Heerlijke suikervrije spicy Satésaus
als sausje voor je kipsaté, als dip, als marinade of als basis voor de saus van je stoofgerecht.
Sommige noemen het satésaus, anderen pindasaus.
Er is wel een verschil tussen beide, maar hier gaat het dus om een sausje op basis van pindakaas, pindanoten, heerlijk geurende geroosterde kruiden met een pikante toets.
Check je pindakaas / pindaboter en zorg dat deze geen toevoegingen bevat!
Wie van hartig en spicy houdt, kan deze zo eten met een keto cracker. Eventueel belegd met wat kip, tomaat, enz…
Als je ze aanlengt met wat water, is het ook een heerlijke dressing voor je salade.
Perfect als saus voor bij je kipsaté.
Ook super als aperitiefhapje waarbij je mini kipsatés of gewoon blokjes kip serveert met deze satésaus als dip.
Of marineer er eens een stukje kipfilet of kippendij mee.
Je kan deze saus ook gebruiken in Indonesische (stoof) gerechten.
Het is een heerlijke combinatie met kokosroom.
De kokosroom maakt de saus wat milder / zachter.
Hou je van echt pikant, gebruikt dan een extra chilipeper of voeg er een theelepel sambal aan toe.
Aangezien ik in deze versie sojasaus gebruik, voeg ik geen extra zout toe, maar jij kan dat natuurlijk wel doen.
Proef dus en kruid bij naar eigen smaak.
Probeer het eens!
PS: ook heerlijk bij de BBQ
Keto Saté saus - Pindasaus
materiaal
- blender / mixer
Ingrediënten
- 6 el pindakaas (pinda notenboter)
- 3 el gehakte pinda's (ongezouten)
- 3 el tamari sojasaus (of kokos aminos)
- 3 el rijstwijnazijn (of kokosazijn)
- 3 el limoensap
- 1 stengel citroengras (enkel binnenste deeltje - geplet en superfijn gesnipperd (optioneel))
- je kan dit vervangen door een beetje lente-ui
- 2 cm gember
- 1 rode chilipeper
- 1 teentje knoflook
- 1/8 tlp Ras el Hanout
- 1 tlp currypoeder
- 1/2 tlp curcuma
- 1/8 tlp gemalen korianderzaad
- snuifje paprikapoeder
- snuifje komijnpoeder (laat weg als je niet van komijn houdt)
- verse koriander
- 1 el geroosterde sesamolie
- 1 el olijfolie
- eventueel extra water indien nodig
Bereiding
- Strooi alle kruiden in een droge pan en rooster ze even tot de ze hun geuren vrijlaten
- Verwijder de zaadlijsten uit de chili's en schil het stukje gember
- Plet de knoflook en verwijder het vel
- Plet het citroengras (indien je dit gebruikt), snijd het achterste deel wel en verwijder de harde delen
- Snipper +/- 2 cm heel fijn en doe samen met de andere (geroosterde) kruiden/groenten in de blender en mix tot alles heel fijn is
- Voeg de pindakaas/boter het limoensap, sojasaus, azijn en de olie toe en mix goed
- Indien het mengsel te dik is, voeg dan een beetje water toe zodat je een sausje krijgt
- Hak de pindanoten in kleine stukjes, voeg toe en blend kort zodat de stukjes wel vermengd worden in de saus, maar toch nog zichtbaar blijven
- Heerlijk als dip, met kip of als marinade voor bvb kipsatéBewaren kan in de koelkast tot +/- 1 week