Keto muffins met ricotta en bosbessen
Koolhydraatarme, glutenvrije en suikervrije muffins met amandelmeel en kokosmeel.
Een heerlijk keto dessertje!
Perfect bij de koffie met een lekkere toef slagroom of opgeklopte mascarpone.
Je kan ze zelfs eten bij het ontbijt.
Super voor een namiddagje bakken met de kinderen of kleinkinderen en perfect om hen mee te geven als suikervrij alternatief voor de commerciële cakes en koekjes.
Deze muffins zijn gemaakt van amandelmeel, kokosmeel, ricotta en eitjes.
Geen granen of gluten, geen bewaarmiddelen of andere ongewenste toevoegingen.
Ze zijn gezoet met erythritol en een klein beetje stevia, dus veroorzaken ze geen suikerpieken en ook geen suikerdipjes achteraf.
Ik wil hier wel even opmerken, dat als je insulineresistent bent, het niet aangewezen is om deze zoete traktaties op regelmatige basis te eten.
De smaak van zoet is al voldoende om je lichaam aan te zetten tot productie van insuline, want als je zoet proeft, denkt je lichaam dat er ook suiker naar binnen komt.
Het is dus niet omdat ze je bloedsuiker niet beïnvloeden, dat ze geen insulinerespons kunnen veroorzaken.
En aangezien het is insuline is die er voor zorgt dat je vet opslaat in plaats van te verbranden voor energie, wil je dit uiteraard zo veel mogelijk vermijden. Zeker als je diabetes type 2 of insulineresistentie wil omkeren, maar ook als je gewicht wil verliezen.
Denk er ook aan dat door zoet te eten, je ook je drang naar zoet en dus een eventuele suikerverslaving in stand houdt.
Is Keto ondertussen je levensstijl geworden en zit je eigenlijk al in een onderhoudsfase, dan kan zo’n traktatie af en toe wel. Het is ten slotte de bedoeling dat je deze levenswijze ook volhoudt op lange termijn.
Bovendien is bakken voor veel mensen een soort van therapie.
Creatief bezig zijn met voeding, … en met de kids.
Ik maakte deze muffins samen met mijn kleinzoon en verwerkte er zijn favoriete bessen, nl. bosbessen, in.
Uiteraard kan je er ook andere bessen in verwerken, maar het zurige van de bessen past perfect bij het zoete van de ricotta.
Deze muffins zijn ook heel eenvoudig te bereiden, dus perfect om samen met de kids te maken, snel klaar, en je kan er je eigen draai aan geven.
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven op 180°C en bekleed een muffinvorm met muffin bakpapiertjes.
Mijn kleinzoon koos voor de Mickey Mouse papiertjes ☺️
Het muffin beslag
- Meng amandelmeel, kokosmeel, zout, baksoda en wijnsteenpoeder (cream of tartar) in een kom en zet opzij.
Indien je kant-en-klaar wijnsteenbakpoeder gebruikt, dan tel je gewoon de baksoda en wijnsteenpoeder van het recept samen.
Dus 1 tlp baksoda en 2 tlp wijnsteenpoeder = 3 tlp wijnsteenbakpoeder. - Doe de ricotta met de eieren, zoetstof en vanille-extract in de keukenmixer


3. Klop glad, voeg dan de meelmix toe en klop opnieuw terwijl je 2 – 4 el water toevoegt. Het beslag mag niet te dik maar ook niet de slap zijn.
4. Voeg de bosbessen (of andere bessen naar keuze) toe en meng ze met een spatel onder het beslag.


Muffins vullen en bakken
Gebruik hiervoor een kleine pollepel, ijslepel of andere maat zodat je muffins enigszins gelijk gevuld zijn.
5. Vul ze voor ongeveer 3/4 met het beslag en schuif ze in de voorverwarmde oven.
Ik zet mijn oventemperatuur altijd iets hoger tijdens het voorverwarmen. Er gaat altijd wat warmte verloren als je de deur opent. Eens ze in de oven staan, verlaag je de temperatuur naar 170°C.
6. Bak de muffins +/- 20 à 25 minuutjes (afhankelijk van je oven)


Serveren en smullen
7. Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Zo voorkom je dat ze onderaan sompig worden door te lang in de vorm te zitten.
8. Eet zo of serveer met een toef slagroom, mascarpone of nog meer ricotta.
Smakelijk!

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Ricotta Bosbessen Muffins
materiaal
- muffin of cupcake vorm + papieren cupcake vormpjes
- oven
- keukenmixer of handmixer (garde)
Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel
- 30 gram kokosmeel
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteenpoeder (cream of tartar )
- of vervang baksoda en wijnsteenpoeder door 3 tlp wijnsteenbakpoeder
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 160 gram ricotta
- 3 eieren
- 90 gram Sukrin erythritol (of andere)
- 10 gram Sukrin :1 (vanille (homemade))
- 1 tlp vanille extract
- 3 - 4 el water
- 100 gram bosbessen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de muffinvormen met de papiertjes
- Spoel de bosbessen in koud water en laat uitlekken op een keukenpapier
- Meng amandelmeel, kokosmeel, baksoda, wijnsteenpoeder en zout in een kom en zet opzij
- Doe de ricotta met de eieren, zoetstof en vanille extract in de keukenrobot en klop tot een gladde massa
- Voeg de meelmix bij en klop tot alles goed gemengd is
- Voeg vervolgens het water bij en klop tot een glad beslag (begin met 2 el en voeg indien je beslag nog te dik is, nog eens 2 el bij)
- Voeg de bosbessen toe en spatel ze onder het beslag
- Verdeel het beslag over de muffin vormpjes en schuif in de voorverwarmde oven
- Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de muffins +/- 20 à 25 min (of tot ze vanboven mooi gekleurd en stevig zijn)
- Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rekje
- Serveer eventueel met wat opgeklopte mascarpone, slagroom of extra ricottaSmakelijk!