Roggevleugel uit de oven
Roggevleugel in de oven gebakken, met lauwwarme tomatensalsa en gratin van courgette.
Een heerlijk keto – koolhydraatarm vis – hoofdgerecht
Gepocheerd of gebakken, roggevleugel is altijd een beetje feest op tafel.
Rog is een magere, kraakbeenvis en een culinaire topper!
Net doordat het een kraakbeenvis is, zitten er dus geen irriterende of gevaarlijke graten in.
Je kan hem op voorhand fileren, maar dat hoeft zeker niet.
Eens hij gaar is, komt hij heel makkelijk los van de ‘graat’ of beter gezegd het ‘bot’.
Het is wel een magere vis, dus voeg je best wat extra gezonde vetten bij voor een goede balans.
Rog met kappertjes is een super combinatie.
Meestal wordt roggevleugel dan ook geserveerd met kappertjesboter.
Hier heb ik gekozen voor een iets Zuiderse toets met de lauwwarme tomatensalsa en heerlijke Italiaanse kruiden.
Ik gebruikte een combinatie van olijfolie en geklaarde boter (waarin de vis gebakken werd) met een beetje rode wijnazijn en heerlijke Italiaanse kruiden.
Geserveerd met een romige gratin van courgette.
Koolhydraatarm en lekker smeuïg. Pas perfect bij de rog, maar ook bij vele andere vis of vleesgerechten.
Je vindt daarom het recept voor de Romige gratin van courgette ook apart op de site.
Indien je graag een stukje vis lust, kan je ook onderstaande recepten eens proberen :
- Keto Zalm met Spinazie en Tomaat in Toscaanse Roomsaus
- Keto Kabeljauw met Salsa Verde en geplette pompoen
- Keto Pladijsfilet met kruidenkaas, spek en asperges
- Keto Visparmentier met bloemkool
- Keto Zalmbonbon en gebakken wilde zalm
en voor de kleine (en grote) kinderen:
Maar maak zeker ook deze heerlijke roggevleugel en laat je verrassen door de combinatie van smaken.

Roggevleugel met lauwwarme tomatensalsa en courgettegratine
Ingrediënten
Voor de lauwwarme tomatensalsa met kappertjes
- 2 grote tomaten (in blokjes, pitjes verwijderd)
- 2 el kappertjes (op zout of azijn (optioneel))
- 1 tlp Spaghetti all Italiane kruidenmix
- 1 tlp bruschetta kruiden
- 1/2 tlp marjolein (of oregano)
- 1/2 tlp basilicum
- zout en peper
- 1 el rode wijnazijn (of andere)
- 3 el olijfolie
- 3 el ghee (van bij de vis)
Voor de vis
- 2 roggevleugels (+/- 1kg in totaal (+/- 700g vis))
- 4 el ghee
- 1 tlp zeezout
- 1 tlp peterselie
- flink wat peper van de molen
Voor de courgette gratin
- 3 courgettes (+/- 750g - in schijfjes)
- 100 gram roomkaas
- 100 ml volle room
- 1/2 ui (versnipperd)
- 1 teentje knoflook (geplet en geperst)
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- peper van de molen
- nootmuskaat (naar smaak)
- 1 el ghee
- 100 gram geraspte kaas
Bereiding
Maak de tomatensalsa
- Was de tomaten en snijd in 4
- Verwijder de zaadjes en snijd in blokjes
- Meng met de azijn, de olie en de kruiden en verwarm op een heel zacht vuurtje tot de tomaten wat gestoofd zijn
- Voeg de kappertjes pas op het einde bij en draai dan het vuur uit
Maak de gratin
- Smelt de roomkaas met de room in klein pannetje op laag vuur en voeg de versnipperde ui en knoflook toe
- Kruid met zout, peper en nootmuskaat naar smaak
- Vet een ovenschaal in met ghee
- Was de courgette en snijd in schijven
- Leg ze dakpansgewijs in de ovenschotel en overgiet het roomkaasmengsel
- Verdeel er de geraspte kaas over en schuif in de voorverwarmde oven
Voor de vis
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Spoel de vis onder koud stromend water en dep goed droog
- Kruid met peper en zout
- Doe 2 el van de ghee onder de vis en verdeel er de overige 2 el bovenop
- Schuif bij in de oven
- Bak samen met de gratin +/- 25 min op 180°C (afhankelijk van de grootte van de vis)
Afwerken en serveren
- Haal de vis en de gratin uit de oven
- Schep 3 à 4 el van de vetstof van bij de vis bij de tomatensalsa en roer goed om
- Verdeel iedere roggevleugel in 2 helften en schik op de borden, lepel er de tomatensalsa over en strooi er wat peterselie over (of als je 4 kleine roggevleugels hebt, is het één per persoon)
- Serveer met de gratin