Keto Schapengehaktballetjes met Feta – Griekse Salade en Geroosterde Pompoen

schapengehaktballetjes met geroosterde pompoen en Griekse salade met olijven en feta
Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Balletjes van schapengehakt met Feta en een Griekse Salade met olijven, komkommer en extra feta.

Tover de zon op je bord met deze heerlijke gehaktballetjes op Griekse wijze.

Serveer eventueel met geroosterde pompoen of andere groentjes naar keuze.

Ik maakte ze met schapengehakt, maar je kan ze ook met lamsgehakt, varkensgehakt of zelfs rundergehakt of een mengeling van gehakt maken.

Feta is een typisch Griekse kaas en heeft die heerlijke zurige toets die perfect past bij lamsvlees of schapenvlees.

Combineer dat met olijven, komkommer, kerstomaatjes en een goeie scheut Griekse extra virgin olijfolie en je krijgt een ware smaaksensatie.

Helemaal niet moeilijk om te maken en toch zo heerlijk smaken. šŸ˜‰

Als je vaak olijfolie gebruikt, kies dan voor een echte, goede olijfolie, bij voorkeur biologisch en extra virgin.

Hoe herken je een goede olijfolie?

  1. ze ziet groen tot goudkleurig en niet ‘geel’
  2. ze moet in een donkere fles en metalen blik zitten
  3. ze heeft een fruitige, soms peperachtige smaak
  4. ze stolt (gedeeltelijk) als je ze in de koelkast plaatst
  5. ze draagt een keurmerk

Veel zogezegde ‘extra virgin‘ of ‘extra viergeolijfolie is echter niet altijd extra virgin, maar gewoon virgin of een mengeling.

De ‘gele’ olijfolie, de ontgeurde dus, heeft geen geur en dus ook geen smaak. Het is geraffineerde olie die verhit werd, waardoor jammer genoeg niet alleen de geur en smaak, maar ook veel van de voedingsstoffen verloren gaan. Bovendien is geraffineerde olie sowieso een aanslag op je celmembranen en je algehele gezondheid. Lees er meer over in Het gevaar van geraffineerde oliĆ«n.

Sommige producenten mengen ook oude met verse olijfolie. Andere producenten voegen er zelfs andere (zaad)olie of chemicaliƫn aan toe.

Zo wees een studie van de University of California uit dat 69% van de olijfolie die in de Verenigde Staten verkocht wordt, nep is! Deze olie zou gemengd zijn met andere oliƫn, zoals pinda-, koolzaad- en zonnebloemolie. Veel van deze merken worden echter niet enkel in de Verenigde Staten verkocht, maar zijn ook bij ons in de supermarkt te vinden.(1)

Wil je weten welke merken er al zeker door de mand vielen? Lees het hier
Meer weten over olijfolie, zie bronnen en referenties

De beste olijfolie koop je uiteraard bij de boer zelf, of in de speciaalzaak.
Deze is niet goedkoop, maar het verschil is groot, … heel groot.
Wil je graag een kwalitatieve, biologische olijfolie kopen aan een schappelijke prijs, dan raad ik graag de olijfolie van Epikouros aan. Dit is een milde olijfolie met een zachte smaak die vrijwel bij alles past.

Check de voorraadlijst voor de producten die ik aanbeveel en maak snel dit heerlijk Keto diner klaar. šŸ˜‰

Serveer met een lekkere Keto aĆÆoli of met de Homemade Tzatziki.




Keto Schapengehaktballetjes met Feta, Geroosterde Pompoen en Griekse Salade

Lekkere balletjes van schapengehakt en geroosterde pompoen met een frisse Griekse salade met olijven en feta en aĆÆoli met geitenroom
Print recept Pin recept
hoofdgerecht
porties 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediƫnten

voor de gehaktballen en de bereiding ervan
  • 600 gram schapengehakt (of lamsgehakt)
  • 50 gram Griekse geitenyoghurt (of zure room van geit)
  • 50 gram Verse geitenkaas (of feta)
  • 1/8 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el verse oregano (of 1 tlp gedroogde)
  • 1 tlp verse tijm (of 1/2 gedroogde)
  • 1 tlp verse peterselie (of 1/2 gedroogde)
  • 1 eidooier
  • 2 el ossewit
  • 100 ml lamsfond (of andere bouillon)
voor de geroosterde pompoen
  • 600 gram pompoen (oranje bolpompoen)
  • 2 el ossewit
  • 1 el olijfolie
  • 1/8 tlp lookpoeder (optioneel)
  • zout en peper van de molen
voor de Griekse salade
  • 12 groene olijven
  • 12 kalamata olijven
  • 12 kerstomaatjes
  • 1/2 komkommer
  • 200 gram ijsbergsla
  • 1/8 rode ui
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • zout en peper van de molen
  • verse oregano
  • 100 gram feta
voor de geitenkaas aĆÆoli (optioneel)
  • 3 el huisgemaakte mayonaise
  • 2 el zure room geit
  • 1 el Griekse geitenyoghurt (of verse geitenkaas)
  • 2 teentjes knoflook
  • verse kruiden zoals bieslook, oregano, peterselie, ...
  • zout en peper van de molen

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 200Ā°C
Voor de pompoen
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Schil de pompoen, snijd in blokjes en leg op de ovenschaal
  • Verdeel er het ossewit in stukjes bij, kruid met peper en zout en bak +/- 25 Ć  30 minuten in de voorverwarmde oven (na 10 minuten zet je er de balletjes bij)
Maak ondertussen de gehaktballetjes
  • Meng het gehakt met de eierdooier, de Griekse yoghurt, de geitenkaas en de kruiden en draai er balletjes
  • Doe het ossewit (of andere vetstof) in een ovenschaal en voeg ossewit en bouillon toe
  • Zet de ovenschaal met de balletjes bij de pompoen in de oven en laat +/- 20 minuten samen met de pompoen bakken
Voor de salade
  • Snijd de ijsbergsla in grove stukken, spoel onder de kraan en laat uitlekken
  • Was de tomaatjes en verwijder het kroontje
  • Versnipper de ui
  • Schil de komkommer, snijd in de lengte in 4, verwijder de zaden en snijd in blokjes
  • Leg de sla op een bord, verdeel er de tomaatjes, komkommer, ui en olijven over
  • Meng de olijfolie met de wijnazijn en de kruiden en lepel over de salade
Maak de aĆÆoli
  • Meng alle ingrediĆ«nten in een kom
  • Pel en plet de look tot pulp of gebruik een lookpers en roer onder de aĆÆoli
Afwerken en serveren
  • Leg op ieder bord een beetje van de salade, geroosterde pompoen en verdeel de balletjes over de borden
  • Verkruimel de feta over de borden en werk af met verse kruiden
  • Serveer met de heerlijke aĆÆoli

Notities

voedingswaarde zonder aĆÆoli
927,5 kcal / 17,5 KH / 37,3 Eiwit / 79,9 Vet / 2,9 vezels / 14,6 net KH
Nutrition Facts
Keto Schapengehaktballetjes met Feta, Geroosterde Pompoen en Griekse Salade
Amount Per Serving (1 persoon)
Calories 1021.1 Calories from Fat 804
% Daily Value*
Fat 89.3g137%
Saturated Fat 36.9g231%
Polyunsaturated Fat 0.8g
Monounsaturated Fat 5.3g
Cholesterol 251.7mg84%
Sodium 908.2mg39%
Potassium 1092.7mg31%
Total Carbs 18.2g6%
Fiber 2.9g12%
Sugar 8.8g10%
Protein 38.2g76%
Vitamin A 13893.4IU278%
Vitamin C 29.3mg36%
Calcium 270.1mg27%
Iron 5.3mg29%
Net Carbs 15.3g
Total Carbs - sugaralcohol 18.2g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Bronnen en referenties

  1. universityofcalifornia.edu/news/thinking-about-olive-oil-all-wrong
  2. olivecenter.ucdavis.edu/
  3. internationaloliveoil.org/publications/
  4. oliveoiltimes.com/production/five-years-later-uc-davis-report-still-sends-shockwaves/48223
  5. seloolive.com/blogs/olive-oil/fake-olive-oil-brands
  6. holartw.medium.com/fake-olive-oil-vs-original-olive-oil-5-things-you-should-know-d07f0a0f9b04
  7. ciaotutti.nl/italiaans-eten/producten/olijfolie/hoe-weet-je-dat-je-goede-extra-vergine-olijfolie-koopt/
  8. internationaloliveoil.org/
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (ā€˜de inhoudā€), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life videoā€™s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiĆ«ren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top