Keto Pindakaas Kaastaart - Peanut Butter Cheesecake - Instant Pot of oven
Koolhydraatarme kaastaart met pindaboter op een glutenvrije cacao-amandelmeel taartbodem, afgewerkt met suikervrije chocolade ganache en extra gehakte pindanoten.
Een hele mond vol, letterlijk en figuurlijk, want deze overheerlijke keto kaastaart is echt een vullend dessert.
De portie op de foto was eigenlijk veel te groot.
Een half stuk hiervan is ruim voldoende en zo haar je uit deze cheesecake dus makkelijk 16 ruime porties.
Of als het als kleinere traktatie is, als afsluiter van je keto diner, zelfs 20 porties.
Ik heb al lang een Instant Pot, maar aan een kaastaart in de Instant Pot had ik me nog niet gewaagd.
Achteraf bekeken, had ik dit al veel eerder moeten doen.
Niet gevreesd, je kan deze Keto Pindakaas Kaastaart ook perfect in de oven klaarmaken.
Beide bereidingswijzes vind je in het recept hieronder.
Zoals ik zei, is deze taart niet alleen koolhydraatarm en keto proof, ze is ook glutenvrij en suikervrij.
Als zoetstof gebruikte ik Sukrin Icing. Dat is erythritol met een beetje stevia in poedervorm.
Steviala heeft ook een erythritol – stevia blend in poedervorm, nl. de Steviala Frost.
Je kan ook de korrel gebruiken, maar dan raad ik aan om die zelf even in de blender tot poeder te malen. Anders krijgt je een korrelige, zanderige structuur in je kaastaart.
Heb je enkel erythritol, voeg dan wat stevia druppels toe.
Erythritol heeft maar 70% zoetkracht t.o.v. gewone suiker, terwijl de blend een gelijke zoetkracht heeft.
Je zal dus ofwel extra stevia druppels ofwel 30% meer erythritol moeten gebruiken.
Voor de chocolade ganache afwerking, gebruikte ik de biologische chocolade van Torras zonder suiker.
Je kan uiteraard ook andere donkere keto chocolade gebruiken of zelfs 100% chocolade, maar die zoet je dan best wat bij. Hou je meer van melkchocolade, dan is die van Okono zeker een aanrader.
Lees hier de review over de keto chocolade van Okono en probeer hem zelf.
Keto Pindakaas Kaastaart in de Instant pot
Het recept met de bereiding stap voor stap uitgelegd + foto’s
Voor de glutenvrije taartbodem
Meng de droge ingrediënten in een kommetje en smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
Ik gebruikte de springvorm voor de Instant Pot, die is +/- 18cm diameter, maar je kan ook een andere springvorm gebruiken.
Als je de kaastaart in de oven maakt, mag je springvorm zelfs wat groter zijn. Je zal dan wel wat meer deeg voor de taartbodem nodig hebben en je zal ook de baktijd een beetje moeten aanpassen.


Giet de gesmolten boter bij de droge ingrediënten en meng tot een soort van koekjesdeeg.
Doet het in de springvorm en werk van het midden naar de buitenrand toe om het deeg mooi gelijkmatig te verdelen over de bodem.
Gebruik hiervoor een spatel of de achterkant van een lepel. (met de hand gaat ook)


Bak +/- 10 à 12 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Let op dat je de taartbodem niet te lang laat bakken, zodat hij niet verbrandt.
Hij zal nog uitharden tijdens het afkoelen.
Zet hem hiervoor best op een ovenrooster of rekje.
Voor de pindakaas roomkaas vulling
Verwarm de pindakaas een beetje in de kom waar je eerder de boter hebt in gesmolten.
Doe de roomkaas, zure room, zoetstof en het vanille-extract in een ruime kom en mix glad.
Voeg de eieren bij en mix kort door.
Doe de room bij de pindakaas en laat kort mee opwarmen zodat de pindakaas wat smeuïger wordt.
Voeg vervolgens de pindakaas bij de roomkaasmengeling en mix goed door tot alles mooi is opgenomen.


Giet de vulling op de afgekoelde taartbodem in de springvorm en laat even staan om te zien of er niets lekt.
Scheur een stuk aluminiumfolie af dat groot genoeg is om onder- en bovenkant van de springvorm te bedekken.
Plaats de springvorm in het midden.
Scheur een tweede stuk aluminiumfolie af dat iets groter is dan de bovenkant van de vorm.
Leg een stukje ongebleekt (eco) keukenpapier over de bovenkant en leg daar het tweede stuk aluminiumfolie over.
Kreuk het wat bijeen over de rand, zodat het goed vast zit.
Plooi nu de twee helften van het grote stuk over de bovenkant en maak alles goed dicht.
De springvorm moet helemaal ingepakt zitten.


Doe de bijgeleverde onderzetter in je Instant Pot en giet er 250ml water in.
Plaats de ingepakte springvorm in de Instant Pot en sluit het deksel.
Zet op manueel – high pressure en stel de tijd in op 35 min.
Laat de stoom na het verlopen van de gaartijd op natuurlijke manier ontsnappen. (+/- 20 min)
Haal het deksel van de pot en laat nog +/- 5 à 10 minuten staan.


Haal de kaastaart voorzichtig uit de Instant Pot en laat nog +/- 20 minuten op kamertemperatuur staan alvorens de folie te verwijderen.
Gebruik je de oven, dan bak je de kaastaart au-bain-marie gedurende +/- 50 minuten op 180°C.
Het kan zijn dat er tijdens het verwijderen wat van de condens op de kaastaart valt. Dep dit dan met een stuk schoon keukenpapier op.
Plaats de kaastaart minimum 2 u, liefst langer of zelfs een nachtje in de koelkast om volledig op te stijven.
Haal de kaastaart uit de koelkast en verwijder voorzichtig de rand van de springvorm.
Ik liet de taart op de bodem van de springvorm staan om te voorkomen dat de taartkorst zou breken.


Voor de chocolade ganache en afwerking
Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie.
Haal van het vuur, roer door en voeg de room toe terwijl je blijft roeren.
Laat even afkoelen en hak ook alvast de pindanoten voor de afwerken.
Doe vervolgens de chocolade ganache in een klein spuitzakje.
Haal de Pindakaas Kaastaart uit de koelkast en werk af met de chocolade ganache.
Strooi er tenslotte wat gehakte pinda’s over en plaats nog zeker 5 à 10 minuten in de koelkast tot de chocolade wat opgesteven is.


Gebruik je fantasie en werk je Keto Pindakaas Kaastaart af zoals je zelf wil.
Ik strooide er, louter decoratief, wat extra gehakte pindanoten rond.

Bewaar de taart in de koelkast en haal pas kort voor het serveren uit.
Snijd in de gewenste porties en serveer.
Smakelijk!

PS : Je kan deze taart ook makkelijk enkele dagen in de koelkast bewaren.
Ben je fan van kaastaart, maar niet van pindakaas?
Probeer dan eens de Keto Ricotta Cheesecake of de Keto Cream Cheese Marmercake Brownies.
Fan van pindakaas, maar niet van kaastaart?
Probeer dan eens de Keto Brownie Snickers of de heuse Keto Snicker Taart.
Heb je het meer voor een pudding, mousse of ijs?
Probeer dan zeker de Keto Pinda Fudge en het overheerlijke Keto Pindakaas Karamel en Toffee Roomijs.
Fan van kaastaart, pindakaas en chocolade?
Dan moet je deze Keto Pindakaas Kaastaart zeker proberen. 😉
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Keto Pindakaas Kaastaart - Cheesecake
materiaal
- instant pot en/of oven
- springvorm +/- 18cm + invetborsteltje + alufolie
- standmixer of handmixer met kloppers
Ingrediënten
voor de taartbodem
- 60 gram amandelmeel
- 15 gram cacaopoeder (ongezoet)
- 30 gram Sukrin Icing
- 45 gram roomboter (gesmolten)
- + 5 g roomboter extra om in te vetten
voor de pindakaas roomkaas
- 450 gram roomkaas (type St. Môret)
- 180 gram pindakaas (pindaboter)
- 80 ml zure room
- 60 ml volle room
- 80 gram Sukrin Icing
- 1 tlp vanille extract
- 2 eieren
voor de chocolade ganache
- 45 gram Torras Organic 79% Dark - 0% suiker (of andere donkere keto chocolade of 100% chocolade + 3 el Sukrin Melis)
- 45 gram roomboter
- 15 ml volle room
voor de afwerking
- 2 eetlepels gehakte pindanoten voor de afwerking
- eventueel extra voor rond de taart als presentatie
Bereiding
maak de taartbodem
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Smelt alvast de boter in een klein pannetje op het vuur en voeg de 5g extra toe die je gebruikt om de springvorm in te vetten
- Doe de andere ingrediënten in een apart kommetje en meng goed
- Voeg bij de gesmolten boter en roer tot een koekjesdeeg
- Doe het deeg in de springvorm en druk met een spatel (of met je handen) aan zodat de hele bodem van een egaal laagje deeg voorzien is
- Schuif in de voorverwarmde oven en bak +/- 12 min
- Haal op tijd uit de oven. Het deeg mag nog wat zacht aanvoelen, het hard verder uit tijden het afkoelen
maak de pindakaas roomkaas vulling
- Verwarm de pindakaas een beetje in de kom waar je net de boter in gesmolten hebt
- Doe de roomkaas, zure room, zoetstof en het vanille-extract in een ruime kom en mix glad
- Voeg er de eieren bij en mix kort door
- Voeg de room bij de pindakaas en laat kort mee opwarmen, dit is optioneel, maar het maakt de pindakaas wat zachter
- Doe de pindakaas en room bij de roomkaasmengeling en mix goed door (niet te lang, maar de pindakaas moet mooi opgenomen zijn)
- Giet de vulling in de springvorm op de inmiddels afgekoelde taartbodem
- Zet de springvorm op een lang stuk aluminiumfolie (je moet straks de zijkanten kunnen dichtplooien)
- Neem een stukje keukenpapier en bedek hiermee de bovenkant van de springvorm
- Vervolgens neem je een nieuw stuk aluminiumfolie die je over de rand van je springvorm plooit (zie foto's)
- Plooi nu de laag onderste laag aluminiumfolie over de bovenkant zodat de springvorm helemaal ingepakt zit
bak de kaastaart - voor de instant pot
- Plaats het bijhorende rekje in de instant pot en voeg het water toe
- Zet de ingepakte vorm voorzichtig in de pot en sluit het deksel
- Stel het programma in op manual, high pressure, 35 min en start
- Laat na het beëindigen de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen (+/- 20 min)
- Verwijder het deksel en laat nog 10 min in de pot
- Haal na 10 minuten de ingepakte kaastaart uit de pot en laat nog 20 minuten op kamertemperatuur staan alvorens voorzichtig de folie te verwijderen
- Dep eventueel vocht dat op de kaastaart staat voorzichtig op met een keukenpapiertje en plaats de taart in de vorm in de koelkast
- Laat minimum 2 u maar verkieslijk langer of zelfs een nachtje opstijven in de koelkast
voor de oven versie
- Verwarm de oven voor op 180°C (of laat hem aanstaan na het bakken van de taartbodem)
- Vul een diepe ovenplaat of ovenschaal met heet water zodat de vorm straks zeker een paar cm in het water kan staan (let op met het hete water, zet je bakplaat of ovenschaal eerst gedeeltelijk in de oven en giet er dan pas het hete water in)
- Bak +/- 50 minuten in de voorverwarmde oven au-bain-marie (de cheesecake mag nog wat zacht zijn in het midden)
- Zet de ovendeur lichtjes open en laat 5 minuutjes staan alvorens de kaastaart uit de oven te halen
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan net zoals bij de Instant Pot versie minimum 2 u maar verkieslijk langer of zelfs een nachtje in de koelkast
voor de chocolade/pinda afwerking
- Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie
- Haal van het vuur, roer door en voeg de room toe terwijl je goed blijft roeren
- Terwijl dit afkoelt, haal je de taart uit de koelkast en verwijder je de rand van de springvorm
- Gebruik de onderkant als onderlegger voor je taart, dus haal hem er niet af
- Zet op een groot bord of mooie presenteerschaal
- Doe de afgekoelde ganache in een spuitzakje of gebruik een lepel om de taart af te werken volgens je eigen fantasie
- Strooi er tot slot wat gehakte pindanoten over en plaats de kaastaart nog minimum 5 à 10 minuutjes in de koelkast zodat de chocolade ganache kan opstijven alvorens je serveert