Krokant Keto Boterwafeltjes
Pizzelle – Kniepertjes – Hoorntjes
met dit ene recept maak je ze allemaal
En met de restjes van de randen, maak je heerlijk koekjeskruim voor andere baksels.
Je kent ze vast (nog) wel, die krokante zoete boterwafeltjes van Jules Destrooper.
Ze kraken als je er je tanden in zet en smelten nadien als boter in je mond.
Of misschien herinner je je die sigarenkoekjes nog die je vroeger bij oma in de koffie sopte.
Wel deze koolhydraatarme, glutenvrije en suikervrije versie moet er zeker niet voor onderdoen.
Heerlijk krokant en lekker zoet, een echte Keto traktatie!
Het beslag is zo veelzijdig en je kan er je eigen twist aan geven, letterlijk en figuurlijk.
Voeg een ander extract toe, of doe er wat koekkruiden door.
Maak grote of kleine wafeltjes, rol ze zoals de sigarenkoekjes of maak er ijshoorntjes van.
Je hebt wel een kniepertjes ijzer of pizzelle maker nodig, of als je een wafelijzer hebt zoals het mijne, dan hoef je enkel de bakplaten te vervangen.


Als je dus nog geen wafelijzer hebt, koop dan één met verwisselbare platen. Zo kan je er allerlei leuke bakcreaties kan mee maken.
Wil je hoorntjes maken, dan heb je zo’n vormpje nodig om ze rond te draaien. Heb je dat niet, maak dan kuipjes om je Keto ijs in te serveren. Dat kan je makkelijk met een gewone koffietas.
Omdat dit deeg nogal uitloopt tijdens het bakken, zal je de randjes onmiddellijk na het bakken moeten afsnijden . Als je wacht tot ze uitgehard zijn, dan gaan je wafeltjes breken.
Ik gebruikte hiervoor een serveerring, maar een tas omgekeerd in het deeg drukken lukt ook. Of gebruik een deksel van een bokaal.


Het enige waar je moet op letten is dat je niet te veel deeg gebruikt en het ook mooi in het midden van de plaat plaatst.
Voor de grote wafels liet ik het ijzer gewoon direct dichtvallen, maar voor de kleintjes hield ik het eerst even wat meer open en pas na +/- 30 seconden, als het deeg al wat gebakken was, deed ik het ijzer volledig dicht.


Dus als je flinterdunne wafeltjes wil of sigarenkoekjes, dan laat je het ijzer best direct volledig dichtvallen. Wil je een iets dikker boterwafeltje, hou het dan eerst even wat open en laat nadien volledig gesloten verder bakken.
Probeer het, maak je eigen versie en deel met de #ketocoachingbelgium op instagram of @ketocoaching.be op facebook en vergeet het recept niet te pinnen

Keto Pizzelle, Kniepertjes, Hoorntjes
materiaal
- kniepertjesijzer, wafelijzer, pizzelle maker
- keukenrobot - mixer
Ingrediënten
- 175 gram amandelmeel (gewoon - geen ontvet)
- 1/4 tlp baksoda
- 1/2 tlp wijnsteenzuur (of 3/4 tlp wijnsteenbakpoeder - voeg dan geen baksoda toe)
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 120 gram roomboter (gesmolten)
- 2 tlp vanille extract (of ander naar keuze - amandel - koffie)
- 120 gram Sukrin erythritol (of andere erythritol)
- 4 eieren
Bereiding
- Smelt de boter in een klein pannetje op een zacht vuurtje (de boter moet net gesmolten zijn, dus niet borrelen)
- Doe de eieren, zoetstof en het extract in de keukenmachine / blender en mix kort
- Voeg de lauwe, gesmolten boter in een fijne straal toe (niet alles in één keer) terwijl de mixer of blender traag draait
- Wanneer alles goed gebonden is, voeg je het amandelmeel, baksoda en wijnsteenzuur (of bakpoeder) en zout toe
- Mix +/- 30 seconden en zet opzij
- Laat ondertussen het ijzer opwarmen
- Wanneer het op temperatuur is, vet je de platen in met een beetje boter (enkel bij de eerste)
- Wil je grote wafels / kniepertjes of hoorntjes maken, doe dan 1 grote eetlepel deeg in het midden van het ijzer en doe zachtjes dichtWil je kleine wafeltjes maken, doe dan 1 kleine eetlepel in het midden en doe het ijzer niet volledig dicht, maar hou het net tegen het deeg aan en laat pas na +/- 30 seconden volledig dicht vallen
- Bak de wafeltjes goudbruin en controleer tussendoor
- Haal met een spatel of wafelprikker van de plaatZe zullen nog heel slap zijn, dus leg ze voorzichtig op een bord om af te koelenWil je hoorntjes maken, draai ze dan nu rond de vorm of gebruik een kopje en duw ze daar in om ze een leuk kuipvormpje te gevenMet een serveerring kan je ze mooi rond uitsnijden
- Herhaal met het resterende deeg en voel je vrij om er je eigen twist aan te geven, zoals bijvoorbeeld sigarenkoekjes, kuipjes, etc...(laat ze even afkoelen/uitharden in de vorm)
- Bewaar in een koekendoos op kamertemperatuur