Keto Rum Cake met boter rum siroop
Glutenvrije, koolhydraatarme amandel-kokos cake met rum en een suikervrije boter rum siroop als glazuur.
Dit is een echte najaarscake!
Een heerlijk stukje cake met mild rumaroma om je op te warmen.
Nog lekkerder als je hem even in je koffie sopt, die nadien ook het rumaroma zal opnemen.
Wees niet bang, het is geen ‘zatte’ cake. De alcohol verdampt immers bijna helemaal tijdens het bakken/kookproces.
Wil je liever geen alcohol gebruiken? Dan kan je rum extract gebruiken.
Kan je geen zuivel eten? Daar heb ik een optie zuivelvrij voor voorzien.
Keto rum cake optie alcoholvrij :
- vervang de rum in het cakebeslag door 120 ml water of amandelmelk en 2 el rumextract
- vervang de rum in het boter rum glazuur door room en 1 el rumextract
Keto rum cake optie zuivelvrij :
- vervang de boter door ghee of kokosolie
- vervang de room door amandel- of kokosmelk
Gaat hij dan identiek hetzelfde smaken? Uiteraard niet.
Gaat hij dan lekker zijn? Uiteraard wel.
Daarenboven gaat hij vooral graanvrij, glutenvrij, koolhydraatarme en suikervrij zijn.
En vooral niet moeilijk om te maken, dus waar wacht je nog op?
het recept voor de keto rum cake
dit materiaal heb je nodig : een (tulband) cakevorm + keukenmixer met kloppers of handmixer met kloppers en uiteraard een oven.
En die oven mag je alvast voorverwarmen op 170°C.
zo ga je tewerk :
voorbereiding
- Snijd de boter in stukjes en zet, op een bord of in een schaaltje, even in de oven die aan het opwarmen is.
De boter moet zacht zijn, maar niet gesmolten, dus een minuutje volstaat. - Haal uit de oven en zet ze opzij.
- Meng alle ingrediënten voor de meelmix in een aparte kom.


vervolgens
- Doe de eieren met de zoetstof in een andere kom en zet opzij.
- Snijd de vanillestok in de lengte door en schraap er het merg uit.
- Doe de vanille met de room in pannetje en verwarm kort op laag vuur. (verwarmen is optioneel, maar zo komt het vanille aroma extra vrij)


maak het beslag
- Doe de boter in de keukenmixer en klopt even luchtig.
- Vervolgens voeg je de eieren met de zoetstof toe en klopt goed door.
- Voeg de meelmix in 2 à 3 delen bij het eimengsel en klopt door.
- Nu giet je de (ondertussen lauw geworden) room bij het beslag en je blijft kloppen terwijl je straalsgewijs de rum toevoegt.
- Klopt tot een glad en luchtig beslag. (niet te lang, maar net genoeg zodat alles goed gemengd is)


de cake bakken
- Vet de cakevorm goed in met een beetje roomboter en giet het beslag in de vorm.
Strijk glad met een spatel. - Schuif de vorm in het midden van de oven en bak +/- 45 minuten op 170°C.
- Verlaag dan de temperatuur naar 150°C en bak nog +/- 15 minuten verder.
Controleer of de cake gaar is met een houten prikker. Als de prikker droog uit de cake komt, is je cake gaar. - Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.


de boter rum siroop
- Smelt de boter met de zoetstof op laag vuur.
- Voeg het water toe en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
- Laat +/- 2 minuutjes koken, tot het schuimlaagje bijna verdwenen is.
- Voeg nu voorzichtig de rum toe (let op het gaat borrelen) en laat nog enkele minuten zachtjes koken. (zet het vuur niet te hoog zodat je siroop niet verbrandt)


extra tips
de rum
Ik gebruikte Stroh Rum omdat die een zeer lekker kruidig aroma heeft en perfect past bij gebak, maar je kan ook gewone rum gebruiken. Let wel op de toevoegingen.
de zoetstof
Ik koos voor een mengeling van witte en bruine erythritol. Je kan ook gewoon de witte gebruiken, maar ik koos ervoor om gedeeltelijk bruine erythritol te gebruiken omwille van de ‘gebrande’ smaak.
Let wel op welke ‘bruine’ erythritol je gebruikt.
Persoonlijk vind ik de erythrit gold van Simply Keto heel goed. Ook de erithritol bronze van Steviala is een goede.
Niet de Sukrin Gold of andere bruine erythritol die ook mout, inuline of andere ongewenste toevoegingen bevat.
Check Coach Sofie’s Keto Keuken voorraadlijst om te zien welke zoetstoffen je kan gebruiken en welke merken ik aanbeveel.
het boter rum glazuur
- Zet de cake op een taartrekje of ovenrek dat je met bakpapier bekleed. Zo voorkom je dat de warme plakkerige siroop die er naast loopt straks moet opkuisen.
- Laat de rum boter siroop een beetje afkoelen en roer nog een goed door.
- Overgiet de cake rijkelijk met de rum boter siroop.


de rum cake afwerken
- Laat het glazuur afkoelen en opstijven
- Doe ongeveer 1/2 el Sukrin Icing of andere erythritol in poedervorm in een strooibusje. (of gebruik een klein zeefje)
- Strooi rijkelijk over de glazuurlaag.


smakelijk
Snijd de cake in porties en tast toe.
Of bewaar afgedekt in de koelkast tot het tijd is om te serveren. Daar is meerdere dagen houdbaar, als hij zo lang meegaat natuurlijk. 😉

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Keto Rum Cake met Boter Rum Glazuur
materiaal
- Tulband Bakvorm Ø27x8,5 (h) cm - oven - keukenmixer of handmixer met kloppers
Ingrediënten
voor de cake
- 230 gram amandelmeel
- 20 gram kokosmeel
- 30 gram egg white proteïne poeder (proteïne poeder van het wit van eieren)
- 120 gram roomboter (of ghee voor zuivelvrij)
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteen (cream of tartar)
- of vervang baksoda en wijnsteen door 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- 60 gram Sukrin erythritol (of andere erythritol in kristalvorm)
- 60 gram erythritol gold/bruin (Simply Keto of Steviala)
- 4 grote eieren
- 120 ml volle room (of vervang door amandel of kokosmelk voor zuivelvrij)
- 1 vanillestokje (of 1 tlp vanille extract)
- 120 ml Stroh Rum (of andere rum zonder toevoegingen (of vervang door water + 1 el rumextract)
voor het boter rum glazuur
- 120 gram roomboter (of ghee of kokosolie voor zuivelvrij)
- 30 gram Sukrin erythritol
- 30 gram erythritol gold/bruin (Simply Keto of Steviala)
- 60 ml water
- 60 ml Stroh Rum (of andere rum zonder toevoegingen of vervang door room + 1/2 el rumextract of amandel- of kokosmelk voor zuivelvrij)
afwerking
- 1 tlp Sukrin Icing (of andere erythritol in poedervorm)
Bereiding
- verwarm de oven voor op 170°C en boter de cakevorm in
maak de cake
- Meng amandelmeel, kokosmeel, baksoda, wijnsteen, zout, eiwit proteïne poeder in grote kom en zet opzij
- Doe de eieren met de zoetstof in een aparte kom en zet opzij
- Snijd de vanillestok in de lengte door en schraap er het merg uit
- Verwarm de room met het vanillemerg in een klein pannetje op laag vuur (lichtjes verwarmen, niet koken)
- Haal van het vuur en zet opzij
- Doe de zachte boter in je de keukenmachine of in een ruime kom als je een handmixer met kloppers gebruikt en klop luchtig
- Voeg de eieren met de zoetstof toe en klop door mekaar
- Strooi er de meelmix bij en blijf zachtjes kloppen terwijl je de lauwe vanilleroom er bijvoegt
- Giet er vervolgens in een klein straaltje de rum bij terwijl je blijft kloppen
- Meng verder tot een luchtig en glad beslag
- Giet in de beboterde cakevorm en bak in het midden van de oven gedurende +/- 45 min op 170°C
- Verlaag dan de temperatuur naar 150°C en bak nog +/- 15 min verder(Controleer de gaarheid door met een houten prikker in de cake te prikken. Als de prikker er droog uitkomt is de cake gaar)
- Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen (minimum 1 uur)
het boter rum glazuur
- Smelt de boter met de zoetstof en voeg het water toe
- Laat zachtjes aan de kook komen en kook onder voortdurend roeren +/- 2 minuten of tot het gevormde schuimlaagje bijna verdwenen is(opgelet, zet je vuur niet te hard)
- Voeg voorzichtig de rum bij en laat opnieuw onder voortdurend roeren enkele minuten zachtjes koken(kook niet te lang, de siroop dikt bij het afkoelen heel snel in)
de cake afwerken
- Haal de cake uit de vorm en zet op een taartrekje of ovenrek met een stukje bakpapier onder
- Roer de boter rum siroop nog eens goed door en overgiet de hele cake rijkelijk met het boter rum glazuur
- Wacht tot het glazuur is opgesteven en zeef er de sukrin icing of andere erythritol-stevia blend in poedervorm over
- Snijd de cake aan en serveer (eventueel met wat extra opgeklopte room of roomkaas-mascarpone of sop hem in je koffie)
Notities
Optie zuivelvrij :
vervang roomboter door ghee en vervang de room door kokos- of amandelmelkOptie alcoholvrij :
vervang de rum in de cake door amandel- of kokosmelk + 1 el rumextractvervang de rum in het glazuur door boter + 1/2 el rumextract Deze cake is goed voor 24 sneetjes. 1 sneetje = 1 portie Totale koolhydraten 10,4 g waarvan 7,2 g erythritol (95% gerekend)