Keto Peanut Butter Roomijs
Koolhydraatarm en Suikervrij Pinda ijs.
Dit Keto ijs recept combineert zout van de pinda’s met zoet van de karamel en toffee.
Het recept is gebaseerd op het Ben & Jerry’s Peanut Butter Cup ice cream en omdat ik eigenlijk twijfelde tussen de Peanut Butter Cup en de Salted Caramel, heb ik dan maar een combinatie gedaan.
Zo heb je het beste van beide, maar dan zonder die tonnen suiker en andere ongewenste toevoegingen.
Als je naar de ingrediënten van zo’n commercieel roomijs kijkt, pardon, wat zeg ik ‘room‘ijs???
Hier komt weinig room aan te pas :
Gerehydrateerde magere MELK, suiker, gecondenseerde magere MELK, oplosbare maïsvezel, ROOM, water, fructose, glucosestroop, EIGEEL², TARWEBLOEM, BOTER, magere cacaopoeder, zout, plantaardige oliën (soja, zonnebloem), stabilisatoren (pectine, guargom, johannesbroodpitmeel), EI, vanille-extract, gedroogd EI-EIWIT, gemoute GERSTEBLOEM, zuurteregelaar (citroenzuur), rijsmiddel (natriumbicarbonaat)
Ben & Jerry’s Salted caramel ijs bevat per 100ml:
30g netto koolhydraten waarvan 28g suiker, en dan wordt er nog niet eens gesproken van de vezels. Want er zit maïsvezel in, gemoute gerstebloem, dus er zit gluten in en er zitten vezels in!
Maar ze worden niet vermeld op het label, dus kan je de vergelijking met totale koolhydraten moeilijk maken. Maar wel met de netto KH.
Mijn gezonde Keto versie bevat per 100 ml :
5g netto koolhydraten
Dat is 14,2 g TOTALE koolhydraten, waarvan 8,2 g erythritol (95% gerekend), en 1 g vezels. Dat maakt 6 g effectieve koolhydraten per 100 ml
Bovendien is er van toevoegingen, stabilisatoren, zetmeel en toegevoegde vezels geen sprake.
Ben & Jerry’s Salted caramel ijs bevat per 100ml:
30g netto koolhydraten waarvan 28g suiker, en dan wordt er nog niet eens gesproken van de vezels. Want er zit maïsvezel in, gemoute gerstebloem, dus er zit gluten in en er zitten vezels in!
Maar ze worden niet vermeld op het label, dus kan je de vergelijking met totale koolhydraten moeilijk maken. Maar wel met de netto KH.
Mijn gezonde Keto versie bevat per 100 ml :
5g netto koolhydraten waarvan 1,4 g suiker (lactose = melksuiker)
Dat is 14,2 g TOTALE koolhydraten, waarvan 8,2 g erythritol (95% gerekend), en 1 g vezels. Dat maakt 6 g effectieve koolhydraten per 100 ml
Bovendien is er van toevoegingen, stabilisatoren, zetmeel en toegevoegde vezels geen sprake.
Je maakt dit ijs in 2 delen:
- het pinda kaas fudge deel
- het karamel – toffee roomijs deel
Roomijs draaien
Dit doe je in twee stappen:
Start met het karamel – toffee roomijs mengsel, dit is niet zo hard.
Start de ijsmachine en voeg halverwege het draaiproces, wanneer je ijs begint te stollen, het pinda fudge roomijs in 3 of 4 delen bij het karamel – toffee ijs.


Voeg tot slot nog wat gehakte pindanoten toe en laat nog even draaien tot ze mooi onder het ijs gemengd zijn.
Schakel de machine uit, doe het ijs in een luchtdichte doos en laat verder opstijven in de vriezer. (min 4 u)


Het ijs serveren
Haal het ijs minimum 15 minuten op voorhand uit de vriezer.
Ijs gemaakt met erythritol wordt immers steenhard en het moet even ontdooien vooraleer je er bolletjes kan van scheppen.
Smelt ondertussen in twee kleine potjes au-bain-marie de chocolade met de room voor de ganache/chocoladesaus en voor de pinda crème.
Schep de bolletjes ijs in een kommetje en werk af met een beetje van de chocolade ganache en de pinda crème.
Steek er eventueel een Keto boterwafeltje bij of serveer het ijs tussen 2 Keto boterwafel galetten.
Proef en geniet van deze heerlijke smaakcombinatie! 🥜🍨🍦😋

Probeer ook de andere ijs recepten op de site :
of probeer eens de
Keto Pindakaas Karamel Toffee Roomijs
materiaal
- ijsmachine
Ingrediënten
Voor de pindaboter fudge deel
- 300 ml volle room
- 3 eidooiers
- 100 gram pindakaas (pindaboter)
- 3 el pindanoten (gehakt)
- 40 gram erythritol bruin (Steviale Ery Bronze of Simply Keto Erythrit Gold)
- 5 druppels Sweet Leaf stevia English Toffee (of ander toffee extract)
- 5 druppels Simply Keto Karamel Flavor (of ander stevia karamel extract)
- of gebruik 10 druppels van één van beide
Voor het roomijs deel
- 300 ml volle room
- 3 eidooiers
- 2 el Sukrin erythritol (of andere pure erythritol)
- 3 el Sukrin :1(vanille)
- 10 druppels Sweet Leaf Stevia English Toffee (of andere Stevia Karamel / toffee drops)
Voor de afwerking (optioneel)
- 3 el pindakaas
- 25 gram Huisgemaakte Keto Chocolade reep (of andere pure chocolade/keto proof chocolade)
- 6 el volle room
- Keto boterwafeltjes - hoorntjes
Bereiding
Maak het pinda fudge deel
- Smelt de pindakaas in een klein pannetje op laag vuur
- Verwarm de room in een ander pannetje en breng zachtjes aan de kook
- Klop de eidooiers met de zoetstof tot een ruban (luchtige bleke massa)
- Wanneer de room enigszins ingekookt is, haal je hem van het vuur en laat heel even afkoelen
- Giet een beetje van de room bij de ruban, roer los en giet vervolgens de ruban bij de room
- Voeg de Stevia Toffee drops en het Karamel extract toe
- Laat op een laag vuurtje enkele minuten indikken (test door met je vinger een streep te trekken op de achterkant van een lepel -> de lijn mag niet dichtvloeien)
- Giet het roommengsel bij de gesmolten pindakaas en roer zacht tot alles goed is opgelost en je stevige massa verkrijgt
- Giet in een kommetje en laat afkoelen
Maak de roomijs deel
- Doe de room in een pannetje en breng aan de kook
- Klop de eidooiers met de zoetstof tot een ruban
- Wanneer de room enigszins ingekookt is, haal je hem van het vuur
- Laat kort afkoelen en giet een beetje van de room bij de ruban om deze los te roeren
- Giet vervolgens de ruban bij room en zet op laag vuur
- Voeg de toffee drops toe en laat onder voortdurend roeren indikken (doe de test zoals hierboven beschreven)
- Haal van het vuur en giet over in een (glazen) pot
- Laat afkoelen en plaats samen met de pinda fudge in de koelkast voor minimum 4u (best een hele nacht)
Het ijs draaien
- Haal beide bereidingen uit de koelkast
- Doe het roomijs deel in de ijsmachine en start de machine
- Wanneer het ijs half gedraaid is (na +/- 8 à 10 min, maar afhankelijk van je machine), voeg je in 3 of 4 delen de pinda fudge toelaat wat tijd tussen het toevoegen zodat alles zich mooi kan mengen
- Voeg tot slot de gehakte pindanoten toe en laat nog even draaien
- Doe het ijs in een luchtdichte doos en verder opstijven in de vriezer (min 4u)
Afwerken en serveren
- Haal het ijs minimum 15 min op voorhand uit de vriezer
- Zet twee kleine potjes in een pan met een bodempje water op laag vuur
- In het ene potje doe je de pindakaas met 3 el room
- In het ander potje doe je de gehakte chocolade met de overige 3 el room
- Laat mooi smelten au-bain-marie en voeg indien nodig wat extra room toe
- Schep het ijs in een kommetje en werk af met een beetje van de pindacrème en de chocoladesaus en een lekker Keto BoterwafeltjeOf serveer het ijs tussen twee Keto boterwafeltjes / galettes