Keto Ratatouille Shakshuka met gehakt en spek

Keto Ratatouille Shakshuka met gehakt spek spiegelei
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit heerlijk koolhydraatarm éénpansgerecht is een echte smaakbom en maak je klaar in amper 45 minuutjes.

Shakshuka is een Oosters gerecht met eitjes gepocheerd in een kruidige tomatensaus.

Deze versie is met groentjes die in een ratatouille worden gebruikt. Zo zitten er minder tomaten in dan bij een traditionele Shakshuka, wat het gerecht alvast koolhydraatarmer maakt.

Door gehakt en spek toe te voegen, krijg je ook een hele andere balans.

Omdat ik voorstander ben van ‘van kop tot staart‘ of ‘nose to tail‘ eten, verwerkte ik er ook runderhart in.

Ondanks het feit dat orgaanvlees één van de meest nutriëntrijke voeding is, wordt het weinig gegeten.

Sommige mensen huiveren bij de gedachte van orgaanvlees. Anderen vinden de textuur niet zo prettig en nog anderen lusten het gewoon totaal niet.

Ik moet eerlijk zeggen dat hart ook mijn minst favoriete orgaanvlees is om op zich klaar te maken, maar lever bijvoorbeeld, lust ik dan wel heel graag.

Hart verwerk ik daarom meestal in bereidingen met gehakt.

Deze kruidige Shakshuka is daarvoor het ideale gerecht. Zelfs als je niet van de textuur of smaak van orgaanvlees houdt, proef je dat in dit gerecht absoluut niet.

Deze combinatie met het gehakt, gerookt spek en de licht pikante saus, was een echte voltreffer. Niemand heeft geproefd dat er runderhart in verwerkt zat.

Bovendien heb je slechts één pan nodig en dat spaart natuurlijk ook aan afwas. Het is klaar in amper 45 minuten en je hebt er heel weinig omkijken naar.

Zo tover je ook op een drukke doordeweekse dag een perfect keto avondmaal op tafel!

Zeker de moeite waard om eens te proberen dus.

Stap 1

Bak de groenten aan en blus met de azijn, wijn en bouillon en voeg de tomatenblokjes en kruiden toe. Zet een deksel op de pan en laat +/- 15 à 20 minuten garen.

Keto Shakshuka groenten

Stap 2

Meng het gehakt met het fijngesneden of gecutterd runderhart en voeg bij de groenten. Laat +/- 15 à 20 minuten garen. Verwijder na 10 minuten het deksel zodat de saus kan inkoken.

Keto Shakshuka groenten en gehakt

Stap 3

Leg de sneetjes spek er bovenop zodat je 4 ‘taart’ delen krijgt en breek in elk deel een ei. Zet 5 minuten in een voorverwarmde oven onder de grill. Werk af met wat extra kruiden en eventueel een beetje zure room. That’s it! 😉

Lekker met een sneetje geroosterd Ketobrood of met de Keto Fathead Dorito’s of gewoon zo, eventueel met een fris slaatje. Smakelijk!




Keto Shakshuka met gehakt en spek

Print recept Pin recept
diner, hoofdgerecht
porties 4 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
grillen in de oven 5 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram rundsgehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 200 gram runderhart
  • 4 eieren
  • 4 sneetjes gerookt spek
  • 2 el ghee
  • 2 el olijfolie
  • 250 gram paprika (rood, geel,groen)
  • 100 gram aubergine
  • 100 gram courgette
  • 100 gram champignons
  • 1 blik gepelde tomatenstukjes
  • 1 tlp tabasco
  • 1 tlp harissapasta
  • 100 ml rundsfond
  • 2 el appelciderazijn (of andere )
  • scheut rode wijn (optioneel)
  • 1 tlp Keltisch Zeezout of Redmond real Salt
  • 1/2 tlp gemengde peper
  • 1 tlp Garam Massala (Pit & Pit)
  • 1/2 tlp gerookte paprika
  • 1/2 tlp harissakruiden
  • 1/2 tlp chilivlokken

Bereiding

Voorbereiding
  • Was en snijd de groenten in blokjes, borstel de champignons en snijd in 4
  • Snijd of cutter het runderhart en meng met het gehakt
Bereiding
  • Verhit de ghee in een grote pan en bak de groenten kort aan
  • Voeg kruiden toe en overgiet met olijfolie
  • Blus met de azijn en de wijn (als je die gebruikt)
  • Voeg de tomatenblokjes, tabasco en harissapasta toe, roer even door en giet er de bouillon bij
  • Zet een deksel op de pan en laat +/- 15 à 20 minuten sudderen
  • Kruimel er de gehaktmengeling over en laat opnieuw +/- 10 minuten onder deksel sudderen
  • Haal het deksel van de pan en laat nog 10 minuten verder sudderen tot de saus gedeeltelijk is ingekookt
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en zet de grill aan
  • Leg 4 sneetjes gerookt spek van het midden naar buiten toe over de shakshuka zodat je een taartverdeling krijgt
  • Breek in elk 'taart'deel een eitje open en zet de pan in de oven
  • Laat+/- 5 minuten grillen tot de eitjes gepocheerd zijn en het spek krokant gebakken is
  • Haal uit de oven en werk af met extra peper, zout, wat chilivlokken en eventueel verse kruiden
  • Serveer met wat zure room om de scherpte van de kruiden te blussen of rasp er nog wat extra kaas over. Smakelijk!

Notities

Geen fan van runderhart, vervang het door extra gehakt. Vet wordt dan +/- 60g per portie
Eiwitten kan je aanpassen door iets minder of meer vlees te nemen.
Nutrition Facts
Keto Shakshuka met gehakt en spek
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 681 Calories from Fat 468
% Daily Value*
Fat 52g80%
Saturated Fat 19.2g120%
Cholesterol 342.5mg114%
Sodium 510.8mg22%
Potassium 1150.4mg33%
Total Carbs 12.3g4%
Fiber 3.8g16%
Sugar 7.5g8%
Protein 40.6g81%
Vitamin A 2576.9IU52%
Vitamin C 97.2mg118%
Calcium 88.4mg9%
Iron 6.4mg36%
Net Carbs 8.5g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top