De herfstperiode betekent pompoen! En die kan je op zoveel manieren klaarmaken.
Je kan hem roosteren in de oven, je kan er ook puree van maken of je maakt er een heerlijke pompoensoep van.
Bij pompoen horen verwarmende kruiden zoals curcuma, kaneel, komijn, …
Perfect dus voor de koudere herfst) en wintermaanden.
Ook bloemkool is zo veelzijdig en een prima low-carb swap in de keto keuken.
Bijvoorbeeld voor een bloemkool risotto, bloemkool pizza korst, of een puree van bloemkool als koolhydraatarm alternatief voor aardappelen en rijst.
Het basisrecept voor bloemkoolrijst vind je hier
Probeer zeker ook deze receptjes eens uit
Bloemkool spinazie stoemp met blinde vinken
Trick or Treat?
Dit koolhydraatarm gerecht is zeker een treat!
Bovendien superleuk om de pompoen zo aan tafel te serveren. Maar soms zijn zo groot en moeilijk handelbaar en dan moet je er die pitten nog uithalen. Geen probleem in dit recept.
Zo maak je hem makkelijk klaar:
Gaar de pompoen eerst gedeeltelijk in de oven
Veel makkelijker om hem te snijden en de pitten te verwijderen

Maak de bloemkoolcouscous en meng met het vlees

Vul de ontpitte pompoen

Zet met zijn eigen pompoendeksel terug in de oven

Haal zijn hoedje er pas aan tafel af.
Wat zou er in zitten? TRICK OR TREAT?

Keto Gevulde Pompoen met Bloemkool Couscous en Lamsschouder
Ingrediënten
Voor de bloemkool couscous
- 1 kleine bloemkool (geraspt in korrels (of in de blender gemixt))
- 1/2 courgette
- 1/2 aubergine
- 1/4 rode paprika
- 1 rode chilipeper
- 1 stukje curcuma (vers) (of 1/2 tlp poeder)
- 1/2 tlp komijnzaad
- 1/2 tlp Garam Masala (pit en pit)
- 1/2 tlp rode currypoeder (pit en pit /of gewoon currypoeder)
- 1/2 tlp fenegriek (zaad)
- 1/8 tlp foelie (of nootmuskaat)
- 1/2 tlp paprikapoeder
- 1/2 tlp chili vlokken
- 1/2 tlp Keltisch zeezout
- 1/4 tlp All spice peper (pit & pit / of gewoon zwarte peper)
- 2 el ghee
- beetje water
Voor het vlees
- 1 kg lamsschouder
- 1/2 tlp Garam Masala
- 1/2 tlp paprikapoeder
- zout en peper van de molen
- 2 el ghee
Voor de pompoen
- 1 grote pompoen
- olijfolie
Bereiding
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Leg de pompoen gewoon zo in een ovenschaal en smeer in met olijfolie
- Schuif gedurende +/- 20 minuten in de oven
Maak de vulling
- Snijd het lamsvlees in stukjes zoals je dat met ander stoofvlees zou doen
- Kruid met Garam Masala, paprikapoeder, zout en peper
- Verhit de vetstof in een ruime pan en bak het vlees erin aan
- Laat een 10 tal minuten op lager vuur verder bakken
- Rasp ondertussen de bloemkool en snijd de groenten en chilipeper in kleine stukjes
- Haal het vlees uit de pan en dek af
- In dezelfde pan en dus bij het braadvet van het lamsvlees, voeg je de 2 el ghee en bak je de geraspte of gehakte bloemkool en de andere groenten aan
- Voeg de kruiden toe en laat even meebakken
- Blus eventueel met een beetje water en voeg het lamsvlees en de inmiddels uit het vlees vrijgekomen sappen bij de bloemkool couscous en roer door mekaar
De pompoen vullen en verder bakken
- Haal de pompoen uit de oven en snijd er de bovenkant af (deze gebruik je straks als deksel)Doordat de pompoen reeds gegaard is gaat dit makkelijker
- Schraap de zaden uit de pompoen en indien er veel vocht in staat, giet je dat er best uit
- Vul de pompoen met de bloemkool couscous en lamsvlees mix en zet de bovenkant terug op de pompoen
- Schuif in de oven en laat +/- 20 minuten verder garen
- Dien de pompoen op in zijn geheel
- Ondertussen is deze goed gaar en kan je bij het opscheppen langs de zijkant wat van het vruchtvlees mee uitscheppen op de borden