Keto Slagroomtaart
Koolhydraatarme, glutenvrije cake gevuld met suikervrije rode vruchten coulis, patisseriecrème en mascarpone slagroom
afgewerkt met extra opgeklopte slagroom, chocolade en cacaonibs
Bovendien is deze cake ook notenvrij.
Deze keto taart heeft het dus allemaal!
Een zachte kokoscake met een laag zelfgemaakte keto patisseriecrème. Daarop een laagje suikervrije rode vruchten coulis en een dikke laag keto vanille & mascarpone slagroom mousse.
De cake zelf is gezoet met Sukrin erythritol.
Voor de rode vruchten coulis en de vanille & mascarpone slagroom mousse gebruikte ik Sukrin Icing. Dat is erythritol met een beetje stevia, maar dan in poedervorm.
Dit smelt mooi weg en voorkomt een korrelige structuur.
Ik maakte deze slagroomtaart voor de verjaardag van mijn dochter, die ook de keto levensstijl volgt.
Aangezien zij verzot is op mascarpone, maar ook op chocolade, maakte ik voor haar ook nog een Keto Chocolade Hazelnoot Taart.
En ik moet zeggen, ook die is om je vingers van af te likken. Check dus zeker ook dat recept.
Maar nu eerst deze maken!
Zo doe je dat :
De patisseriecrème
Maak deze op voorhand klaar, want die moet opstijven in de koelkast.
Je kan deze trouwens ook lang op voorhand klaarmaken en in de vriezer bewaren.
Het recept voor de Keto patisseriecrème – banketbakkersroom staat apart op de site, want dit is echt een heerlijke vulling voor je koolhydraatarme taart of voor de Keto eclairs-soezen met chocolade ganache of de heuse Keto soezentoren.
De rode vruchten coulis
Ook deze kan je op voorhand klaarmaken indien je dat wenst.
Het is eigenlijk super eenvoudig en je maakt het op dezelfde manier als de Koolhydraatarme aardbei confituur of Koolhydraatarme abrikozen jam. Beiden ook lekker als vulling voor een cake of taart.
Voor deze rode vruchten coulis gebruikte ik diepvriesfruit. Dan doe ik meestal in de wintermaanden, want de bessen die je dan vers koopt hebben totaal geen smaak en biologische vind je dan bijna nergens.
Je doet ze heel eenvoudig in de pan met wat zoetstof en voegt een klein beetje citroensap toe.
Je hebt helemaal geen pectine, verdikkingsmiddelen of bindmiddelen nodig.
Gewoon laten inkoken, that’s it!
En supersnel klaar uiteraard.
De mascarpone slagroom mousse
Deze maakte ik niet op voorhand, omdat het eigenlijk direct klaar is en maar een paar minuutjes in de koelkast moet.
Het enige wat je moet doen is de mascarpone met de roomkaas, zoetstof en vanille extract in de keukenmixer doen (kan ook met een handmixer – klopper) en opkloppen.
Nadien de room toevoegen en opnieuw kloppen tot je stijve pieken bekomt.
Alles de koelkast in en je kan starten met je cake.
De koolhydraatarme, notenvrij cake
Ook hier hoef je geen ingewikkelde toeren uit te halen.
Je mengt alle droge ingrediënten in een kom en meng goed.
Tip : zeef je meelmix!
Zo krijg je een fijnere korrel en een gladder beslag.
Stap 1
Verwarm water en room in een steelpannetje en voeg vanille toe.
Haal van het vuur en laat er de boter in smelten.
Stap 2
Voeg de natte ingrediënten toe aan de meelmix en meng met een garde tot een glad beslag.
Stap 3
Bekleed je springvorm met bakpapier of vet hem goed in en giet er het beslag in.
Ik gebruikte een vorm van 26 cm diameter.
Stap 4
Bak in de oven gedurende +/- 40 à 45 minuten, tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Dit is uiteraard afhankelijk van je oven, dus controleer of de cake gaar is door met een houten prikker in het midden van de cake te prikken.
Als die er droog uit komt, is je cake gaar.
Laat hem volledig afkoelen op een taartrooster.
De taart samenstellen - opbouwen
Snijd de taart/cake met een groot broodmes (gekarteld mes) horizontaal in 2 en verwijder voorzichtig de bovenste helft.
1 ste laag : de patisseriecrème
Haal de patisseriecrème uit de koelkast en smeer een dikke laag op de onderste helft van de cake.


2de laag : de rode vruchten coulis
Verdeel de rode vruchten coulis op de patisseriecrème en strijk open


3de laag en buitenlaag : de mascarpone slagroom mousse
Doe de slagroommousse in een spuitzak of gebruik een spatel en verdeel de mousse over de rode vruchten coulis.
Meer voorzichtig open. Het mag wat door mekaar lopen, dat geeft niet, maar probeer er geen roze crème van te maken.
Leg er de bovenste helft op en smeer de resterende slagroommousse bovenop en rond de taart


De taart afwerken - decoreren
Klop de room met de zoetstof tot stijve pieken en doe in een spuitzak.
Smelt een beetje chocolade en doe eveneens in een klein spuitzakje of maak een puntzakje met wat bakpapier.
Spuit wat lijntjes of maak een willekeurige decoratie met de gesmolten chocolade.
Zet er vervolgens de toefjes slagroom op en werk af met wat cacaonibs, chocoladeschilfers en wat bessen naar keuze. Ik vond deze tijd van het jaar alleen bosbessen in de biowinkel, maar als je de taart in de zomer maakt, kan je ze ook met andere verse bessen afwerken.

Zet er vervolgens de toefjes slagroom op en werk af met wat cacaonibs, chocoladeschilfers en wat bessen naar keuze. Ik vond deze tijd van het jaar alleen bosbessen in de biowinkel, maar als je de taart in de zomer maakt, kan je ze ook met andere verse bessen afwerken.
Zet de taart in de koelkast tot het tijd is om te snijden en te serveren

Snijden en smullen
Om de taart mooi aan te snijden, gebruik je best een groot mes dat je eerst even in heet water dompelt.
Zo behoud je mooi de laagjes zonder alles in mekaar te laten lopen.

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Keto Slagroomtaart met patisseriecrème en coulis van rode vruchten
materiaal
- springvorm / oven / bakpapier / paletmes / keukenmixer / spuitzak
Ingrediënten
voor de patisserie crème
- 1/4 recept Keto Patisserie Crème (maak deze de dag voordien)
voor de taart / cake
- 100 gram kokosmeel
- 120 gram Sukrin erythritol (of andere)
- 30 gram Sukrin :1(vanille) (of extra erythritol en stevia vanille druppels)
- 4 eieren
- 4 eiwitten
- 35 gram Whey Proteïne isolaat (naturel)
- 115 gram roomboter
- 50 ml volle room
- 50 ml water
- 1 tlp vanille extract
- 1/2 vanillestokje
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteenpoeder (of vervang baksoda en wijnsteen door 1 eetl wijnsteenbakpoeder)
voor de rode vruchten coulis
- 150 gram gemengde diepvriesvruchten (niet ontdooid)
- 2 el Sukrin Icing
- 1 tlp citroensap
voor de mascarpone slagroom
- 250 gram mascarpone
- 250 gram roomkaas (type St. Morêt)
- 250 ml volle room
- 90 gram Sukrin Icing (of erythritol in poedervorm)
- 1 tlp vanille extract
voor de afwerking
- 100 ml volle room
- 1/2 el Sukrin Icing
- 1 el cacao nibs
- beetje gesmolten chocolade en wat verse bessen (optioneel)
Bereiding
Maak de Keto Patisseriecrème
- Doe dit de dag voordien en laat opstijven in de koelkast
Maak de taart / cake
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Vet een springvorm in of bekleed hem met bakpapier
- Meng alle droge ingrediënten in een ruime kom en zeef alles door voor een fijnere korrel van je meelmix
- Snijd het vanille stokje door en schraap het merg er uit (steek het uitgeschraapte stokje in een zak met erythritol of Sukrin:1 en na 2 weken heb je je zelfgemaakte vanille 'vervangsuiker')
- Verwarm het water met de room en de vanille in een klein pannetje
- Haal van het vuur en laat er de boter in smelten
- Doe de eieren en de eiwitten in een aparte kom en klop los
- Voeg room/boter/vanille-mengsel bij de eieren en klop nogmaals los
- Giet dit vervolgens bij de droge ingrediënten en roer tot je een glad beslag krijgt (doe dit met een garde)
- Doe het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad
- Bak in de oven gedurende +/- 40 à 45 minuten tot de bovenkant goudbruin kleurt (controleer of hij gaar is door met een houten prikker in het midden van de cake te prikken, wanneer die er droog uitkomt is de cake gaar)
- Haal uit de oven en haal hem na enkele minuten uit de vorm en laat volledig afkoelen op een taartrooster
maak de coulis van rode vruchten
- Doe de diepvriesvruchten in een pan en zet op het vuur (je hoeft geen water toe te voegen, het ijs van de diepvriesvruchten geeft voldoende vocht af)
- Roer er de Sukrin Icing door en voeg het citroensap toe
- Laat inkoken tot een dikke confituur/gelei
- Doe in een potje en zet opzij
klop de mascarpone vanille slagroom
- Doe de roomkaas met de mascarpone en het vanille extract in de keukenmixer (met klopper) en zeef er de zoetstof in
- Start op lage stand en wanneer de zoetstof is opgenomen zet je de mixer hoger
- Voeg de slagroom toe en klop tot een luchtige slagroom mousse
- Zet in de koelkast tot gebruik
de taart opbouwen / samenstellen
- Zet de cake op een vlakke ondergrond en snijd hem horizontaal door zodat je twee gelijke helften krijgt
- Haal de bovenste laag er voorzichtig af en leg opzij
- Smeer op het onderste deel eerst een laag patisserie crème
- Verdeel er dan de coulis van rode vruchten over en strijk open
- Doe een deel van de mascarpone slagroom mousse in een spuitzak en spuit een laag over de vruchten coulis
- Smeer voorzichtig open (er mag wat van de coulis doorkomen, dat geeft een mooi effect als je de cake straks aansnijdt)
- Leg er nu voorzichtig de bovenste helft van de cake op
- Smeer de rest van de mascarpone slagroom mousse op en rond de cake (gebruik een paletmes of grote spatel)
de taart decoreren
- Klop de slagroom met de zoetstof tot stijve pieken en doe in een spuitzak
- Smelt de chocolade en doe in een klein spuitzakje of gebruik een stukje bakpapier dat je tot een puntzakje oprolt
- Spuit enkele streepjes of andere decoratie over de cake en werk af met toefjes slagroom, eventueel wat verse bessen en cacaonibs of chocoladeschilfers
- Bewaar in de koelkast tot het tijd is om te serverenSmakelijk!
Notities
Hou je van een lekker stukje taart of cake? Met of zonder chocolade, maar vooral zonder die onnodige ton aan suiker? Probeer dan ook deze eens :