How How How! Let it snow!
Maak indruk op je gasten met deze Keto Soezen Kerstboom!
Het perfecte koolhydraatarme dessert voor je Keto Kerstmenu!
Keto soesjes gevuld met heerlijke Keto patisseriecrème, een decoratie van stukjes donkere en witte keto chocolade en afgewerkt met suikervrije chocolade ganache en poedersneeuw van Sukrin Melis.
Dit dessertje vraagt wat werk en tijd, maar ik verzeker je, het resultaat mag er wezen.
Het beslag van de soezen vraagt amper een paar minuten werk en je kan ze gerust de dag voordien al bakken.
Als vulling gebruikte ik de Keto Patisseriecrème, maar je kan ze ook vullen met opgeklopte slagroom of een mengeling maken en een deel opvullen met de Keto Patisseriecrème en een ander deel met opgeklopte slagroom.
Zo heb ik ze eerder ook al gemaakt en ze waren ook superlekker.
De Keto Patisseriecrème moet je eigenlijk de dag voordien maken, zo komt de vanillesmaak nog meer door en kan de crème goed opstijven. Je vindt het recept hier.
De dag zelf hoef je dan enkel de soezen te vullen en af te werken.
Voor dit recept maakte ik een mengeling van vanillesoesjes en chocoladesoesjes.
Het beslag maken, doe je heel eenvoudig in de blender.
Omdat deze soesjes of profiteroles, zoals ze ook wel genoemd worden, eigenlijk een beetje gefrituurd worden, is dit recept eigenlijk ook geschikt om beignets mee maken. Dat recept post ik later nog.
De soesjes gaan we niet in het frietvet gooien natuurlijk, maar wel bakken in een mini cupcake bakvorm.
Om het effect van het frituren te creëren, verwarm je de oven voor op hoge temperatuur en doe je in elk vormpje een beetje kokosolie.

Je schuift de vorm dan +/- 7 à 8 minuten in de hete oven en ondertussen maak je het beslag.

Haal de bakvorm voorzichtig uit de oven en let op dat je je niet verbrandt!
Vul elk vormpje voor 2/3 de met het beslag

Bak gedurende +/- 8 minuten op 220°C
Prik in elk soesje een gaatje met een tandenstoker om de hete lucht te laten ontsnappen en te voorkomen dat ze straks inzakken.

Sluit de ovendeur, verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog +/- 6 minuten verder.
Haal ze na het bakken zo snel mogelijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Afhankelijk van het aantal bakvormen dat je hebt en de grootte van je oven, zal je dit dus meer of minder maal moeten herhalen.
Doe hetzelfde voor de chocoladesoesjes.

Ik gebruik hiervoor deze handige mini-cupcake vorm waarin je telkens 24 mini-soesjes kan bakken. Je kan mini-cupcake vormen vinden in de meeste kookwinkels of bestel ze makkelijk online
Maak je Keto Kerstboom dessert!
De eerste stap is het vullen van de vanille- en chocolade soesjes.
Deze stap kan je ’s ochtends of in de loop van de namiddag al doen. Bewaar ze dan wel in de koelkast.
Haal je Keto Patisseriecrème uit de koelkast en meng hem goed door met een garde.

Gebruikt een spuitzak met spuitmondje voor het makkelijk vullen van de soezen.
Heb je die niet, dat kan je de soesjes ook opensnijden en er een lepeltje crème in doen. Dat is iets meer (smos)werk, maar het lukt ook. 😉

Nu is het tijd om je Kerstboom te bouwen.
Begin met de chocoladesoesjes, daar heb je er het meeste van.

Als extra decoratie voor de Soezen Kerstboom, gebruikte ik de heerlijke KetoCacao Dark en White van Funky Fat Foods.
Deze chocolade repen zijn ECHT keto, pure ingrediënten, een beetje mct-olie poeder en lichtjes gezoet met erythritol.

Ze komen in verschillende smaken en zijn een echte aanrader als je af en toe jezelf wil verwennen met een stukje chocolade.
Je kan ze online bestellen via de link Funky Fat Foods
Gebruik de code KETOCOACHINGBELGIUM voor 10% korting op je bestelling.

Maak vervolgens de chocolade ganache.
Voor deze gebruikte ik eveneens de Ketocacao Dark chocolade.
Presenteer en werk af aan tafel voor extra feest spektakel

Overgiet de soezentoren met de ganache
Doe een beetje Sukrin Melis in een strooibusje en
Let it snow!!!

Zet er tot slot een Kerststerretje op en geniet samen met je gasten van dit overheerlijke Keto Kerst Dessert!

Keto Soezen Kerstboom
materiaal
- mini cupcake bakvorm(en)
- kookpot + glazen kom voor bain-marie
- blender of mixer/keukenmachine
Ingrediënten
- 1 recept Keto Patisseriecrème (maak dit de dag voordien)
Voor de vanille soesjes
- 50 gram Egg White Proteïne Poeder - smaakloos (of 75 g Whey Proteïne Poeder)
- 10 eetlepel kokosolie - gesmolten (waarvan 6 om in te vetten)
- 500 ml amandelmelk - ongezoet (huisgemaakt of uit de winkel)
- 4 eieren
- 1/2 tlp baksoda
- 1 tlp wijnsteenpoeder (of vervang baksoda en wijnsteenpoeder door 1,5 tlp bakpoeder)
- 1/2 tlp Keltische Zeezout (of Roze Himalyazout)
- 10 druppels Sweatleaf Stevia Vanilla Cream (of naturel + 1 tlp vanille extract)
Voor de chocolade soesjes
- 100 gram Whey Proteïne Poeder - Chocolade
- 10 eetlepel kokosolie - gesmolten (waarvan 6 om in te vetten)
- 500 ml hazelnootmelk - ongezoet (huisgemaakt of uit de winkel - of amandelmelk)
- 4 eieren
- 3 eiwitten
- 1/2 tlp baksoda
- 1 tlp wijnsteenpoeder (of vervang baksoda en wijnsteenpoeder door 1,5 tlp bakpoeder)
- 1/2 tlp Keltische Zeezout (of Roze Himalya zout)
- 20 druppels Sweetleaf Stevia drops - Hazelnoot of Chocolade (of naturel + chocolade extract)
Voor de chocolade ganache
- 80 gram Ketocacao Dark (of rauwe Cacao massa + 1 extra el Sukrin Melis)
- 40 gram Cacao boter
- 2 eetlepel kokosolie (of roomboter)
- 1 eetlepel Sukrin Melis (of erythritol in poedervorm)
Voor de afwerking
- 1 reep KetoCacao Dark (in stukjes)
- 1 reep KetoCacao White (in stukjes)
- 1 reep KetoCacao Hazelnoot (in stukjes (of extra Dark of White of naar keuze))
- 1 eetlepel Sukrin Melis (in strooipotje of gebruik een zeefje)
Bereiding
Maak de patisseriecrème
- Doe dit de dag voordien en bewaar in de koelkast
Maak de vanille soesjes
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Doe in elk muffinvormpje een beetje kokosolie
- Plaats in de oven zodat de olie heet wordt terwijl je het beslag maaktHet is de bedoeling dat je straks het beslag eigenlijk een beetje gaat frituren
- Doe eerst de amandelmelk met de eieren, het zout en de Stevia in de blender en mix goed door
- Voeg nu 4 eetlepels gesmolten kokosboter toe en mix opnieuw
- Voeg vervolgens proteïnepoeder, baksoda en wijnsteenpoeder toe en mix tot een glad beslag
- Haal de 'hete' muffinvorm voorzichtig uit de oven en vul elk vormpje voor 2/3 de met het beslag
- Plaats in de oven en laat +/- 8 min bakken op 220°C
- Open de ovendeur maar let op dat je je niet verbrandt, prik met een tandenstoker in elk soesjes een gaatje
- Sluit de ovendeur, verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog +/- 6 min verder
- Haal uit de oven en verwijder zo snel mogelijk uit de vorm
- Laat afkoelen op een ovenrooster
Maak de chocolade soesjes
- Ga hiervoor precies op dezelfde manier te werk als voor de vanille soesjes
Vul de soesjes
- Haal de patisseriecrème uit de koelkast, verwijder de folie en roer de crème hevig door met garde zodat hij terug glad wordt
- Doe de crème in een spuitzak en vul elk soesje met een beetje crèmeHeb je geen spuitzak, dan kan je de soesjes ook gewoon in twee snijden en er een lepeltje crème tussen doen (duurt iets langer maar het resultaat is hetzelfde)
Maak je soesjes Kerstboom
- Kies een mooi groot rond bord uit en begin eerst met een laag chocolade soesjes (daar heb je er meer van)
- Vervolgens een laag vanille soesjes enzovoort, tot je Kerstboom is gevormd
- Versier nu je Kerstboompje met stukjes KetoCacao chocolade
Maak de chocolade ganache
- Smelt de chocolade met de cacaoboter, de kokosolie (of roomboter) en de zoetstof au-bain-marie
- Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen
De afwerking en presentatie
- Presenteer je soezen Kerstboompje aan tafel en overgiet het daar met de chocolade ganache en 'let it snow', strooi er wat Sukrin Melis over en zet er tenslotte een sterretje op 😉 Proef en geniet ervan! Smakelijk!
Notities
Keto Profiteroles X-mas dessert with Ketocacao chocolate and ganache
materiaal
- mini cupcake / muffin tin
- double boiler (pot + glass bowl)
- blender
Ingrediënten
For the custard (make this a day a haid)
- 4 cups Heavy cream (1 liter)
- 8 egg yolks
- 4 tbsp butter
- 1/4 cup erythritol
- 1/4 cup Sukrin :1
- 15 drops Sweetleaf Stevia Vanilla Cream
- 2 tsp vanilla extract
- 1 vanilla pod
- 1/8 tsp xanthan gum
- 2 tbsp gelatine powder
- 20 gram Egg White Protein powder (or use 1 extra tsp gelatin powder)
- dash of salt
For the vanilla puffs
- 50 gram Egg White Protein powder - vanilla (or 75 g Whey Proteïne Poeder)
- 10 tbsp coconut oil - melted (6 for greasing)
- 500 ml almondmilk - unsweetend (homemade or store bought )
- 4 eggs
- 1/2 tsp baking soda
- 1 tsp cream of tartar (or 1+1/2 tsp baking powder)
- 1/2 tsp Celtic Seasalt (or Pink Himalaya Salt)
- 10 drops Sweatleaf Stevia Vanilla Cream
For the chocolate puffs
- 100 gram Whey Protein - chocolate
- 10 tbsp coconut oil - melted (6 for greasing)
- 500 ml hazelnut milk - unsweetend (homemade or store bought)
- 4 eggs
- 3 egg whites
- 1/2 tsp baking soda
- 1 tsp cream of tartar (or 1 +1/2 tsp baking powder)
- 1/2 tsp Celtic Seasalt (or Pink Himalya Salt)
- 20 drops Sweetleaf Stevia Hazelnut or Chocolate
Voor de chocolade ganache
- 80 gram Ketocacao Dark
- 40 gram Cacoa Butter
- 2 tbsp coconut oil (or butter)
- 1 tbsp Sukrin Melis (or powdered erythritol)
Voor de afwerking
- 1 bar KetoCacao Dark (pieces)
- 1 bar KetoCacao White (pieces)
- 1 bar KetoCacao Hazelnut (pieces (or other flavor))
- 1 tbsp Sukrin Melis (in sugar shaker or use a sifter)
Bereiding
For the custard
- Melt the butter in pan on a low flame and let it brown very sligthly
- Pour in heavy cream
- Cut the vanilla pod in half, scrape out the seeds and add to the heavy cream
- Gently bring to a boil
- In a separate bowl, beat the egg yolks with the sweetener until pale and fluffy
- Sift in the protein powder and beat again (you can do this buy hand or use a stand mixer)
- Add the vanilla extract and the Stevia drops to the heavy cream, give it a quick stir and remove from the heat
- Pour a little of the warm heavy cream into the egg yolk mixture and wisk thoroughly
- Now poor the egg yolk mixture into the heavy cream while you keep stirring
- Mix the xanthan gum with the gelatine powder and sift it into the custard Keep stirring (use a whisk to prevent clups)
- Put on a low heat and let it thicken. You will need to keep stirring gently now (best to use a wooden spoon)
- When it is thick enough to coat a spoon, you're custard is ready
- Remove from heat and transfer to a glass bowl and let cool slightly
- Cover with cling film (directly on the custard) and transfer to the refrigerator
- Let it sit overnight to firm up
Vanilla puffs
- Preheat the oven at 220°C
- Put a bit off coconut oil in each cup
- Place in the hot oven while you prepare the batter(you will actually be frying the dough)
- Put the almond milk with the eggs, salt and Stevia in the blender and blend well
- Add melted coconut oil and blend again
- Add protein powder, baking soda, cream of tartar en blend until you get a smooth batter
- Get the 'very hot' muffin tin out of the oven and fill each cup up to 2/3 with the batter
- Place in the oven and bake for +/- 8 min at 220°C
- Open the oven door, be carefull not to burn yourself, poke a hole in each puff with a toothpick
- Close the oven door, lower the temperature to 180°C and bake for another +/- 6 min
- Remove from the oven and transfer to a cooling rack
- Let cool completely
Chocolate puffs
- Follow the same procedure as with the vanilla puffs
Filling the puffs
- Get the custard out of the fridge, remove the cling film and stir rigorously until smooth
- Transfer the custard to a piping bag and fill the puffsYou could also cut the puffs in half and use a spoon
Build and decorate your tree
- Choose a nice big round plate and start building your tree. Start with the chocolate puffs (you have more of them)
- Add a layer of vanilla puffs, then again chocolate, etc ...
- Decorate your tree with the KetoCacao chocolade pieces
Chocolate ganache
- Melt chocolate, cocoa butter, coconut oil in a double boiler and stir in the sweetener
- Remove from heat and let cool slightly
The finishing touch
- Present your piece of art at the table and finish it off in front of your guests. Poor the chocolate ganache over the puffs and 'let it snow' by sifting over the powdered sweetener. Merry Christmas! Enjoy!