Balletjes van schapengehakt met Feta en een Griekse Salade met olijven, komkommer en extra feta.
Tover de zon op je bord met deze heerlijke gehaktballetjes op Griekse wijze.
Serveer eventueel met geroosterde pompoen of andere groentjes naar keuze.
Ik maakte ze met schapengehakt, maar je kan ze ook met lamsgehakt, varkensgehakt of zelfs rundergehakt of een mengeling van gehakt maken.
Feta is een typisch Griekse kaas en heeft die heerlijke zurige toets die perfect past bij lamsvlees of schapenvlees.
Combineer dat met olijven, komkommer, kerstomaatjes en een goeie scheut Griekse extra virgin olijfolie en je krijgt een ware smaaksensatie.
Helemaal niet moeilijk om te maken en toch zo heerlijk smaken. 😉
Als je vaak olijfolie gebruikt, kies dan voor een echte, goede olijfolie, bij voorkeur biologisch en extra virgin.
Hoe herken je een goede olijfolie?
- ze ziet groen tot goudkleurig en niet ‘geel’
- ze moet in een donkere fles en metalen blik zitten
- ze heeft een fruitige, soms peperachtige smaak
- ze stolt (gedeeltelijk) als je ze in de koelkast plaatst
- ze draagt een keurmerk
Veel zogezegde ‘extra virgin‘ of ‘extra vierge‘ olijfolie is echter niet altijd extra virgin, maar gewoon virgin of een mengeling.
De ‘gele’ olijfolie, de ontgeurde dus, heeft geen geur en dus ook geen smaak. Het is geraffineerde olie die verhit werd, waardoor jammer genoeg niet alleen de geur en smaak, maar ook veel van de voedingsstoffen verloren gaan. Bovendien is geraffineerde olie sowieso een aanslag op je celmembranen en je algehele gezondheid. Lees er meer over in Het gevaar van geraffineerde oliën.
Sommige producenten mengen ook oude met verse olijfolie. Andere producenten voegen er zelfs andere (zaad)olie of chemicaliën aan toe.
Zo wees een studie van de University of California uit dat 69% van de olijfolie die in de Verenigde Staten verkocht wordt, nep is! Deze olie zou gemengd zijn met andere oliën, zoals pinda-, koolzaad- en zonnebloemolie. Veel van deze merken worden echter niet enkel in de Verenigde Staten verkocht, maar zijn ook bij ons in de supermarkt te vinden.(1)
Wil je weten welke merken er al zeker door de mand vielen? Lees het hier
Meer weten over olijfolie, zie bronnen en referenties
De beste olijfolie koop je uiteraard bij de boer zelf, of in de speciaalzaak.
Deze is niet goedkoop, maar het verschil is groot, … heel groot.
Wil je graag een kwalitatieve, biologische olijfolie kopen aan een schappelijke prijs, dan raad ik graag de olijfolie van Epikouros aan. Dit is een milde olijfolie met een zachte smaak die vrijwel bij alles past.
Check de voorraadlijst voor de producten die ik aanbeveel en maak snel dit heerlijk Keto diner klaar. 😉
Serveer met een lekkere Keto aïoli of met de Homemade Tzatziki.
Keto Schapengehaktballetjes met Feta, Geroosterde Pompoen en Griekse Salade
Ingrediënten
voor de gehaktballen en de bereiding ervan
- 600 gram schapengehakt (of lamsgehakt)
- 50 gram Griekse geitenyoghurt (of zure room van geit)
- 50 gram Verse geitenkaas (of feta)
- 1/8 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el verse oregano (of 1 tlp gedroogde)
- 1 tlp verse tijm (of 1/2 gedroogde)
- 1 tlp verse peterselie (of 1/2 gedroogde)
- 1 eidooier
- 2 el ossewit
- 100 ml lamsfond (of andere bouillon)
voor de geroosterde pompoen
- 600 gram pompoen (oranje bolpompoen)
- 2 el ossewit
- 1 el olijfolie
- 1/8 tlp lookpoeder (optioneel)
- zout en peper van de molen
voor de Griekse salade
- 12 groene olijven
- 12 kalamata olijven
- 12 kerstomaatjes
- 1/2 komkommer
- 200 gram ijsbergsla
- 1/8 rode ui
- 3 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- zout en peper van de molen
- verse oregano
- 100 gram feta
voor de geitenkaas aïoli (optioneel)
- 3 el huisgemaakte mayonaise
- 2 el zure room geit
- 1 el Griekse geitenyoghurt (of verse geitenkaas)
- 2 teentjes knoflook
- verse kruiden zoals bieslook, oregano, peterselie, ...
- zout en peper van de molen
Bereiding
- verwarm de oven voor op 200°C
Voor de pompoen
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Schil de pompoen, snijd in blokjes en leg op de ovenschaal
- Verdeel er het ossewit in stukjes bij, kruid met peper en zout en bak +/- 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven (na 10 minuten zet je er de balletjes bij)
Maak ondertussen de gehaktballetjes
- Meng het gehakt met de eierdooier, de Griekse yoghurt, de geitenkaas en de kruiden en draai er balletjes
- Doe het ossewit (of andere vetstof) in een ovenschaal en voeg ossewit en bouillon toe
- Zet de ovenschaal met de balletjes bij de pompoen in de oven en laat +/- 20 minuten samen met de pompoen bakken
Voor de salade
- Snijd de ijsbergsla in grove stukken, spoel onder de kraan en laat uitlekken
- Was de tomaatjes en verwijder het kroontje
- Versnipper de ui
- Schil de komkommer, snijd in de lengte in 4, verwijder de zaden en snijd in blokjes
- Leg de sla op een bord, verdeel er de tomaatjes, komkommer, ui en olijven over
- Meng de olijfolie met de wijnazijn en de kruiden en lepel over de salade
Maak de aïoli
- Meng alle ingrediënten in een kom
- Pel en plet de look tot pulp of gebruik een lookpers en roer onder de aïoli
Afwerken en serveren
- Leg op ieder bord een beetje van de salade, geroosterde pompoen en verdeel de balletjes over de borden
- Verkruimel de feta over de borden en werk af met verse kruiden
- Serveer met de heerlijke aïoli
Notities
Bronnen en referenties
- universityofcalifornia.edu/news/thinking-about-olive-oil-all-wrong
- olivecenter.ucdavis.edu/
- internationaloliveoil.org/publications/
- oliveoiltimes.com/production/five-years-later-uc-davis-report-still-sends-shockwaves/48223
- seloolive.com/blogs/olive-oil/fake-olive-oil-brands
- holartw.medium.com/fake-olive-oil-vs-original-olive-oil-5-things-you-should-know-d07f0a0f9b04
- ciaotutti.nl/italiaans-eten/producten/olijfolie/hoe-weet-je-dat-je-goede-extra-vergine-olijfolie-koopt/
- internationaloliveoil.org/