Vis (vooral vette vis) is rijk aan Omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn heel belangrijk voor onze algehele gezondheid en in het bijzonder voor onze hersenen.
Alhoewel ik de voorkeur geef aan vette vis, zoals zalm, makreel en haring, kan ik zeker ook genieten van een heerlijk stukje kabeljauw of pladijs.
Deze magere vissoorten bevatten dan wel minder vet, maar ze zijn zeker een prima bron van hoogwaardige eiwitten.
Je kan dan misschien denken dat witte vis, net als vlees niet dezelfde ratio van vetzuren heeft als vette vis en weinig of veel minder omega -3 bevat en dat is in zeker zin wel zo. Echter, hangt veel af van de kwaliteit van het vlees, de voeding die het dier gekregen heeft, enzovoort, want dit verandert de ratio van omega-6 vetzuren tot omega-3 vetzuren drastisch. lees meer in Vet, voedsel voor ons brein en het gevaar van geraffineerde olie en Over Vetten
Niet alleen de vetzuren, ook andere voedingsstoffen dalen dramatisch.
Dat is dus één van de redenen dat ik aanraad en zelf ook steeds opteer voor vlees van grasgevoerde dieren of biologisch gekweekte dieren, met vrije uitloop, die een natuurlijke voeding hebben gekregen en niet zijn afgemest.
Bij vis is dat niet anders. Ik probeer waar mogelijk te kiezen voor in het wild gevangen vis en indien toch gekweekt, dan kies ik zonder twijfel voor biologisch!
Koop je vis in kwalitatieve vishandel, bij jou in de buurt, waar hij dagelijks vers geleverd wordt. Daar hangt meestal ook een lijst met de vissoort en de vangwijze.
Kies zoveel mogelijk voor verse vis. Die bevat zoveel meer smaak dan diepgevroren vis. Er zijn natuurlijk uitzonderingen die je niet vers kan kopen en dan is diepvries beter dan het risico lopen dat je vis niet meer vers is tegen hij in de pan belandt.
In dit recept bak ik de pladijs in het braadvet van het spek en een beetje smout.
Dit geeft een extra dimensie aan het gerecht en niet alleen dat.
Toevoegen van krokant gebakken spekblokjes en de vis bakken in dat spekvet, maakt niet alleen dat het gerecht een meer ketogene samenstelling heeft. Het spek (en uiteraard het vet) zorgt voor een snellere verzadiging.
De asperges zijn niet gekookt! Ze zijn gestoofd in geklaarde boter en wat water. Meer heeft zo’n witte asperge niet nodig. Als je plat kookt verlies je direct ook heel veel smaak.
Het heerlijke laagje zelfgemaakte kruidenroomkaas is een perfecte combinatie bij zowel de vis, de asperges als het spek.
Dit is een vrij eenvoudig recept en het lijkt misschien doordeweeks, maar als je het bord mooi afwerkt met wat verse kruiden of eetbare bloempjes, is het een super gerecht om ook aan je gasten te serveren!
Keto eten, puur natuur, heerlijk 🙂
Probeer het recept!
Keto Pladijsfilet met kruidenkaas, krokant spek en asperges
Ingrediënten
voor de kruidenroomkaas korst - topping
- 200 gram roomkaas (St. Moret )
- 3 el zure room
- 3 el huisgemaakte mayonaise (of suikervrije uit de winkel)
- 1 tlp verse dille
- 1 tlp verse bieslook
- 1 tlp verse peterselie
- 1/2 tlp verse oregano
- 1/2 tlp lavas blad of selderblad
- 1/4 tlp verse citroenmelisse
- 1/2 tlp lavasblad of selderblad
- 1/4 tlp verse citroentijm of gewone tijm
- snuifje zout en wat peper van de molen
voor de vis en het spek
- 750 gram pladijsfilet
- 3 sneetjes vers spek
- 1 tlp smout
- 1/4 tlp zout (Keltisch, Himalaya of Redmond)
- witte peper van de molen
voor de asperges
- 12 grote asperges
- 2 el ghee
- 1/4 el zout (Keltisch, Himalaya of Redmond)
- witte peper van de molen
- beetje water
voor de afwerking
- 12 kerstomaatjes
- 2 tlp bieslookbloemetjes (of andere bloemetjes of kruiden naar keuze)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
voor de asperges
- Schil de asperges en breek in 2
- Doe ze met de ghee en het water in de pan, kruid en laat onder deksel stoven tot ze beetgaar zijn
voor het spek en de vis
- Snijd het spek in grote blokjes en doe in de pan met een theelepel smout
- Kruid met peper en zout en bak half gaar
- Leg de pladijsfilet op de ovenplaat, schik er de spekblokjes tussen en overgiet met het braadvet van het spek
- Strijk op elke filet 1 à 2 eetlepels van je zelfgemaakte kruidenroomkaas (afhankelijk van hoe groot de visfilet is)
- Schuif in de oven en bak gedurende +/- 20 minuten tot de kruidenkaas begint te kleuren en spekjes krokant zijn
afwerken en opdienen
- Verdeel de vis over de borden en schik er de aspergestukjes en de kerstomaatjes rond
- Werk af met bieslookbloempjes of kruiden naar keuze en serveer met de resterende kruidenroomkaas