Keto Praliné Chocolade taartjes
Hazelnootpraliné verwerkt in een koolhydraatarme mousse afgewerkt met een laagje suikervrije chocolade.
Dit is er eentje voor de chocoholics.
Een stevige, romige mousse omhuld met een knapperig laagje suikervrije chocolade. Of met een chocolade topping.
Ik had de Hazelnoot Praliné vulling voor bonbons en pralines gemaakt om er de Keto Melkchocolade Paaseitjes mee op te vullen, maar ik had nog heel veel over.
Dus verwerkte ik hem in een heerlijke mousse.
Deze Praliné vulling voor bonbons en pralines is steviger van structuur dan de Keto Hazelnoot Praliné Choco pasta, maar ook met dat recept moet dit zeker lukken.
Alleen zal het dan misschien iets minder stevig zijn om de chocoladelaag te dragen, maar je kan natuurlijk ook enkel de mousse maken of je kan de mousse ook in potjes of glaasjes doen en er enkel een chocolade toplaagje op doen.
Hier maakte ik twee uitvoeringen van het taartje, althans de afwerking is anders.
Je kan één van beide afwerkingen kiezen of je kan ze allebei maken.
Als je kiest om enkel de bovenkant af te werken met chocolade, dan raad ik je aan om maar de helft van de chocolade te smelten en de laag dunner te leggen dan wat je ziet op de foto.
Bij de met chocolade omhulde mousse was de chocoladelaag perfect van dikte, maar bij die met enkel chocolade van boven was de laag te dik en kon je het taartje dus niet mooi in porties snijden.
Ik heb het dan maar omgedraaid en zo gesneden. 😉
Dit is een heel vullend dessert, dus de taartjes zijn zeker voldoende voor 4 porties elk.
Ik gebruikte dresseerringen om ze vorm te geven, maar je kan er ook één grotere taart van maken en een kleine springvorm gebruiken.
Als je gek bent op praliné en op chocolade, dan moet je deze zeker eens maken.
Voor de chocoladelaag gebruikte ik de suikervrije donkere chocolade van Torras.
Deze biologische chocolade is gezoet met erythritol, niets anders. Een heerlijke pure smaak en veruit één van de beste donkere Keto chocolades.
Ook al is het een Spaans bedrijf, de chocolade zelf (grondstof) is Belgisch. Vandaar dus dat hij zo lekker is. 😉
Je kan uiteraard ook de Huisgemaakte Suikervrije Keto Chocolade gebruiken of uiteraard ook de chocolade van Okono. Kies dan wel één van die zonder stukjes, anders krijg je geen gladde laag.
Wil je weten welke andere merken van chocolade passen binnen Keto, check dan Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst.
Klaar voor het recept? Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk.
Zo ga je te werk:
Maak de Praliné vulling
Je hebt maar de helft van het recept nodig, maar deze is zo lekker. 😋
Ik raad je aan om het volledig recept te maken en de rest ook effectief te gebruiken als vulling voor Keto pralines of bonbons zoals ik deed met Pasen.
Maak de Praliné Mousse
Dit is nog eenvoudiger en klaar in enkele minuten.
De basis mousse is dezelfde als die van de Keto Mokka Mousse, alleen vervang je hier de koffie en chocolade door de lekkere praliné.
Je moet de praliné in delen bijvoegen, dus klop je de mascarpone en de room best niet direct te hard op.
Plaats de Hazelnoot Praliné Mousse dan zeker 1 uur in de koelkast zodat hij mooi kan opstijven.
De Praliné mousse taartjes
Om de taartjes vorm te geven, gebruikte je best dresseerringen of kleine springvormpjes. Deze kan je makkelijk vinden in kookwinkels, online via bol.com, bouwhuis-baktotaal of zelfs in de pot- en pannen afdeling van je supermarkt.
Bekleed je vorm ook met bakpapier, zo kan je hem straks makkelijk van rond de mousse halen. Ik gebruikte ook een stukje uitgeknipt taartkarton als bodem.
De Chocolade toplaag
Als je kiest om enkel de mousse enkel met een chocolade toplaag af te werken, laat de mousse dan in de vorm en giet er een laagje van de gesmolten chocolade over. Plaats opnieuw in de koelkast tot alles mooi opgesteven.

Het Chocolade omhulsel
Voor de mousse met chocolade omhulsel, verwijder je de vorm en het papier voorzichtig.
Plaats met de kartonnen taartbodem op een groter stuk taartkarton en over de mousse met de gesmolten chocolade.
Verwijder de overtollige (naast gelopen) chocolade en laat het taartje volledig uitharden in de koelkast.
De rest van de chocolade kan je gewoon bewaren voor later.

Afwerken en serveren
Haal je taartje(s) uit de koelkast en werk af met wat gehakte hazelnoten, rood fruit, etc.
Ik gebruikte een combinatie van de Homemade Keto Brésilienne nootjes en een paar rode bessen.
Chocolade, hazelnoten en rood fruit … een topcombinatie!

Snijd de taartjes met een mes dat je even in heet water dompelt, zo kan je makkelijk door de chocoladelaag. Of doe zoals ik en geef er gewoon een stevige tik op.
Smullen maar!

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Praliné Mousse Chocolade taartjes duo
materiaal
- vormpjes of serveerringen en bakpapier
- keukenmixer/klopper
Ingrediënten
- 1/2 recept Keto Hazelnoot Praliné (+/- 225 g)
- 200 ml volle room
- 50 gram mascarpone
- 3 el Sukrin Icing
voor de afwerking
- 100 gram Torras Organic 79% Dark - 0% suiker (of andere Keto Chocolade)
voor de presentatie (optioneel)
- 1 el Keto Brésilienne nootjes
- enkele hazelnoten, rode vruchten/bessen
Bereiding
Voor de Hazelnoot - chocolade praliné mousse
- Maak de Keto Hazelnoot Praliné volgens het recept(Je kan een volledig recept maken en de helft bewaren voor een ander recept of als zoet beleg)
- Klop de mascarpone met de room en de zoetstof op tot een luchtige massa (klop niet te ver door)
- Voeg de tot op kamertemperatuur afgekoelde praliné in delen bij het room-mascarpone mengsel en klop telkens kort door tot alles gemengd is
- Laat goed opstijven in de koelkast (min 1 uur)
Voor de samenstelling
- Snijd de vormpjes uit het taartkarton
- Bekleed de serveerringen of andere vorm die je gebruikt met vetvrij/bakpapier
- Haal de mousse uit de koelkast
- Zet de vormpjes op het passend uitgesneden taartkarton en zet ze dan op een groter stuk taartkarton(zo kan je ze straks mooi overgieten zonder dat je ze telkens hoeft te verplaatsen)
- Vul de vormpjes, maar blijf min 0,5 cm onder de rand (zeker indien je enkel een chocolade toplaag gebruikt als afwerking)
- Plaats in de vriezer
Voor de afwerking
- Hak of breek de chocolade in kleine stukjes
- Smelt 60 gram chocolade au-bain-marie
- Haal de kom uit de pot met water en voeg de resterende 40 gram chocolade toe
- Laat smelten in de warme massa en roer dan goed door
- Laat kort afkoelen
Voor de mousse met enkel chocolade topping
- Haal de mousse uit de vriezer maar laat in de vorm
- Giet een laagje gesmolten chocolade op de mousse
- Plaats terug in de vriezer en laat de chocolade opstijven (+/- 15 min)Plaats nadien in de koelkast tot het tijd is om te serveren
Voor de mousse met chocolade omhulsel
- Haal de mousse uit de vriezer
- Verwijder de serveerring en haal voorzichtig het papier weg
- Giet de chocolade voorzichtig over de mousse tot hij helemaal bedekt isDe chocolade stijft direct al wat op waardoor je de overtollige, naast gelopen chocolade direct kan wegsnijden
- Plaatst enkele minuten in de vriezer en nadien in de koelkast tot het tijd is om te serveren
Serveren
- Haal je dessert(en) uit de koelkast en plaats op een bord
- Werk af met wat hazelnoten of bessen en strooi er wat van de Keto Brésiliene nootjes over
- Serveer!
Notities
1 portie bevat 6,3g totale KH waarvan 3,5 g erythritol (95% gerekend) voedingswaarde per portie : Totale KH 6,3 g - suikeralcohol 3,5g = 2,8 g tot KH / 2,5 g Eiwit / 25,4 g Vet
Hou je ook van een heerlijk roomdessertje en wil je er zonder schuldgevoel kunnen van genieten? Met of zonder chocolade, maar vooral zonder die onnodige ton aan suiker? Probeer dan ook deze eens :
- Keto Vanillepudding
- Keto Crème Brûlée
- Keto Chocolade pudding
- Keto Hazelnoot Crème Brésilienne
- Keto Panna Cotta met witte chocolade
- Keto Perfecte Chocolade Mousse
hou je het liever wat lichter, probeer dan de Keto Luchtige Chocolademousse
of voor de chocoholics de Keto Chocolade Moelleux
Kan je niet kiezen tussen al dat lekkers? Vanille of chocolade? Pudding of mousse? Wat dacht je van het Keto Desserten Trio