Keto Courgette Gratin
Deze romige gratin van courgette is het perfecte, koolhydraatarm bijgerecht voor zowel vis, vlees als kip!
Het is niet omdat je geen aardappelen eet, dat je geen gratin kan eten.
Je kan van zowat elke groente ene heerlijke gratin maken.
Van pompoen, van aubergine, van knolselder, van koolraap of van in schijven gesneden bloemkool.
Het kan allemaal!
Je moet alleen rekening houden met absorptie van de room.
Pompoen bijvoorbeeld, neemt meer vocht op.
Ook knolselder zal de room goed opnemen.
Courgette daarentegen, doet dat veel minder en geeft eerder nog wat vocht af.
Daarom gebruik ik voor gratin van courgette altijd een combinatie van roomkaas en volle room.
Ik hou van kleur op mijn bord en dus combineerde ik voor deze gratin groene en gele courgettes.
De roomkaas laat ik eerst op een laag vuurtje smelten, zodat die mooi mengt met de room.
Ui, look en kruiden toevoegen en je mengsel is klaar.
Ovenschaal beboteren, courgettes in schijven, dakpansgewijs, in de schaal doen, roommengsel over de groente gieten en afwerken met geraspte kaas.
Hier was de gratin enkel met gele courgettes.
En de versie met enkel groene courgettes serveer ik ook bij de Keto Rog met tomatensalsa en kappertjes.
Probeer ook eens pompoen gecombineerd met courgette. Heerlijk. 😋
Keto Romige Gratin van Courgette
Ingrediënten
Voor de courgette gratin
- 2 groene courgettes (+/- 500g - in schijfjes)
- 2 gele courgettes (+/- 500g - in schijfjes (of groene))
- 125 gram roomkaas
- 125 ml volle room
- 1/2 ui (versnipperd)
- 2 teentje knoflook (geplet en geperst)
- 3/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- peper van de molen
- nootmuskaat (naar smaak)
- 2 el ghee
- 125 gram geraspte kaas
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Smelt de roomkaas met de room in klein pannetje op laag vuur en voeg de versnipperde ui en knoflook toe
- Kruid met zout, peper en nootmuskaat naar smaak
- Vet een ovenschaal in met ghee
- Was de courgette en snijd in schijven
- Leg ze dakpansgewijs in de ovenschotel en overgiet het roomkaasmengsel
- Verdeel er de geraspte kaas over en schuif in de voorverwarmde oven
- Bak +/- 20 à 25 min en zet de laatste 5 minuten de grill aan zodat de kaas mooi goud-bruin kleurtHeerlijk met een stukje vis, maar ook met vlees of kip.