebruik een schaar en knip ze in het blik alvorens ze toe te voegen - je kan ook tomatenblokjes gebruiken)
- Laat +/- 25 pruttelen en rol ondertussen de balletjes
- Meng het varkensgehakt met het rundergehakt en rol er balletjes van (of gebruik gemengd gehakt)
- Voeg na 25 min bij de soep en laat +/- 5 minuten mee pruttelen tot de balletjes gaar zijn
- Haal de spaghettipompoen uit de oven en laat die enkele minuten afkoelen alvorens je er het vruchtvlees met een vork uitschraapt
afwerken en serveren
- Doe in ieder bord een beetje spaghettipompoen
- Schep er de soep over
- Werk af met een eetlepel olijfolie en wat verse basilicumSmakelijk!
Notities
Keto Spaghetti Pompoen Soep alla Bolognese
materiaal
- kookpot - oven
Ingrediënten
Voor de spaghettipompoen
- 1 kleine spaghettipompoen (+/- 250g vruchtvlees gegrild)
- 2 el olijfolie
Voor de soep
- 500 ml kippenfond (of rundsfond)
- 1 l water
- 2 stengels selder
- 2 wortelen
- 300 gram pompoen (oranje bolpompoen)
- 1 blik hele gepelde tomaten
- 3 el kippenvet (van de bouillon of eendenvet of ghee)
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat gemengde peper van de molen
- 1 tlp bruschetta kruiden (Pit en Pit)
- 1 tlp Spaghetti all Italiane kruidenmix (Pit en Pit)
- 300 gram rundergehakt
- 300 gram varkensgehakt
voor de afwerking
- 10 el olijfolie
- verse basilicum
Bereiding
voor de spaghettipompoen
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd de pompoen in de lengte in twee en verwijder de zaden
- Wrijf in met olijfolie en bak +/- 30 min
maak de soep
- Schil de wortel, snijd in de lengte in twee en dan in schijfjes
- Was de selder en snijd in (halve) schijfjes
- Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes
- Doe 3 el vetstof in de pot en stoof de groenten aan
- Voeg bouillon, water en kruiden toe en breng aan de kook
- Voeg de gepelde tomaten toe en knip of snijd ze in stukken (ik gebruik een schaar en knip ze in het blik alvorens ze toe te voegen - je kan ook tomatenblokjes gebruiken)
- Laat +/- 25 pruttelen en rol ondertussen de balletjes
- Meng het varkensgehakt met het rundergehakt en rol er balletjes van (of gebruik gemengd gehakt)
- Voeg na 25 min bij de soep en laat +/- 5 minuten mee pruttelen tot de balletjes gaar zijn
- Haal de spaghettipompoen uit de oven en laat die enkele minuten afkoelen alvorens je er het vruchtvlees met een vork uitschraapt
afwerken en serveren
- Doe in ieder bord een beetje spaghettipompoen
- Schep er de soep over
- Werk af met een eetlepel olijfolie en wat verse basilicumSmakelijk!
Notities
Keto Spaghetti Soep alla Bolognese - maaltijdsoep
materiaal
- kookpot - oven
Ingrediënten
Voor de spaghettipompoen
- 1 kleine spaghettipompoen (+/- 250g vruchtvlees gegrild)
- 2 el olijfolie
Voor de soep
- 500 ml kippenfond (of rundsfond)
- 1 l water
- 2 stengels selder
- 2 wortelen
- 300 gram pompoen (oranje bolpompoen)
- 1 blik hele gepelde tomaten
- 3 el kippenvet (van de bouillon of eendenvet of ghee)
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat gemengde peper van de molen
- 1 tlp bruschetta kruiden (Pit en Pit)
- 1 tlp Spaghetti all Italiane kruidenmix (Pit en Pit)
- 300 gram rundergehakt
- 300 gram varkensgehakt
voor de afwerking
- 10 el olijfolie
- 300 gram geraspte kaas
- verse basilicum
Bereiding
voor de spaghettipompoen
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd de pompoen in de lengte in twee en verwijder de zaden
- Wrijf in met olijfolie en bak +/- 30 min
maak de soep
- Schil de wortel, snijd in de lengte in twee en dan in schijfjes
- Was de selder en snijd in (halve) schijfjes
- Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes
- Doe 3 el vetstof in de pot en stoof de groenten aan
- Voeg bouillon, water en kruiden toe en breng aan de kook
- Voeg de gepelde tomaten toe en knip of snijd ze in stukken (ik gebruik een schaar en knip ze in het blik alvorens ze toe te voegen - je kan ook tomatenblokjes gebruiken)
- Laat +/- 25 pruttelen en rol ondertussen de balletjes
- Meng het varkensgehakt met het rundergehakt en rol er balletjes van (of gebruik gemengd gehakt)
- Voeg na 25 min bij de soep en laat +/- 5 minuten mee pruttelen tot de balletjes gaar zijn
- Haal de spaghettipompoen uit de oven en laat die enkele minuten afkoelen alvorens je er het vruchtvlees met een vork uitschraapt
afwerken en serveren
- Doe in ieder bord een beetje spaghettipompoen
- Schep er de soep bij en strooi er de geraspte kaas over
- Werk af met een eetlepel olijfolie en wat verse basilicumSmakelijk!