Het Ultieme Ketobrood met slechts 0,5 g totale koolhydraten per sneetje!
Graanvrij, glutenvrij, notenvrij en gemaakt met slechts 3 ingrediënten, of 4 als je het zout meetelt.
Het origineel recept is van de Keto Queen herself Maria Emmerich.
Zij is diegene die mij overtuigd heeft van Keto en mij vele jaren geleden het AHA moment bezorgde.
Ik kan haar boeken (ze zijn wel allemaal in het Engels en voorlopig zijn er nog geen Nederlandse vertalingen) alleen maar aanbevelen.
Ze is wel heel strikt Keto, maar de resultaten die ze behaald heeft spreken voor zich.
Ook haar kookboeken zijn een aanrader, maar dan moet je wel van de Amerikaanse keuken houden natuurlijk.
Je vindt op de site zeker enkele recepten gebaseerd op haar kookboeken, maar met een soms kleine en soms grotere aanpassing naar de meer Europese of Belgische keuken.
Dit brood is alleszins een topper! Ideaal om French toast, Pain Perdu / Verloren brood mee te maken en ook super voor een lekkere Croque Monsieur of Croque Madame!
Perfect voor broodkorstjes of om te gebruiken in een gazpacho.
Je zal het waarschijnlijk een paar keer moeten proberen om het goed te laten lukken, althans dat was bij mij toch zo.
Maar eens je het een paar keer geprobeerd hebt, gaat het als vanzelf.
Belangrijk is dat je het eiwit voldoende opklopt zodat je stevige pieken hebt.
Een beetje wijnsteenpoeder bij de eiwitten doen helpt enorm.
Ook de kwaliteit van de eieren doet ertoe. Ik dacht eerst dat dat niet mogelijk was, maar de ervaring leert mij dat dit zeker het geval is.
Ik koop altijd biologische eieren van kippen met vrije uitloop, maar afhankelijk van het merk en ik vermoed ook van de ouderdom van de kip die het ei legt en uiteraard de versheid van het ei, kan het resultaat van je opgeklopte eiwit en dus je brood verschillen.
Een extra tip die ik je wil meegeven is dat een supervers ei niet het beste resultaat geeft, althans niet voor dit recept.
Een truc is om de eieren op voorhand te scheiden en het eiwit een dag in de koelkast te bewaren.
Wat ook zeer belangrijk is bij dit brood of bij opgeklopt eiwit in het algemeen, is vocht! Als je beslag in aanraking komt met water, is de kans groot dat het na het bakken in mekaar zakt.
Vet je vorm daarom ook niet in met roomboter, daar zit immers nog teveel vocht in. Gebruik kokosolie of eventueel geklaarde boter.
En!!! Zoals bij bijna alle recepten moet je opgeklopt eiwit onder het beslag vouwen en niet mixen!
Het resultaat is een heerlijk fluffy beslag en super luchtig keto brood!
Je kan het brood onmiddellijk gebruiken of bewaren in de koelkast. Pak het dan wel in vetvrij/boterhampapier of wat ik ook gebruik zijn beeswraps, bijenwasdoeken dus.
Hierin blijft het brood langer mals. In boterhampapier droogt het sneller uit, maar ook daar kan je weer je voordeel uithalen.
Ik ben van het principe dat je niet zomaar iets moet weggooien als je er misschien ook nog iets anders kan mee doen.
Het brood kruimelt ook enorm, maar die kruimels gooi ik niet weg. Ik bewaar ze in klein luchtdicht potje en gebruik ze als alternatief voor broodkruim.
Je kan dit brood in zijn geheel in de diepvries bewaren of je kan het in sneetjes in de diepvries doen. Je pakt ze dan wel best individueel in en stopt ze dan in een vrieszakje.
Als je het in de koelkast bewaart, zal je merken dat tegen je bij het laatste sneetje komt, het brood helemaal uitgedroogd raakt.
NIET WEGGOOIEN! Voeg het bij in het potje van je keto broodkruim!
En als je eens wat meer broodkruim nodig hebt of enkele sneetjes op overschot hebt, snijd ze in kleine blokjes en droog ze in de oven op 100°C met de ovendeur op een kier.
Keto proteïne brood
Ingrediënten
- 8 eiwitten
- 5 eigelen
- 35 gram eiwit proteïne poeder ((geen whey))
- 1/2 tlp zout
- 1 tlp bakpoeder
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170°C en vet een broodvorm in met wat kokosolie of geklaarde boter.
- Scheid de eieren en klop de eiwitten met het bakpoeder en het zout tot stijve pieken. Van de 8 eigelen, heb je er 5 nodig. (de overige kan je gebruiken om mayo te maken)
- Klop de 5 eigelen los in een grote kom.
- Voeg een deel van het opgeklopt eiwit toe en zeef er een deel van het proteïnepoeder over. Vouw het eiwit voorzichtig onder het eigeel. Maak gebruik van spatel en werk van de rand naar het midden. Roer NIET anders valt het eiwit in.
- Herhaal tot al het eiwit en proteïnepoeder gemengd is met het eigeel.
- Vul de bakvorm met het mengsel en bak gedurende +/- 50 min.