Schnitzel!
Lekker varkensvlees in een krokant koolhydraatarm en glutenvrij jasje!
Vergezeld van gestoofde asperges, boontjes, tomaat en een flinke lepel homemade Keto Mayo!
Als je denk dat je dit typisch Oostenrijks gerecht moet missen, dan heb je verkeerd gedacht.
Gepaneerd vlees dat je in de winkel koopt, is uiteraard niet koolhydraatarm, laat staan Keto.
Maar je kan het makkelijk zelf maken.
Geen broodkruim of gluten, geen suiker of andere ongewenste toevoegingen, en toch een lekker krokant korstje aan je vlees?
Met dit recept maak je de perfecte Keto Schnitzel! 😋
Keto Paprika Paneermix voor zelfgemaakte schnitzel :
Pork rinds (gemalen), geraspte Parmezaan (poedervorm), superfijn amandelmeel en kruiden naar keuze.
That’s it! Meer is er niet aan.
Je maakt het zo spicy als je zelf wil en je kan er je favoriete kruiden in verwerken en aanpassen naargelang het soort vlees dat je gebruikt.
Schnitzels kan je maken met varkensvlees, kalfsvlees, kip, kalkoen of zelfs lamsvlees.
Ook een stukje vis kan je op deze manier bereiden.
Check het recept voor de Keto Fish & Chips met groentenfrietjes.
Hier koos ik voor varkenslapjes, maar je kan ook spiering nemen.
Deze wentel je eerst even in wat losgeklopt eiwit en dan haal je ze door de paneermix.
Deze Keto Schnitzel bakte ik gewoon op de bakplaat in de oven, maar wel op redelijk hoge temperatuur.
Bakken op hogere temperaturen doe je best in smout, ossewit of ghee. Deze verzadigde vetten kunnen hogere temperaturen aan en dat heb je nodig als je een krokant korstje wil.
De vetstof pas ik aan naargelang het vlees of gerecht.
Varkensvlees in smout, steak in ossewit, gevogelte in eendenvet of ganzenvet. Vis maak ik dan meestal klaar in ghee.
Plantaardige vetten gebruik ik normaal enkel als smaakmaker. (met uitzondering van af en toe kokosolie voor Aziatische gerechten en wat olijfolie voor Italiaans of Spaans getinte gerechten)
Notenolie enkel voor dressing of afwerking van een gerecht.
Soja-olie, koolzaalolie, maïsolie en al die andere geraffineerde oliën horen niet thuis in een gezonde levensstijl. Lees er meer over in Gezonde Vetten en Het gevaar van geraffineerde plantaardige oliën
Reuzel / smout en ossewit kan je normaal bij je slager kopen of online bij de leveranciers die je terugvindt op Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst.
Maar als je die niet onmiddellijk ter beschikking hebt, kan je deze heerlijke schnitzel ook in ghee klaarmaken.
Laat het smaken! 😉
Keto Varkens Schnitzel en asperges, boontjes, tomaat en huisgemaakte mayo
Ingrediënten
Voor de Schnitzel
- 6 varkenslapjes (+/- 140 g stuk)
- 50 gram Pork Rinds - homemade of naturel (tot poeder gemalen/gemixt)
- 30 gram Parmezaanse kaas (geraspt tot poeder)
- 3 el amandelmeel (Sukrin) (ontvet / superfijn)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1/4 tlp peper van de molen
- 1/4 tlp cajun kruiden
- 1/4 tlp chipotle poeder (of gerookte paprika)
- 1/4 tlp paprikapoeder
- 1/4 tlp shaslick kruiden
- 1/4 tlp Mexicaanse Salsa Dip kruidenmengeling (of Tex Mex Kruiden)
- 6 el smout (of ghee)
- 4 eiwitten
Voor de groenten
- 9 witte asperges
- 300 gram sperzieboontjes
- 1 grote tomaat
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1/2 tlp bonenkruid (of oregano)
- 1/2 tlp Italiaanse kruiden
- beetje peper van de molen
- snuifje uipoeder of lookpoeder (optioneel)
- 3 el ghee (of olijfolie)
- 2 el witte wijnazijn (of kokos of ACV)
voor erbij
- 100 gram Keto Mayonaise (zelfgemaakt of suikervrij)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
Maak de Keto Paneermix
- Doe de pork rinds in een blender of gewoon in een diepvrieszakje en mix of klop tot poeder
- Voeg de fijn (tot poeder) geraspte Parmezaan, de kruiden en het amandelmeel toe
- Meng goed door mekaar en strooi op een bord of schaal
Voor het vlees
- Klopt de eiwitten lichtjes los
- Haal het vlees eerst door het eiwit (wrijf overtollig eiwit af - je wil dat je paneermix aan het vlees kleeft en niet dat je een eierkorst aan je vlees krijgt)
- Haal het vlees door de paneermix en leg op de bakplaat
- Verdeel telkens een beetje van de vetstof onder het vlees en beetje op het vlees, de rest leg je tussen het vlees op de bakplaat
- Schuif in de oven en bak +/- 15 min aan de ene zijde, keer dan om en bak nogmaals +/- 10 min (terwijl het vlees bakt, maak je de groenten)
- Zet de oven op grill en laat het vlees (+/- 3 à 5 min) korsten
Voor de groenten
- Schil de asperges en snijd ze in 3 of 4 stukken
- Was de boontjes en snijd de uiteinden af
- Stoom boontjes en asperges samen beetgaar (+/- 10 à 15 min)
- Was de tomaat en snijd in kleine blokjes (verwijder de zaden)
- Verhit de vetstof in een wok of pan en bak de tomaat aan
- Blus met de azijn en voeg kruiden toe
- Voeg er ten slotte de boontjes en asperges bij en laat even doorwarmen
- Draai het vuur uit en zet opzij
Afwerken en serveren
- Haal het vlees uit de oven
- Verdeel de groenten en het vlees over de borden
- Schep een grote eetlepel Keto Mayo bij en werk eventueel af met een schijfje citroen en wat verse peterselie of oreganoSmakelijk!